05-07-2011
Το ενδεχόμενο σύγκρουσης οικονομικών συμφερόντων με την ακρίβεια των αποτελεσμάτων της βιοϊατρικής έρευνας απασχόλησε την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής σε Γνώμη που εξέδωσε πρόσφατα. Πρόκειται για ζήτημα επίκαιρο, καθώς συχνά ακούγονται αμφισβητήσεις σχετικές με την αξιοπιστία κλινικών μελετών φαρμάκων και ιατρικών μηχανημάτων ή συσκευών βιοϊατρικής τεχνολογίας που χρηματοδοτούνται από τη φαρμακοβιομηχανία.
Κατά την Επιτροπή, θεμελιώδης αρχή του προβληματισμού αποτελεί το ηθικό καθήκον κάθε ερευνητού να εμμείνει στην αναζήτηση και στην αποκάλυψη της αλήθειας. Η εξυπηρέτηση του αγαθού της υγείας μέσω της ακρίβειας των αποτελεσμάτων μιας κλινικής μελέτης προηγείται απολύτως, ακόμη και αν αυτό οδηγεί σε αποθάρρυνση της οικονομικής υποστήριξης μελλοντικών μελετών. Πολύ περισσότερο, η διάθεση στο κοινό προϊόντων η παραγωγή των οποίων βασίζεται σε ελλιπή ή μη ακριβή αποτελέσματα βιοϊατρικών ερευνών, προσβάλλει κατά την Επιτροπή το ατομικό δικαίωμα κάθε προσώπου στην κατάλληλη ενημέρωση. Το δικαίωμα αυτό συνιστά αναγκαία προϋπόθεση για τον αυτοκαθορισμό του προσώπου σε θέματα υγείας.
Στο γενικό αυτό πλαίσιο, η Γνώμη αντιμετωπίζει ορισμένα ειδικά θέματα. Ενθαρρύνει την διεξαγωγή συλλογικών κλινικών μελετών, θεωρεί κρίσιμη τη δημοσιοποίηση ακόμη και των αρνητικών αποτελεσμάτων της έρευνας και υπερασπίζεται την ελευθερία των ερευνητών στο να αποκαλύπτουν κακές ερευνητικές πρακτικές. Τονίζει, εξ άλλου, τη σημασία των συναφών μηχανισμών ελέγχου και προτείνει την ενίσχυση των υπαρχόντων με νέους, στο επίπεδο των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, στο επίπεδο των ακαδημαϊκών ερευνητικών φορέων, αλλά και στις ίδιες τις εταιρείες που χρηματοδοτούν τη βιοϊατρική έρευνα.