Η Εθνική Επιτροπή Βιοθικής και Τεχνοηθικής συστάθηκε τον Απρίλιο του 2021. Για το έργο και την δράση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής καθώς και για την αναζήτηση αρχειακού υλικού μπορείτε να επισκεφθείτε την προηγούμενη ιστοσελίδα πατώντας εδώ.
Η Επιτροπή αποτελείται από δώδεκα (12) επιστήμονες εγνωσμένου κύρους σε τομείς που έχουν σχέση με την αποστολή και τις αρμοδιότητές της, εκ των οποίων ένας ορίζεται ως Πρόεδρος και ένας ως Αντιπρόεδρος.
Πρόεδρος: Έφη Βαγενά, Καθηγήτρια Βιοηθικής στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης.
Bιογραφικό
Η Ευτυχία (‘Εφη) Βαγενά είναι καθηγήτρια Βιοηθικής στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης (ETH Zürich).
Ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή της ως κοινωνική ιστορικός με διδακτορικό στην Ιστορία της Ιατρικής από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα και με μεταδιδακτορικές σπουδές στη Βιοηθική και την Πολιτική Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης. Το έντονο ενδιαφέρον της για την πολιτική υγείας την οδήγησε να εργαστεί, για αρκετά χρόνια, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως τεχνικός υπάλληλος. Με την επιστροφή της στον ακαδημαϊκό χώρο, ως Επίκουρη καθηγήτρια του Ελβετικoύ Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών, ίδρυσε το Εργαστήριο Ηθικής και Πολιτικής της Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης. Σκοπός του Εργαστηρίου είναι η αντιμετώπιση ηθικών ζητημάτων που προκύπτουν στην αιχμή της βιοτεχνολογικής έρευνας, σε τομείς όπως οι γονιδιωματικές τεχνολογίες, η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε ιατρικές εφαρμογές, η ανάλυση δεδομένων στη δημόσια υγεία. Το Εργαστήριό της μεταφέρθηκε στο ETH Zürich, το 2017.
Η κυρία Βαγενά είναι συνεργάτης ΔΕΠ στο Berkman Klein Center for Internet & Society του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και επισκέπτρια λέκτορας στο Κέντρο Βιοηθικής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ. Είναι επίσης εκλεγμένο μέλος της Ελβετικής Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών και πρόεδρος της συμβουλευτικής ομάδας για τις ηθικές, νομικές και κοινωνικές επιπτώσεις του ελβετικού δικτύου εξατομικευμένης υγείας. Επί του παρόντος, είναι συμπρόεδρος της συμβουλευτικής ομάδας εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ για θέματα ηθικής και διακυβέρνησης της Τεχνητής Νοημοσύνης στο χώρο της υγείας. Έχει δημοσιεύσει πάνω από εκατό άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και έχει συν-επιμεληθεί αρκετά βιβλία. Είναι ευρέως αναγνωρισμένη η συμβολή της κας Βαγενά στην ανάπτυξη πλαισίων διακυβέρνησης και διαχείρισης των δεδομένων υγείας και τη διακυβέρνηση των νέων τεχνολογιών υγείας. Είναι τακτική σύμβουλος κυβερνήσεων, διεθνών οργανισμών και οργανισμών του Δημοσίου σε θέματα ψηφιακής διακυβέρνησης και ηθικής.
Αντιπρόεδρος: Χαράλαμπος Τσέκερης, Ερευνητής στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών.
Bιογραφικό
Ο Χαράλαμπος Τσέκερης είναι Ερευνητής στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, με γνωστικό αντικείμενο «Κοινωνιολογία του Διαδικτύου» και ειδίκευση στην ψηφιακή επιστήμη και ηθική. Συντονίζει το ερευνητικό πρόγραμμα World Internet Project – Greece, που εστιάζει στη χρήση του διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών στην Ελλάδα, και κατέχει τιμητικά τη θέση του έκτακτου Καθηγητή στη Σχολή Δημόσιας Ηγεσίας του Πανεπιστημίου του Stellenbosch, ενώ διατελεί Ερευνητικός Εταίρος στο Anti-Corruption Education and Research Centre του ιδίου Πανεπιστημίου.
