Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Νέα

Οι χρήσεις του ChatGPT: Υγειονομική Περίθαλψη και Ιατρική Έρευνα

Η χρήση του ChatGPT (Generative Pertaining Transformer) εγείρει ερωτήματα σχετικά με την αξιοποίησή του στην υγειονομική περίθαλψη και την ιατρική έρευνα.

Το ChatGPT είναι μια εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης που έχει εκπαιδευτεί μέσω κειμένων του διαδικτύου και αποτελεί γλωσσικό μοντέλο. Σκοπός είναι να συγγράφει κείμενα και εξετάζεται εάν μπορεί να εκτελέσει διάφορους ρόλους στον κλάδο της υγείας.

Οι πρώτες προσπάθειες χρήσεις του ChatGPT αφορούν απλές διαδικασίες, όπως η σύνταξη πιστοποιητικών ασθενείας και επιστολών προς ασφαλιστικές υγείας για την πληρωμή κοστοβόρων φαρμάκων. Χρησιμοποιείται ως ένα ψηφιακό εργαλείο που περιορίζει τη χρονοβόρα γραφειοκρατία ώστε να αυξάνεται ο χρόνος αλληλεπίδρασης μεταξύ ιατρού-ασθενή. Εξετάζεται, όμως, και η αξιοποίηση του σε σύνθετες διαδικασίες, όπως η επιλογή ασθενών για αιμοκάθαρση, επιλογή ασθενών που θα έχουν πρόσβαση σε κρεβάτια εντατικής θεραπείας και η εγγραφή συμμετεχόντων σε κλινικές δοκιμές. Η εφαρμογή του μοντέλου, στο πλαίσιο αυτό, εγείρει μια σειρά από ηθικές και νομικές ανησυχίες καθώς η χρήση του ενδεχομένως να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες συνέπειες. Οι συνέπειες αυτές σχετίζονται με την εμπιστευτικότητα, τη συναίνεση, την ποιότητα της περίθαλψης, την αξιοπιστία και την ανισότητα.

Η αποτελεσματικότητα της τεχνητής νοημοσύνης εξαρτάται από τη μηχανική εκμάθηση, που απαιτεί τη συνεχή τροφοδότηση δεδομένων. Στην περίπτωση του ChatGPT, οι πληροφορίες του ασθενούς αποτελούν μέρος των δεδομένων τροφοδότησης και, άρα, είναι πιθανή η διαρροή τους σε τρίτους. Παράλληλα, απειλείται η εμπιστοσύνη μεταξύ ιατρού-ασθενούς. Η συναίνεση στην υγειονομική περίθαλψη με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνη πιθανώς να είναι προβληματική καθώς οι ασθενείς μπορεί να μην είναι σε θέση να κατανοήσουν πλήρως τη λειτουργία. Ακόμη, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να μην τους ζητηθεί καν συναίνεση. Ως εκ τούτου, οι ιατροί και τα ιδρύματα μπορεί να εκτεθούν σε δικαστικές αγωγές.

Η χρήση του ChatGPT, βέβαια, διευκολύνει την παροχή δεδομένων με αποτέλεσμα την επιτάχυνση της ερευνητικής δραστηριότητας και, κατ’ επέκταση, τις επιστημονικές δημοσιεύσεις. Ωστόσο, στην τρέχουσα εκδοχή του η ενημέρωση της βάσης δεδομένων του είναι στατική καθώς δεν παρέχει, σε πραγματικό χρόνο, τις πιο πρόσφατες πηγές. Υπάρχουν, ακόμη, ανησυχητικές επισημάνσεις ότισυνθέτει πηγές θέτοντας σε κίνδυνο την ακεραιότητα της θεμελιωμένης γνώσης.

Καταληκτικά, είναι σημαντική η δυνατότητα πρόσβασης στο μοντέλο για χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Επί του παρόντος, η πρόσβαση είναι δωρεάν αλλά η πρόσβαση σε προηγμένες εκδόσεις θα μπορούσε να εδραιώσει ψηφιακό χάσμα μεταξύ των αναπτυγμένων και των αναπτυσσόμενων κρατών. Συνεπώς, κρίνεται απαραίτητη η σύσταση κανονισμών που θα διέπουν τις χρήσεις του ChatGPT στην υγεία, οι οποίες θα διασφαλίζουν τη ψηφιακή διακυβέρνηση και την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης.

Η ΕΕΒ&Τ έχει προβεί σε σχετική σύσταση ήδη από το 2017 για το θέμα. Βλ.: «Μεγάλα Δεδομένα (BigData) στην Υγεία».


Πηγή: The Conversation

Μηχαηλίνα Κατσίλα - Stagiaire EEBΤ



Πρακτική άσκηση

Η Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική και την τεχνοηθική.

Περισσότερες πληροφορίες
Εκπαιδευτικά Σεμινάρια

H Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής και τεχνοηθικής.


Περισσότερες πληροφορίες
"Η βιοηθική πάει σχολείο"

H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής και τεχνοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, κατόπιν εκδήλωσης σχετικού ενδιαφέροντος.

Περισσότερες πληροφορίες