Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Νέα

Τα όρια των γονιδιακών θεραπειών για τη δρεπανοκυτταρική αναιμία

Η πρόσφατη έγκριση γονιδιακών θεραπειών για τη δρεπανοκυτταρική αναιμία στις ΗΠΑ σηματοδότησε μια σημαντική επιστημονική καινοτομία για τους ασθενείς. Ωστόσο, ο χαρακτηρισμός αυτών των θεραπειών ως «ίαση» είναι παραπλανητικός. Παρότι μπορούν να παράγουν υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια και να μειώσουν τα οξέα συμπτώματα, δεν μπορούν να εξαλείψουν τον χρόνιο πόνο, τη βλάβη των οργάνων, το στίγμα ή το μακροπρόθεσμο κοινωνικό και ψυχολογικό κόστος της νόσου. Επιπλέον, πολλοί πάσχοντες από δρεπανοκυτταρική αναιμία -οι οποίοι σε δυσανάλογα μεγάλο ποσοστό ανήκουν στη μαύρη φυλή- βιώνουν συνεχή διάκριση σε ιατρικά περιβάλλοντα. Η αντιμετώπιση των θεραπειών αυτών ως ίαση μπορεί να συσκοτίσει τις διαρκείς σωματικές, ψυχολογικές και κοινωνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς, ακόμη και μετά τη θεραπεία. Παράλληλα, το κόστος, η πρόσβαση και η ισότητα παραμένουν σημαντικές ηθικές προκλήσεις.

Χριστίνα Μιχαηλίδου, ασκούμενη στην ΕΕΒT

Πηγή: thehastingscenter.org


Πρακτική άσκηση

Η Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική και την τεχνοηθική.

Περισσότερες πληροφορίες
Εκπαιδευτικά Σεμινάρια

H Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής της Νομικής Σχολής Α.Π.Θ, προσφέρουν μια εξαιρετική ευκαιρία γνωριμίας με το αντικείμενο της σύγχρονης Βιοηθικής και Τεχνοηθικής μέσω του ετήσιου εκπαιδευτικού προγράμματος σεμιναρίων.

Περισσότερες πληροφορίες
"Η βιοηθική πάει σχολείο"

Η Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής και τεχνοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, κατόπιν σχετικού ηλεκτρονικού αιτήματος (secretariat@bioethics.gr).

Περισσότερες πληροφορίες