Σπούδασε Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες στο Brunel University του Λονδίνου και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έχει διδάξει σε πολλές Πανεπιστημιακές Σχολές και προγράμματα σπουδών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συνεργάζεται ενεργά με ερευνητικά εργαστήρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με κύριο πεδίο μελέτης την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση και τη σύνδεση του ψηφιακού μετασχηματισμού με τις αξίες της κοινωνίας.
Μέλη της Επιτροπής:
Σέργιος Θεοδωρίδης, Ομότιμος Καθηγητής Μηχανικής Μάθησης και Επεξεργασίας Δεδομένων στο Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του ΕKΠΑ.
Bιογραφικό
Ο Σέργιος Θεοδωρίδης είναι Ομότιμος Καθηγητής Επεξεργασίας Σήματος και Μηχανικής Μάθησης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Distinguished Professor στο Aalborg Πανεπιστήμιο της Δανίας. Είναι συγγραφέας/συν-συγγραφέας τεσσάρων βιβλίων στα Αγγλικά και τριών βιβλίων στα Ελληνικά. Επτά από τις δημοσιεύσεις του σε κορυφαία περιοδικά και διεθνή συνέδρια έχουν τιμηθεί με βραβείο καλύτερης δημοσίευσης.
Έχει τιμηθεί με υψηλού κύρους διεθνή βραβεία όπως τα 2017 EURASIP Athanasios Papoulis Award, το 2014 IEEE Signal Processing Society Education Award και το 2014 EURASIP Meritorious Service Award. Έχει υπηρετήσει ως αντιπρόεδρος του Institute of Electronics and Electrical Engineers (IEEE) Signal Processing Society, ως πρόεδρος του European Association for Signal and Image Processing (EURASIP) και είναι αντιπρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ για την μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Είναι Fellow του EURASIP and a Life Fellow του ΙEEE.
Ευάγγελος Καρκαλέτσης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος».
Bιογραφικό
Ο Βαγγέλης Καρκαλέτσης είναι Διευθυντής στο Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (ΙΠ&Τ) του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, και μέλος στο Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (Ε.Σ.Ε.ΤΕ.Κ). Απόφοιτος του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών, με μεταπτυχιακό στην Τεχνητή Νοημοσύνη από το Queen Mary & Westfield College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, και διδακτορικό στην αναπαράσταση γνώσης και στην εξαγωγή πληροφορίας από το Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΠΑ.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης για ανάλυση περιεχομένου, αναπαράσταση γνώσης, αλληλεπίδραση ανθρώπου-μηχανής, καθώς και στη διαχείριση δεδομένων μεγάλης κλίμακας.
Έχει συντονίσει πολλά ευρωπαϊκά και εθνικά ερευνητικά και αναπτυξιακά έργα. Έχει οργανώσει διεθνή συνέδρια, ημερίδες, θερινά σχολεία, και είχε την πρωτοβουλία για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΕΚΕΦΕ «Δ» για μαθητές σχολείων. Συντονίζει το διεθνές πρόγραμμα εκπαιδευτικών συνεργασιών του Ινστιτούτου, και τα δι-ιδρυματικά προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών του Ινστιτούτου στην Επιστήμη Δεδομένων (Data Science) και στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Συμμετέχει στο Κέντρο Αριστείας για την Ευφυή Διαχείριση Εγγράφων (DICE) του Ινστιτούτου που λειτουργεί από τα τέλη του 2019 με την υποστήριξη της EY Global. Επικεφαλής της πρωτοβουλίας “Democratising AI: A National Strategy for Greece”, με συντονιστικό ρόλο στην ομάδα που προετοίμασε πρόσφατα την Εθνική Στρατηγική για την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Κωνσταντίνος Καρπούζης, Επίκουρος καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού.
