Η Εθνική Επιτροπή Βιοθικής και Τεχνοηθικής συστάθηκε τον Απρίλιο του 2021. Για το έργο και την δράση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής καθώς και για την αναζήτηση αρχειακού υλικού μπορείτε να επισκεφθείτε την προηγούμενη ιστοσελίδα πατώντας εδώ.
Η Επιτροπή στελεχώνεται από τρεις (3) Επιστημονικούς Συνεργάτες και τη Γραμματεία.
Η Επιτροπή στελεχώνεται από τρεις (3) Επιστημονικούς Συνεργάτες και τη Γραμματεία.
Οι Επιστημονικοί Συνεργάτες επικουρούν την Επιτροπή με προετοιμασία εισηγήσεων και με επιστημονικές έρευνες που τους αναθέτει η Επιτροπή. Επίσης οργανώνουν αρχείο κειμένων και επιστημονικών μελετών και εργάζονται για την έκδοση εντύπων, περιοδικών ή μη, που περιέχουν τη δράση της Επιτροπής και άλλη ύλη σχετική με τη βιοηθική. Eπιστημονικοί συνεργάτες της Επιτροπής είναι :
o Δρ. Νομικής Τάκης Βιδάλης
Bιογραφικό
Ο Τάκης Βιδάλης είναι διδάκτορας Νομικής, δικηγόρος Αθηνών και επιστημονικός συνεργάτης και νομικός σύμβουλος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής από το 2001. Εμπειρογνώμων της ΕΕ σε θέματα δικαίου και βιοηθικής, είναι πρόεδρος της επιτροπής δεοντολογίας της έρευνας του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και συντονιστής της ομάδας BioMedLex για το δίκαιο της βιοιατρικής έρευνας (www.biomedlex.gr).
Διδάσκει Βιοηθική και Βιοδίκαιο στο Διεθνές Πανεπιστήμιο, στο πρόγραμμα εξ αποστάσεως του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο ΔΠ Θράκης, καθώς και Δίκαιο Τεχνητής Νοημοσύνης στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κυριότερη συγγραφική του εργασία είναι η δίτομη μελέτη «Βιοδίκαιο» (εκδ. Σάκκουλα 2007, 2017).
η Δρ. Γενετικής Βασιλική Μολλάκη
Bιογραφικό
H Βασιλική Μολλάκη είναι γενετίστρια και εμπειρογνώμων ηθικής και δεοντολογίας.
Σπούδασε Γενετική (BSc Genetics) στο Πανεπιστήμιο του Cardiff της Ουαλίας στη Μεγάλη Βρετανία. Το 2002 έλαβε τον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών της στη Μοριακή και Γενετική Ιατρική (MSc Molecular and Genetic Medicine) στο Πανεπιστήμιο του Sheffield στην Αγγλία. Το 2006 ανακυρήχθηκε Διδάκτωρ Γενετικής του Πανεπιστημίου του Sheffield της Αγγλίας στη Μεγάλη Βρετανία.
Έχει εργασθεί ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, μελετώντας τη γενετική βάση διαφόρων ασθενειών του ανθρώπου (π.χ. λέμφωμα Hodgkin, οικογενής υπερχοληστερολαιμία, κληρονομικά καρκινικά σύνδρομα κ.ά.).
Έχει διδάξει Μοριακή Βιολογία και Γενετική στο Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΤΕΙ) Αθήνας (2008-2018) ως Επισκέπτρια Λέκτορας. Από το 2017 έως σήμερα διδάσκει Βιοηθική στο αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα MSc in Bioeconomy: Biotechnology and Law του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος ως Επισκέπτρια Καθηγήτρια. To 2021 δίδαξε Γενετική στο Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής σε θέση Π.Δ. 407/1980. Από το 2021 έως σήμερα διδάσκει επίσης Ηθική και Φαρμακοβιομηχανία στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Βιοηθική - Ιατρική Ηθική του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου ως Επισκέπτρια Καθηγήτρια.
Από το 2011 έως σήμερα εργάζεται ως Επιστημονικός Συνεργάτης στην Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής & Τεχνοηθικής (πρώην Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής).
