Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Συστάσεις

Στην ενότητα αυτή θα βρείτε τις Συστάσεις που έχει δημοσιεύσει η Επιτροπή.

[06-05-2020] Ην. Βασίλειο: Σύσταση στις κλινικές γονιμότητας να διακόψουν τη θεραπεία λόγω κορονοϊού

Νέες οδηγίες επιβάλλουν στις κλινικές γονιμότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο να ελαχιστοποιήσουν της θεραπείες εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι βρετανικές κλινικές γονιμότητας κλήθηκαν να εξετάσουν, αλλά δεν υποχρεώθηκαν, το ενδεχόμενο να σταματήσουν τις υπηρεσίες θεραπείας γονιμότητας. Ενώ δεν θα είναι δυνατό για τις περισσότερες κλινικές να κλείσουν εντελώς λόγω της νομικής τους ευθύνης για τη διατήρηση αποθηκευμένων κατεψυγμένων εμβρύων και γαμετών, καλούνται να μειώσουν τις υπηρεσίες τους στο ελάχιστο.

Η οδηγία, που εκδόθηκε τον Μάρτιο από τη Βρετανική Εταιρεία Γονιμότητας (BFS) και την Ένωση Αναπαραγωγικών και Κλινικών Επιστημόνων (ARCS), αναφέρει ότι «αναμένεται ότι τα κέντρα γονιμότητας του Ηνωμένου Βασιλείου θα εργαστούν τώρα για την αναστολή των θεραπειών».

Αυτό περιλαμβάνει την εξωσωματική γονιμοποίηση, τη μεταφορά κατεψυγμένων εμβρύων, την ανάκτηση σπέρματος, την ενδομήτρια σπερματέγχυση (IUI) και τις διαδικασίες επαγωγής ωορρηξίας. Η οδηγία είναι σύμφωνη με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE), οι οποία έχει καλέσει όλους όσους εξετάζουν τη θεραπεία γονιμότητας να «αποφύγουν την εγκυμοσύνη αυτή τη στιγμή».

Οι ειδήσεις έρχονται αφού το Περιφερειακό Κέντρο Γονιμότητας του Μπέλφαστ ανέβαλε τη θεραπεία γονιμότητας για 33 ασθενείς, ακολουθώντας τις συμβουλές του Health Trust του Μπέλφαστ.

Η BFS και η ARCS ανέφεραν την προώθηση της κοινωνικής απομάκρυνσης και της έλλειψης μακροπρόθεσμων αποδείξεων σχετικά με τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και την εγκυμοσύνη ως το σκεπτικό στο οποίο βασίζονται οι συστάσεις τους. Επίσης, παρότρυναν τις κλινικές γονιμότητας να εξετάσουν την «ευρύτερη κοινωνική τους ευθύνη» σε ένα ήδη έκρυθμο NHS, καθώς η θεραπεία γονιμότητας μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές σε ορισμένους ασθενείς.

Τα νέα μέτρα έχουν προκαλέσει αβεβαιότητα για πολλούς που υποβάλλονται ή εξετάζουν θεραπεία γονιμότητας, χωρίς να είναι εμφανές πότε θα αρθούν οι περιορισμοί. Μιλώντας στη Huffington Post, ο Tracey Bambrough, συνιδρυτής του περιοδικού IVF Babble, δήλωσε «Για τους ανθρώπους που μπορεί να βιώνουν ήδη ένα σύνολο συναισθημάτων, ο ιός δημιούργησε ένα επιπλέον αίτιο άγχους».

Μία άλλη ασθενής είπε στην Telegraph: «Ανησυχώ ότι ο χρόνος μου τελειώνει. Δεν μπορώ να έχω πολλές πιθανότητες να το κάνω μελλοντικά», αφού προσπάθησε να συλλάβει για δύο χρόνια, περίμενε τη θεραπεία με IUI όταν η κλινική της ακύρωσε όλες τις διαδικασίες λόγω του κορονοϊού - μια κατάσταση στην οποία πολλοί ασθενείς μπορεί τώρα να βρεθούν. Πρόσθεσε: «Είχα κάποια ελπίδα ότι τελικά θα μπορούσαμε να έχουμε μια πιθανότητα. Ένιωσα σαν να βρισκόμαστε στο δρόμο προς κάτι. Τώρα, όλα κρέμονται στην από μια κλωστή». 

Κάποιοι λένε ότι τα μέτρα εισάγουν διακρίσεις σε όσους χρειάζονται θεραπεία γονιμότητας για να αποκτήσουν παιδιά. Μιλώντας στη Huffington Post, μία ασθενής δήλωσε: «Όλοι εξακολουθούν να αστειεύονται ότι θα υπάρξει ένα baby boom σε εννέα μήνες (από τα ζευγάρια που βρίσκονται μαζί) - πρόκειται να υπάρξει μια ανακοίνωση δημόσιας υγείας για να σταματήσουν τα γόνιμα ζευγάρια να κοιμούνται μαζί;».

 

Πηγή: BioNews

Δημήτριος Λυγνός - StagiaireΕΕΒ

 

Πρακτική άσκηση

Η Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική και την τεχνοηθική.

Περισσότερες πληροφορίες
Εκπαιδευτικά Σεμινάρια

H Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής και τεχνοηθικής.


Περισσότερες πληροφορίες
"Η βιοηθική πάει σχολείο"

H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής και τεχνοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, κατόπιν εκδήλωσης σχετικού ενδιαφέροντος.

Περισσότερες πληροφορίες