Bιογραφικό
Ο Δρ. Κώστας Καρπούζης είναι Επίκουρος Καθηγητής,στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού (ΕΜΠΟ) του Παντείου Πανεπιστημίου. Στην έρευνά του ασχολείται με αλγορίθμους που κάνουν τα υπολογιστικά συστήματα πιο δίκαια και προσαρμόσιμα στο πώς οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με αυτά, χρησιμοποιώντας έννοιες φυσικής αλληλεπίδρασης και τεχνητής νοημοσύνης.
Από το 1998 έχει συμμετάσχει σε πάνω από είκοσι έργα Έρευνας και Ανάπτυξης με Ευρωπαϊκή και Ελληνική χρηματοδότηση, με εξέχοντα παραδείγματα το Δίκτυο Αριστείας Humaine, όπου εργάστηκε στη μοντελοποίηση και αναγνώριση συναισθημάτων, το έργο CALLAS (Area Leader εφαρμογών συναισθηματικής υπολογιστικής, design award από την Intel στο διαγωνισμό Ultrabook), το έργο FP7 TeL Siren (Technical Manager, το έργο ψηφίστηκε Best Learning Game in Europe το 2013 από την Games and Learning Alliance), το έργο H2020 iRead, που παρήγαγε το Navigo, το νικητή του διαγωνισμού GALA Serious Games competition το 2018, και το έργο ECoWeB που παρήγαγε μια εφαρμογή για την ψυχική υγεία των εφήβων και νεαρών ενηλίκων.
Έχει διατελέσει κριτής προτάσεων Consolidator Grants και Marie Skłodowska-Curie για το European Research Council (ERC), και υπηρετεί ως Computer Chapter και Student Activities Chair για το IEEE Greece, ως μέλος του ΔΣ του gi-Cluster του Corallia, μιας κοινοπραξίας βιομηχανικών και ακαδημαϊκών φορέων του οικοσυστήματος της δημιουργικής βιομηχανίας, και ως Πρόεδρος της Ένωσης Μηχανικών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας. Έχει δώσει τρεις ομιλίες σε διοργανώσεις TEDx (Univ. of Macedonia, Athens, Rhodes), ενώ το TED-Ed video του με τίτλο “Can machines read your emotions?” έχει μεταφραστεί σε 24 γλώσσες.
Ιωάννης Κομπατσιάρης, Ερευνητής Α’ Βαθμίδας και Διευθυντής στο Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης.
Bιογραφικό
Ο Δρ. Ιωάννης Κομπατσιάρης είναι Ερευνητής Α’ Βαθμίδας και Διευθυντής στο Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης. Είναι υπεύθυνος του εργαστηρίου Γνώσης, Πολυμέσων και Ανάλυσης Κοινωνικών Δικτύων. Έλαβε το Δίπλωμα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το 1996 και το Διδακτορικό Δίπλωμα από το ίδιο ίδρυμα το 2001.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τεχνητή νοημοσύνη/μηχανική μάθηση για ανάλυση πολυμέσων, πολυμεσικές οντολογίες και συλλογιστική, ανάλυση κοινωνικών δικτύων και δεδομένων μεγάλης κλίμακας, εφαρμογές για υγεία, πολιτισμό, μέσα επικοινωνίας/δημοσιογραφία, περιβάλλον και ασφάλεια. Η ενασχόλησή του με αυτά τα ερευνητικά ζητήματα έχει οδηγήσει στη συμμετοχή του στη συγγραφή 178 εργασιών σε διεθνή περιοδικά, 560 σε συνέδρια, 59 κεφαλαίων βιβλίων και 8 πατεντών. Είναι συντονιστής του Έργου AI4MEDIA: A European Excellence Centre for Media, Society and Democracy για την προώθηση της έρευνας, των τεχνολογιών και εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης με έμφαση στην αντιμετώπιση διακρίσεων και την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Είναι υπεύθυνος οργάνωσης συνεδρίων, ημερίδων και θερινών σχολείων και είναι associate editor και κριτής σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια. Είναι Senior IEEE και ACM member και μέλος του ΤΕΕ.