Από το 2016 έχει διοριστεί ως εξωτερικός εμπειρογνώμων σε θέματα ηθικής και δεοντολογίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 60 ομάδες εργασίας (panels) για αξιολόγηση ερευνητικών προγραμμάτων και έχει προεδρεύσει σε 14 ethics expert panels.
Είναι μέλος της Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας (ΕΗΔΕ) του Πανεπιστημίου Πατρών και του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Είναι μέλος της Εθνικής Επιτροπής για την Ευζωία των Ζώων που χρησιμοποιούνται για Επιστημονικούς Σκοπούς (ΕΕΕΖΕΣ) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Είναι μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού Bioethica.
Έχει δημοσιεύσει 3 μονογραφίες, 1 ηλεκτρονικό βιβλίο, 15 άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και 4 άρθρα σε εθνικά περιοδικά (http://orcid.org/0000-0002-8479-8704), και συνέβαλε με τη συγγραφή 3 κεφαλαίων σε 3 συλλογικούς τόμους.
και ο Δρ. Νομικής Θεόδωρος Τροκάνας
Βιογραφικό
Ο Θεόδωρος Τροκάνας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Νομικής ΑΠΘ (2000). Το 2003 έλαβε το μεταπτυχιακό δίπλωμα «Ανθρώπινα δικαιώματα και προστασία της ανθρωπότητας» με κατεύθυνση το ιδιωτικό δίκαιο από το Πανεπιστήμιο της Ντιζόν. Το 2011 αναγορεύτηκε διδάκτορας του Αστικού Δικαίου από το Τμήμα Νομικής ΑΠΘ.
Από το 2011 ως το 2013 και από το 2018 ως το 2020 δίδαξε μαθήματα αστικού και εμπορικού δικαίου στο Τμήμα ΛΧΡ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Από το 2013 ως το 2017 κατείχε τη θέση του Λέκτορα και στη συνέχεια του Επίκουρου Καθηγητή Αστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Από το 2017 ως το 2020 δίδαξε ως μέλος ΣΕΠ τη Θεματική Ενότητα «Βασικές Αρχές Δικαίου και Διοίκησης» (ΔΕΟ10) στο Πρόγραμμα Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών (ΔΕΟ) του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου.
Από το 2011 διδάσκει ως επισκέπτης καθηγητής στα Διατμηματικά Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Σύγχρονες ιατρικές πράξεις: Δικαιική ρύθμιση και βιοηθική διάσταση» και «Κριτική Σκέψη και Ήπιες Δεξιότητες (Soft Skills) στις Βιοϊατρικές Επιστήμες» του ΑΠΘ. Από το 2021 διδάσκει ως ΣΕΠ τη Θεματική Ενότητα «Ηθική και Αναπαραγωγική Υγεία» στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Βιοηθική-Ιατρική Ηθική» του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Κύπρου, ενώ το εαρινό εξάμηνο 2022-2023 δίδαξε ως Εντεταλμένος Διδάσκων «Κληρονομικό Δίκαιο» και «Κτηματολογικό Δίκαιο-Οριζόντια και Κάθετη Ιδιοκτησία» στη Νομική Σχολή ΑΠΘ.
Το 2017 συνδιηύθυνε το Διεθνές Επετειακό Συνέδριο "1997-2017: 20 years after Oviedo Convention on Human Rights and Biomedicine. What are the achieved gains and its potential?". Από το 2020 είναι Εθνικός Εκπαιδευτής του Συμβουλίου της Ευρώπης στο πρόγραμμα HELP “Key human rights principles in Biomedicine”, ενώ από το 2021 συμμετέχει στην πρωτοβουλία Stavros Niarchos Foundation Bioethics Academy (SNFBA) των Johns Hopkins Berman Institute of Bioethics (JHU) και Bioethics Chair at the Swiss Federal Institute of Technology (ETH).
Είναι μέλος του Εργαστηρίου Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, Μέλος ΔΣ του Ομίλου Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής και εξωτερικό μέλος της Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας Έρευνας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Επίσης, είναι μέλος της European Society for Reproduction and Ethics (ESHRE) και του European network on Health, Law and Bioethics (HeaLaB EuroNet).
