Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Νέα

Η Γαλλία κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Στις 4 Μαρτίου 2024 η Γαλλία έγινε η πρώτη χώρα παγκοσμίως που κατοχύρωσε το δικαίωμα στην άμβλωση στο Σύνταγμά της. Σύμφωνα με τη νέα διατύπωση του άρθρου 34 του γαλλικού Συντάγματος «Ο νόμος καθορίζει τους όρους σύμφωνα με τους οποίους ασκείται η ελευθερία των γυναικών να προσφεύγουν σε άμβλωση, η οποία προστατεύεται».

Η επιλογή της Γαλλίας χαιρετίστηκε ως ένα καθαρό μήνυμα υποστήριξης της αναπαραγωγικής αυτονομίας των γυναικών. Πρόκειται για μία άμεση απάντηση στην προσπάθεια ανατροπής της απόφασης Roe vs. Wade από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Το προηγούμενο διάστημα ο γάλλος Υπουργός Δικαιοσύνης Eric Dupond-Moretti είχε τονίσει σχετικά ότι «η ιστορία είναι γεμάτη από θεμελιώδη δικαιώματα που θεωρούνταν ασφαλή αλλά στη συνέχεια αφαιρέθηκαν, όπως μας θύμισε πρόσφατα το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ»

Πριν από την ψηφοφορία ο γάλλος Πρωθυπουργός Γκάμπριελ Ατάλ υπογράμμισε ότι «ο νομοθέτης είχε ηθικό χρέος απέναντι στης γυναίκες, οι οποίες στο παρελθόν αναγκάστηκαν να υποστούν παράνομες εκτρώσεις», προσθέτοντας ότι «στέλνουμε ένα μήνυμα προς όλες τις γυναίκες: το σώμα σας ανήκει σε εσάς». Μετά το τέλος της ψηφοφορίας ο Πύργος του Άιφελ φωταγωγήθηκε με τις λέξεις: «το σώμα μου, η επιλογή μου».

Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία νομιμοποίησε την άμβλωση το 1975, ύστερα από εκστρατεία στην οποία ηγήθηκε η τότε Υπουργός Υγείας Simone Veil, επιζήσασα του Άουσβιτς και σύμβολο του φεμινισμού στη χώρα. 

Μπορείτε να βρείτε σχετική Γνώμη της ΕΕΒΤ για την Τεχνητή διακοπή της εγκυμοσύνης, όταν δεν υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή ή την υγεία της γυναίκας εδώ.


Μαρία Σοφία Λέτσα

Stagiaire ΕΕΒΤ

Πρακτική άσκηση

Η Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική και την τεχνοηθική.

Περισσότερες πληροφορίες
Εκπαιδευτικά Σεμινάρια



Περισσότερες πληροφορίες
"Η βιοηθική πάει σχολείο"

H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής και τεχνοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, κατόπιν εκδήλωσης σχετικού ενδιαφέροντος.

Περισσότερες πληροφορίες