Ισμήνη Κριάρη, Ομότιμη Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Bιογραφικό
Ομότιμη Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.΄Εχει διδάξει Συνταγματικό δίκαιο και θέματα βιοηθικής και δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο και σε άλλα Πανεπιστήμια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με πρόγραμμα Erasmus και με πρόσκληση. ΄Ιδρυσε την κατεύθυνση Δίκαιο, Οικονομία, Τεχνολογία στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών και το Ερευνητικό Κέντρο Βιοηθικής, Τεχνοηθικής και Δικαίου στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης. Συμμετείχε ως εταίρος σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα και ήταν κριτής σε προγράμματα του ΙΚΥ και του ΕΛΙΔΕΚ.
Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Βιοηθικής της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδόξων Βουλευτών (2002 – 2005), Μέλος της Επιτροπής Βιοηθικής της Ιεράς Συνόδου, μέλος της Επιτροπής Βιοηθικής της Ιατρικής Σχολής, μέλος της Διακυβερνητικής Συνέλευσης για την Βιοηθική στην ΟΥΝΕΣΚΟ (2010-2016), μέλος της Επιτροπής Βιοηθικής του Συμβουλίου της Ευρώπης (2009 – 2011).
Αντιπρύτανις (2011-2016) και Πρύτανις (2016 – 2020) Παντείου Πανεπιστημίου. Διεθνής παρατηρητής στις εκλογές του Ουμπεκιστάν και του Καζακστάν.
΄Εχει τιμηθεί από την Γερμανική και την Γαλλική Κυβέρνηση, από το Ρωσικό και το Ουκρανικό Υπουργείο Παιδείας
Ευγενία Πρεβεδούρου, Καθηγήτρια Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ.
Bιογραφικό
H Ευγενία Πρεβεδούρου είναι καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με γνωστικό αντικείμενο το διοικητικό δίκαιο. Γεννήθηκε στην Πάτρα και είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1986). Είναι κάτοχος διπλώματος μεταπτυχιακών σπουδών DEA εσωτερικού δημοσίου δικαίου και DEA κοινοτικού δικαίου. Είναι διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου PARIS II με τον βαθμό Très honorable avec félicitations, για τη διδακτορική διατριβή που εκπόνησε υπό την εποπτεία του καθηγητή Yves Gaudemet με θέμα: Les recours administratifs obligatoires. Étude comparée des droits allemand et français.
Η διατριβή δημοσιεύθηκε στον εκδοτικό οίκο LGDJ, στη σειρά Bibliothèque de Droit Public. Από την 1η Ιανουαρίου 1992 έως την 15η Οκτωβρίου 2001 εργάστηκε ως μόνιμη υπάλληλος στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι δικηγόρος Αθηνών από το 1988. Δίδαξε, ως επισκέπτης καθηγητής (professeur invité), στα Πανεπιστήμια PARIS I και PARIS II και στο Πανεπιστήμιο Montpellier I. Από τον Σεπτέμβριο του 2018 έως τον Οκτώβριο του 2020 ήταν μέλος της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Έχει συγγράψει επτά μονογραφίες και μεγάλο αριθμό μελετών σε πολλά πεδία του διοικητικού δικαίου, στην ελληνική και στη γαλλική γλώσσα. Αναφορές στο έργο της υπάρχουν σε μονογραφίες και μελέτες στην Ελλάδα και στη Γαλλία. Έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες εισηγήσεις και παρεμβάσεις σε συνέδρια, σεμινάρια και επιστημονικές εκδηλώσεις διαφόρων φορέων, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Συμμετείχε σε πολλές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας.
Ευάγγελος Πρωτοπαπαδάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Εφαρμοσμένης Ηθικής του ΕΚΠΑ.
Bιογραφικό
Ο Ευάγγελος Πρωτοπαπαδάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Εφαρμοσμένης Ηθικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας του Ε.Κ.Π.Α., Πρόεδρος του Ελληνικού Κλιμακίου της Έδρας Βιοηθικής της UNESCO (Haifa), Διευθυντής του ΔΠΜΣ Ζώα: Ηθική, Δίκαιο, Ευζωία, Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος του ΜΠΣ Βιοηθική – Ιατρική Ηθική του ΑΠΚυ, Μέλος της Συνοδικής Επιτροπής Βιοηθικής του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής (ΦΕΚ Υ.Ο.Δ.Δ. 298/15.04.2021), Μέλος της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΦΕΚ Υ.Ο.Δ.Δ. 353/06.05.2021), Μέλος της Επιτροπής Βιοηθικής του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας «Κώστας Στεφανής», και Μέλος της Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας (Ε.Η.Δ.Ε.) του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ. Έχει διδάξει ως Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Αννόβερο της Γερμανίας και του Νόβι Σαντ της Σερβίας.
