Το Αμερικανικό κολλέγιο της Ιατρικής Γενετικής και Γενωμικής (ACMG) δημοσίευσε μία ανακοίνωση με την οποία συστήνει προσοχή στις κλινικές εφαρμογές περί της επεξεργασίας του γονιδιώματος.
Η Εθνική Επιτροπή Βιοθικής και Τεχνοηθικής συστάθηκε τον Απρίλιο του 2021. Για το έργο και την δράση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής καθώς και για την αναζήτηση αρχειακού υλικού μπορείτε να επισκεφθείτε την προηγούμενη ιστοσελίδα πατώντας εδώ.
Στην ενότητα αυτή θα βρείτε τις Συστάσεις που έχει δημοσιεύσει η Επιτροπή.
Το Αμερικανικό κολλέγιο της Ιατρικής Γενετικής και Γενωμικής (ACMG) δημοσίευσε μία ανακοίνωση με την οποία συστήνει προσοχή στις κλινικές εφαρμογές περί της επεξεργασίας του γονιδιώματος.
Συγκεκριμένα, το διοικητικό συμβούλιο παραθέτει σημεία τεχνολογικών και ηθικών διλημμάτων της γενετικής μηχανικής όσον αφορά το κατά πόσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία γενετικών ασθενειών στον άνθρωπο.
Συγκεκριμένα, το ACMG συστήνει ότι η επεξεργασία του γονιδιώματος χρήζει περαιτέρω έρευνας, αφού παρότι οι εξελίξεις στο συγκεκριμένο τομέα λαμβάνουν χώρα με ταχύ ρυθμό, είναι απαραίτητο να επιβεβαιωθεί ότι η παρέμβαση για τη συγκεκριμένη μετάλλαξη ανά περίπτωση δεν προκαλεί περαιτέρω λειτουργικές ανωμαλίες στα κύτταρα που μεταμοσχεύονται. Επομένως, είναι σημαντικό οι τεχνικές που εφαρμόζονται, προκειμένου να θεραπευτεί μια ασθένεια που προκαλείται από γενετική μετάλλαξη, να μην εμφανίζουν περαιτέρω επιγενετικές επιδράσεις στον άνθρωπο.
Επιπλέον, τίθενται ηθικά διλήμματα όσον αφορά τα αποτελέσματα που έχει η γενετική μηχανική στην κλινική πράξη, αφού πρέπει να ληφθεί απόφαση για το ποιες μεταλλάξεις έχουν αρκετή επίδραση στην εκάστοτε ασθένεια, ώστε να θεωρηθούν αίτιό της, οπότε και να αποτελέσει αντικείμενο της γενετικής μηχανικής.
Συνοπτικά, το διοικητικό συμβούλιο του ACMG επισημαίνει τα παραπάνω ηθικά διλήμματα και χαρακτηρίζει τις συγκεκριμένες τεχνικές επεξεργασίας του γονιδιώματος ως πρόωρες αφού υποστηρίζει ότι χρειάζεται να γίνουν περαιτέρω συζητήσεις και βελτιώσεις των τεχνολογικών αυτών επιτευγμάτων.
Πηγή: BioNews
Μαρία Οπλοποιού- Stagiaire EEB