Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Νέα

Εκτόξευση της εκμετάλλευσης ανθρώπων με χρήση κρυπτονομισμάτων

Η εμφάνιση των διασυνοριακών και χαμηλής προμήθειας πληρωμών μέσω κρυπτονομισμάτων έχει δημιουργήσει «ευκαιρίες» για κλιμάκωση της διακίνησης ανθρώπων. Σύμφωνα με έρευνα, οι συναλλαγές με κρυπτονομίσματα που συνδέονται με το trafficking ανθρώπων αυξήθηκαν τουλάχιστον κατά 85% το 2025 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, φτάνοντας σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια ετησίως, με τις εκτιμήσεις να χαρακτηρίζονται ως συντηρητικές.

Οι εγκληματικές οργανώσεις δραστηριοποιούνται κυρίως μέσω καναλιών στο Telegram, όπου διαφημίζουν τις «υπηρεσίες» τους. Οι πληρωμές πραγματοποιούνται σχεδόν αποκλειστικά με stablecoins (κρυπτονομίσματα που έχουν σχεδιαστεί ώστε η αξία τους να παραμένει συνδεδεμένη με ένα σταθερό περιουσιακό στοιχείο, όπως το δολάριο ΗΠΑ), ώστε να αποφεύγεται η μεταβλητότητα. Πολλά από τα κέρδη των δραστηριοτήτων αυτών επαναδιοχετεύονται στις ίδιες αγορές μέσω Telegram, όπου τα βρώμικα κρυπτονομίσματα ξεπλένονται με μετρητά.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν και τα λεγόμενα «scam compounds» στη Νοτιοανατολική Ασία, όπου θύματα εξαναγκάζονται να εργάζονται σε διαδικτυακές απάτες. Ωστόσο, η σημαντικότερη αύξηση στα κέρδη αφορά δίκτυα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, με συναλλαγές που συχνά υπερβαίνουν τα 10.000 δολάρια, γεγονός που υποδηλώνει οργανωμένες εγκληματικές επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας.

Ιωάννης Πανταζής, ασκούμενος στην ΕΕΒΤ

Πηγή: wired.com


(από το newsletter Φεβρουαρίου 2026 της Επιτροπής. Μπορείτε να εγγραφείτε στο newsletter μας από εδώ)

Πρακτική άσκηση

Η Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική και την τεχνοηθική.

Περισσότερες πληροφορίες
Εκπαιδευτικά Σεμινάρια

H Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής της Νομικής Σχολής Α.Π.Θ, προσφέρουν μια εξαιρετική ευκαιρία γνωριμίας με το αντικείμενο της σύγχρονης Βιοηθικής και Τεχνοηθικής μέσω του ετήσιου εκπαιδευτικού προγράμματος σεμιναρίων.

Περισσότερες πληροφορίες
"Η βιοηθική πάει σχολείο"

Η Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής και τεχνοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, κατόπιν σχετικού ηλεκτρονικού αιτήματος (secretariat@bioethics.gr).

Περισσότερες πληροφορίες