Έχει δημοσιεύσει τέσσερις μονογραφίες στην ελληνική και μια στην αγγλική, και έχει επιμεληθεί την έκδοση δέκα συλλογικών έργων: τριών στην αγγλική, ενός στην σερβική, και έξι στην ελληνική. Περισσότερα από εβδομήντα άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων. Είναι μέλος διαφόρων φιλοσοφικών εταιρειών της ημεδαπής και της αλλοδαπής, και υπεύθυνος έκδοσης του διεθνούς περιοδικού Φιλοσοφίας Conatus – Journal of Philosophy.
Δημήτριος Σκαλτσάς, Εκτελεστικός Διευθυντής της Ιntelligencia, τεχνολογικής εταιρείας παροχής καινοτόμων εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων.
Bιογραφικό
O Δημήτρης Σκαλτσάς είναι συνιδρυτής και Εκτελεστικός Διευθυντής της Ιntelligencia, τεχνολογικής εταιρείας με έδρα στη Νέα Υόρκη που αναπτύσσει καινοτόμες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων. Η εταιρεία απασχολεί επιστήμονες υγείας, πληροφορικής και τεχνητής νοημοσύνης στις ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ελλάδα. Προηγουμένως, ήταν υπεύθυνος για την ομάδα big data & AI in Pharmaceutical R&D της εταιρείας McKinsey & Co στις ΗΠΑ. Έχει εργαστεί με την McKinsey & Co σε συμβουλευτικούς ρόλους στις ΗΠΑ, Ευρώπη, Μέση Ανατολή. Επίσης, είναι Executive in Residence στο INSEAD για θέματα Digital & AI, όπου συμμετέχει στην ανάπτυξη ψηφιακών εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Κατέχει MBA από το INSEAD, LLM από το UCL και πτυχίο Νομικής από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Σταυρούλα Τσινόρεμα, Καθηγήτρια Σύγχρονης, Νεότερης Φιλοσοφίας και Βιοηθικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Bιογραφικό
Διευθύντρια του Διιδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Βιοηθική» και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Βιοηθικής του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Είναι αριστούχος πτυχιούχος Φιλοσοφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), κάτοχος Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Ηθική και Κοινωνική Φιλοσοφία και Διδακτορικού Διπλώματος στην Ηθική Φιλοσοφία από το Πανεπιστήμιο του Exeter. Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων και Exeter. Διδάσκει, ως επισκέπτρια καθηγήτρια, στο ΠΜΣ «Φιλοσοφία» του Τμήματος Φιλοσοφίας [πρώην Τμήμα ΦΠΨ] του ΕΚΠΑ (2015- ), και στο ΠΜΣ «Βιοηθική» της Ιατρικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (2016- ).
Εταίρος του Center for Philosophy of Science του Πανεπιστημίου του Pittsburgh, με A.K. Mellon Foundation Fellowship, έχει διατελέσει επισκέπτρια καθηγήτρια στα Πανεπιστήμια Leeds, Oxford (St. Johns’ College), Texas at Austin, London School of Economics and Political Science (Centre for Philosophy of the Natural and Social Sciences), University of London (Institute of Philosophy), Stanford University.
