Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Νέα

Η Σύμβαση-Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Η Σύμβαση-Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Τεχνητή Νοημοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου είναι διεθνώς η πρώτη νομικά δεσμευτική συνθήκη στον τομέα αυτό.

Η Σύμβαση-Πλαίσιο έχει ως στόχο αφενός να καλύψει τυχόν νομικά κενά που ενδέχεται να προκύψουν από την ταχεία τεχνολογική πρόοδο, αφετέρου να διασφαλίσει ότι οι δραστηριότητες εντός του κύκλου ζωής των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης συνάδουν πλήρως με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία, ενώ παράλληλα ευνοούν την τεχνολογική πρόοδο και την καινοτομία. Προκειμένου να αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου, η Σύμβαση-Πλαίσιο δεν έχει σκοπό να ρυθμίσει την τεχνολογία, παραμένοντας τεχνολογικά ουδέτερη.

Οι εργασίες εκπόνησης της Σύμβασης ξεκίνησαν το 2019 από την ad hoc Επιτροπή για την Τεχνητή Νοημοσύνη (CAHAI), η οποία ανέλαβε να εξετάσει τη σκοπιμότητα ενός τέτοιου εργαλείου και κατόπιν εντολής της, το 2022, η Επιτροπή Τεχνητής Νοημοσύνης (CAI) συνέταξε και διαπραγματεύθηκε το κείμενο.

Μπορείτε να διαβάσετε τη Σύμβαση-Πλαίσιο μαζί με την Επεξηγηματική Έκθεσή της.

Μπορείτε να διαβάσετε σχετική Γνώμη της ΕΕΒΤ για τις Εφαρμογές της ΤΝ στον Τομέα της Υγείας εδώ.

Πηγή: Council of Europe

Παρασκευή-Άννα Νικήτα

Stagiaire ΕΕΒΤ

Πρακτική άσκηση

Η Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική και την τεχνοηθική.

Περισσότερες πληροφορίες
Εκπαιδευτικά Σεμινάρια

H Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής και τεχνοηθικής.


Περισσότερες πληροφορίες
"Η βιοηθική πάει σχολείο"

H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής και τεχνοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, κατόπιν εκδήλωσης σχετικού ενδιαφέροντος.

Περισσότερες πληροφορίες