Έχει συγγράψει τις μονογραφίες «Ανθρώπινη αναπαραγωγή: η ιδιωτική αυτονομία και τα όριά της» (2011), «Το Κυπριακό Δίκαιο της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής» (2016) και «Η πλάνη στη βούληση κατά τον Αστικό Κώδικα» (2022), όπως επίσης και πληθώρα άρθρων πάνω στο οικογενειακό, κληρονομικό, ιατρικό δίκαιο και στο δίκαιο προσωπικών δεδομένων. Έχει προσκληθεί ως ομιλητής σε πολλά ελληνικά και διεθνή συνέδρια ιατρικού δικαίου.
Από το 2002 ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου ως μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ενώ από το 2018 είναι εισηγητής σεμιναρίων GDPR/DPO στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του Α.Π.Θ..
Έχει άριστη γνώση της αγγλικής και γαλλικής γλώσσας και καλή γνώση της γερμανικής και της ισπανικής γλώσσας.
Η Γραμματεία είναι αρμόδια για την προετοιμασία των συνεδριάσεων της Επιτροπής καθώς και τη γραμματειακή υποστήριξη του Προέδρου και των μελών της. Εκτελεί επίσης διοικητικές εργασίες, ρυθμίζει την επικοινωνία με άλλες δημόσιες αρχές και φορείς καθώς και επιτροπές στην Ελλάδα και το εξωτερικό που δραστηριοποιούνται σε συναφείς τομείς.
Της Γραμματείας προΐσταται η Μαριάννα Δρακοπούλου
Bιογραφικό
Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Άσκησε τη μάχιμη δικηγορία στην Αθήνα
Διετέλεσε συνεργάτιδα του Καθηγητή Γεώργιου Παπαδημητρίου
Προσελήφθη στην Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής, στη θέση της Γραμματέως και συνεργάστηκε με τους εξής Προέδρους: τον Καθηγητή Νομικής Γεώργιο Κουμάντο, τον Καθηγητή Ιατρικής Ιωάννη Παπαδημητρίου, τον Καθηγητή Ιατρικής Χριστόδουλο Στεφανάδη, την Αν. Καθηγήτρια Νομικής Ελένη Ρεθυμιωτάκη και την Καθηγήτρια Βιοηθικής, Έφη Βαγενά (από 2021- )
Κάθε χρόνο είναι υπεύθυνη για τη διοργάνωση και ομαλή διεξαγωγή των Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων της Επιτροπής
Έχει διοργανώσει, μεταξύ πολλών άλλων συνεδρίων: το 1ο NEC FORUM, στην Αθήνα, με τη συμμετοχή των 27 κρατών–μελών, στο πλαίσιο της Ελληνικής Eυρωπαϊκής Προεδρίας (α’ εξάμηνο του 2003), την Ημερίδα στη μνήμη του Γεωργίου Κουμάντου για τα 10 χρόνια λειτουργίας της Επιτροπής, με θέμα την Ευθανασία, το 2009, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, το Διεθνές Συνέδριο στη Βουλή των Ελλήνων, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκοπίου Παυλόπουλου για τον εορτασμό των 20 ετών της Επιτροπής (2019)
Το 2020 ανέλαβε τη διοργάνωση του 1ου Πανελληνίου Μαθητικού Διαγωνισμού με θέμα «Η δική μου Βιοηθική» με τη συμμετοχή 40 σχολείων από όλη την Ελλάδα
Έχει επιμεληθεί διάφορες εκδόσεις της Επιτροπής στα ελληνικά και στα αγγλικά και έχει μεταφράσει στα αγγλικά Συστάσεις και Γνώμες της Επιτροπής
Έχει συμμετάσχει σε NEC FORΑ (NEC:National Ethics Commissions), στο πλαίσιο της εκπροσώπησης της Επιτροπής στο εξωτερικό.
Από το 2002 διευθύνει και συντονίζει τη Γραμματεία, με κύριο καθήκον την διοικητική οργάνωση και εύρυθμη λειτουργία της Επιτροπής.
Γνωρίζει αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά και ισπανικά.
Η Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική και την τεχνοηθική.
H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής και τεχνοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, κατόπιν εκδήλωσης σχετικού ενδιαφέροντος.