Το ερευνητικό έργο της επικεντρώνεται στην ηθική και κοινωνική φιλοσοφία, τη βιοηθική, την επιστημολογία, τη φιλοσοφία της γλώσσας και τη φιλοσοφία του νου. Οι δημοσιεύσεις της περιλαμβάνουν μονογραφίες και μελέτες που πραγματεύονται επιστημολογικά και μεθοδολογικά ζητήματα της βιοηθικής, ηθικής των επιστημών και της τεχνολογίας, επιστημολογίας των αξιολογικών εννοιών, της ηθικής του Ι. Kant, το έργο του L. Wittgenstein. Είναι συγγραφέας του βιβλίου, Γλώσσα και κριτική. Ο Wittgenstein για το νόημα, τη γνώση, τις αξίες (Liberal Books). Έχει (συν)επιμεληθεί τους τόμους Philosophy and the Many Faces of Science (Rowman and Littlefield) και Θέματα Βιοηθικής (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης). Το επιστημονικό έργο της έχει χρηματοδοτηθεί από Εθνικά και Ευρωπαϊκά Προγράμματα.
Είναι μέλος της Συντακτικής Επιτροπής των περιοδικών με κριτές International Studies in the Philosophy of Science (Routledge), Δευκαλίων και Βιοηθικά.
Έχει διατελέσει μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (2008-9), μέλος της Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας για τις Κλινικές Μελέτες (2010-20), μέλος του Τομεακού Επιστημονικού Συμβουλίου (ΤΕΣ) Τεχνών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας (2018-19)· ιδρυτική Πρόεδρος της Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας (Ε.Η.Δ.Ε.) του Πανεπιστημίου Κρήτης (2018-21). Έχει επίσης διατελέσει μέλος διεθνούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εκπόνησε την «Ανεξάρτητη Αναφορά για την Ηθική των Συνδεδεμένων και Αυτοματοποιημένων Οχημάτων, 2020» (https://europa.eu/!VV67my).
Είναι μέλος των Επιτροπών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, για τη Βιοηθική και την Ηθική των Επιστημών της Fédération Internationale des Sociétés de Philosophie· μέλος του Επιστημονικού και Τεχνικού Συμβουλίου (STAB) του European Research Infrastructure Consortium ‘LifeWatch ERIC’· Αντιπρόεδρος της Ε.Η.Δ.Ε. του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ)· μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος. Συμμετείχε στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή που εκπόνησε τον Ν.4521/2018 για τη σύσταση και λειτουργία Επιτροπών Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας.
Χρήστος Λιονής, Καθηγητής Γενικής Ιατρικής & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Πανεπιστήμιο Κρήτης & Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Linkoping Σουηδίας
Bιογραφικό
Ο Χρήστος Λιονής είναι Ομότιμος Καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και διατηρεί τη θέση του Διευθυντού της Κλινικής Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή ( HYPERLINK "http://www.fammed.uoc.gr/Joomla/" http://www.fammed.uoc.gr/Joomla/) και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.
Το 2018 ορίστηκε επίσης Επισκέπτης Καθηγητής Γενικής Ιατρικής στο Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής του Πανεπιστημίου Linkoping Σουηδίας.
Στο εξωτερικό διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Γενικής Ιατρικής και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Έρευνας στη Γενική Ιατρική.
Διατελεί μέχρι σήμερα διευθυντής ή αναπληρωτής διευθυντής σύνταξης σε διεθνή περιοδικά και μέλος διοικητικών συμβουλίων ευρωπαϊκών δικτύων σχετικών με τη γενική/οικογενειακή ιατρική.
Ερευνητικές του προτάσεις έχουν χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει δημοσιεύσει περί τα 420 άρθρα σε ξενόγλωσσα περιοδικά που παρουσιάζονται στο PubMed.
Έχει αναγνωρισθεί ως fellow από το Βασιλικό Κολλέγιο των Γενικών Ιατρών της Μεγάλης Βρετανίας (2009), από την Ευρωπαϊκή Εταιρία Καρδιολογίας (2017) και την Παγκόσμια Εταιρεία Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής (2016).
Ορίστηκε μετά από επιλογή (2019) μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την Επένδυση στην Υγεία (European Commission Expert Panel on Effective Ways of Investing in Health).
Το 2021 ορίστηκε τακτικό μέλος της Εθνικής Επιτροπής Ψυχικής Υγείας και το ίδιο έτος εξελέγη Πρόεδρος της Επιτροπής της Ψυχικής Υγείας (Working Party on Mental Health) της Παγκόσμιας Εταιρίας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής (WONCA).
