Νομοθεσία

Στην ενότητα αυτή θα βρείτε τη σχετική νομοθεσία (εθνική και υπερεθνική) που εφαρμόζεται για διάφορα θέματα που άπτονται της Βιοηθικής και της Τεχνοηθικής.

[25-05-2021] Ην. Βασίλειο: Η κυβέρνηση εξετάζει τον υποχρεωτικό εμβόλιασμό για τους εργαζόμενους στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων

 

Οι υπάλληλοι των μονάδων φροντίδας μπορεί να απαιτούνται από το νόμο να κάνουν εμβόλιο κατά του κορονοϊού σύμφωνα με τα σχέδια που εξετάζει η κυβέρνηση, δήλωσε ο Matt Hancock, υπουργός Υγείας.

Ο κ.  Hancock είπε ότι θα πρέπει να προταθεί νομοθεσία για την προστασία των ευάλωτων κατοίκων, αλλά υπάρχει ήδη και δικαστικό προηγούμενο για μια τέτοια κίνηση. 

«Υπάρχει ένα καθήκον φροντίδας, που έχουν οι άνθρωποι που εργάζονται σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, άλλωστε, οι κάτοικοι των μονάδων φροντίδας είναι οι πιο ευάλωτοι από όλους στον Covid», είπε σε συνέντευξη στο πρόγραμμα BBC Radio 4 Today. «Υπάρχουν σημαντικά ηθικά ερωτήματα και από τις δύο πλευρές, θα χρειαστεί να γίνει αλλαγή στον νόμο, οπότε αυτό είναι κάτι που εξετάζουμε, αλλά δεν έχουμε λάβει τελική απόφαση και θέλουμε να ακούσουμε από τα κέντρα φροντίδας και μάλιστα από το προσωπικό για αυτή την ερώτηση». Ο Hancock πρόσθεσε: «Αυτό το είδος προσέγγισης υπάρχει ήδη για τους γιατρούς, οι οποίοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο για την ηπατίτιδα Β, και έτσι υπάρχει ήδη ένα σαφές δικαστικό προηγούμενο».

Η αναφορά έγινε κατόπιν δημοσίευσης της Daily Telegraph ότι η κίνηση εξετάζεται ως μέρος μιας επανεξέτασης των λεγόμενων «πιστοποιητικών κατάστασης Covid», τα οποία ο κ. Johnson είχε αρχικά απορρίψει.

Ο Hancock είπε τον προηγούμενο μήνα ότι ορισμένοι ιδιοκτήτες μονάδας φροντίδας πιέζουν την κυβέρνηση να ενεργήσει λόγω της χαμηλής λήψης εμβολίων του προσωπικού. Πρόσθεσε ότι «αν προχωρήσετε ένα βήμα παραπέρα και πείτε ότι δεν μπορείτε να εργαστείτε σε αυτές τις δομές χωρίς να εμβολιαστείτε - αυτή είναι μια σημαντική ερώτηση».

Εάν εγκριθεί, θα είναι ο πρώτος νόμος που θα απαιτεί τον εμβολιασμό από τον 19ο αιώνα, όταν η κυβέρνηση επέβαλε υποχρεωτικό εμβολιασμό για την ευλογιά στα νεογέννητα μωρά.

Ο David Shepherd, ειδικός στις πολιτικές εμβολιασμού προσωπικού, δήλωσε στην Telegraph ότι όλοι οι νόμοι που απαιτούν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό είχαν καταργήθηκαν σταδιακά μέχρι το 1948.

Πηγή: Independent

Ανθή Τζερμπίνου -  Stagiaire EEB

 

Πρακτική άσκηση

Η Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Περισσότερες πληροφορίες
Εκπαιδευτικά Σεμινάρια

H Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Περισσότερες πληροφορίες
"Η βιοηθική πάει σχολείο"

H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Περισσότερες πληροφορίες