Πρόσφατα επελέγη ως μέλος της Επιστημονικού Συμβουλίου για τα Εμβόλια του Ευρωπαϊκού Γραφείου για τα Φάρμακα (European Medicines Agency of Medicines).
Νικόλαος Μοσχονάς, Ομότιμος Καθηγητής Γενικής Βιολογίας-Ιατρικής Μοριακής Γενετικής, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Πατρών
Bιογραφικό
Ο Νίκος Μοσχονάς είναι Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής Μοριακής Γενετικής, τ. Δ/ντης του Εργαστηρίου Γενικής Βιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, και Αντεπιστέλλων Ερευνητής του Ινστιτούτου Επιστημών Χημικής Μηχανικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ).
Έχει σπουδάσει Βιολογία, Αναπτυξιακή Εξελικτική Βιολογία και Ιατρική Μοριακή Γενετική στα Παν/μια Πατρών, Αθηνών και Harvard, Cambridge, Mass. USA, και στο National Institute of Medical Research, Medical Research Council, London, UK.
Διδάσκει Ιατρική Γενετική, Γονιδιωματική, και Μοριακή και Συστημική Βιολογία. Είναι ο Επιστημονικός Επιμελητής της ελληνικής έκδοσης 5 διεθνών αγγλόφωνων πανεπιστημιακών συγγραμμάτων και 7 βιβλίων εκλαϊκευμένης Βιολογίας. Διετέλεσε Καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας του Παν/μιου Κρήτης όπου, ως επικεφαλής του Εργαστηρίου Μοριακής Γενετικής του Ανθρώπου υπηρέτησε για 23 χρόνια, ενώ παράλληλα ήταν συνεργαζόμενος Ερευνητής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του ΙΤΕ.
Το 2004 εξελέγη Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Παν/μιου Πατρών απ’ όπου αφυπηρέτησε το 2020.
Μεταξύ άλλων, έχει διατελέσει Αν. Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας & Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ) (2005-09), Εθνικός Εκπρόσωπος, μέλος του Program Committee της Θεματικής Περιοχής “Cooperation-Health”, EU, FP7 (2006-2010), και μέλος του Τομεακού Επιστημονικού Συμβουλίου (ΤΕΣ) Βιοεπιστημών (2014-2019) του ΕΣΕΤ.
Ερευνητικά, εστιάζει σε θέματα Ιατρικής Μοριακής Γενετικής και Λειτουργικής Γονιδιωματικής με έμφαση στην ανάλυση της μοριακής βάσης και αρχιτεκτονικής γενετικών νοσημάτων και τη λειτουργική γονιδιωματική του ανθρώπου, αξιοποιώντας κυτταρικά & ζωϊκά μοντέλα υπό το πρίσμα της Συστημικής Βιολογίας, της ανακατασκευής του δικτύου πρωτεϊνικών αλληλεπιδράσεων (interactome) και των δικτύων γενετικών νοσημάτων (diseasomes).
Η ερευνητική του ομάδα συμμετείχε (1990-2004) στο διεθνές Πρόγραμμα Ανάλυσης του Γονιδιώματος του ανθρώπου. Έχει συντονίσει ως επιστημονικός υπεύθυνος ή επικεφαλής ερευνητικής ομάδας 11 διεθνή (NIH US, EU, UNIDO) και 24 εθνικά (ΓΓΕΤ) ανταγωνιστικά προγράμματα.
Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 90 πλήρεις πρωτότυπες εργασίες και ανασκοπήσεις σε διεθνή περιοδικά μεταξύ των οποίων τα περιοδικά Nature, Cell, Devel, Cell, J. Biol. Chem., Proc. Natl. Acad. Sci., Mol. Cell. Biol., Hum. Mol. Genet., Bioinformatics, Nucl. Acid Res, κλπ. Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις και περιλήψεις στα Πρακτικά περισσότερων από 245 διεθνών και εθνικών Συνεδρίων, και έχει δώσει περισσότερες από 70 ομιλίες κατόπιν προσκλήσεως σε διεθνή ή εθνικά Συνέδρια και Ημερίδες.