Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Uncategorised

[20-07-2020] Ην. Βασίλειο: Ομόφυλο ζευγάρι περιμένει μωρό μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση

Το πρώτο αρσενικό ομόφυλο ζευγάρι που υποβλήθηκε στην διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) ανακοίνωσε ότι περιμένει έναν γιο μέσω παρένθετης αυτό το καλοκαίρι.

Ο Ross και ο Chris Muller από το Εδιμβούργο θεωρείται ότι είναι το πρώτο ομόφυλο ζευγάρι αντρών που δημιούργησε μια οικογένεια χρησιμοποιώντας εξωσωματική γονιμοποίηση μέσω του Εθνικού Συστήματος Υγείας μετά την άρση από την Κυβέρνηση της Σκωτίας της καθολικής απαγόρευσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για χρηματοδότηση της θεραπείας γονιμότητας σε υποκατάστατες εγκυμοσύνες. «Νομίζω ότι πολλά ζευγάρια του ίδιου φύλου, αρσενικά και θηλυκά, δεν ξέρουν ότι υπάρχει», δήλωσε ο Ross στη Daily Record.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση δίνει τη δυνατότητα στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια να κινούνται στην ίδια βάση με τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια, αλλά σε πολλές περιοχές το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν χρηματοδοτεί θεραπεία γονιμότητας που περιλαμβάνει παρένθετη, πράγμα που σημαίνει ότι οι ομοφυλόφιλοι άνδρες αποκλείονται αποτελεσματικά. «Αφού ήρθαμε σε επαφή με το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αρχικά είπαν ότι δεν θα εστίαζαν σ' εμάς γιατί ήμασταν ένα ζευγάρι ανδρών του ίδιου φύλου», δήλωσε ο Ρος.

Το ζευγάρι επικοινώνησε με τον βουλευτή τους και μετά την παρέμβασή του, το Βασιλικό Ιατρείο του Εδιμβούργου συμφώνησε να τους αντιμετωπίσει. «Έπρεπε να συνεχίσουμε να πιέζουμε αυτήν την πόρτα και ήταν καινούργιο για το νοσοκομείο, οπότε δεν το είχαν κάνει πριν. Τότε όταν μας είπαν ότι θα ήμασταν οι πρώτοι στη Σκωτία που θα το περάσουν», είπε ο Ρος. Το ζευγάρι βρήκε τη δική τους παρένθετη  στην Αγγλία. Οκτώ έμβρυα δημιουργήθηκαν από δωρημένα ωάρια και σπέρμα του Ross, με ένα να εμφυτεύεται στην παρένθετη τον περασμένο Νοέμβριο, με αποτέλεσμα την εγκυμοσύνη.

Η Σκωτία διαθέτει την πιο γενναιόδωρη παροχή εξωσωματικής γονιμοποίησης στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τα κατάλληλα ζευγάρια να δικαιούνται τρεις κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης. Αυτό συγκρίνεται με δύο στην Ουαλία και ένα στη Βόρεια Ιρλανδία. Η παροχή ποικίλλει στην Αγγλία: σε ορισμένες περιοχές η εξωσωματική γονιμοποίηση δεν είναι συνήθως διαθέσιμη σε υπογόνιμα ζευγάρια. Ο Chris ελπίζει ότι η ανταλλαγή της εμπειρίας τους θα ενθαρρύνει άλλες οικογένειες LGBTQ να διερευνήσουν τις επιλογές θεραπείας γονιμότητας: «Πολλά έχουν αλλάξει από όσα περάσαμε - οι φόρμες δεν λένε «μητέρα και πατέρας», λένε «γονέας Α και Β» - είναι μικρά πράγματα έτσι. Νομίζω ότι θα είναι πολύ πιο εύκολο για τους ανθρώπους να ακολουθήσουν αυτό το μονοπάτι αν το θέλουν".


Πηγή: Bionews

Καλομοίρα Κ. Σακελλαράκη – Stagiaire ΕΕΒ

Πρακτική άσκηση

Η Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική και την τεχνοηθική.

Περισσότερες πληροφορίες
Εκπαιδευτικά Σεμινάρια

H Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής και τεχνοηθικής.


Περισσότερες πληροφορίες
"Η βιοηθική πάει σχολείο"

H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής και τεχνοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, κατόπιν εκδήλωσης σχετικού ενδιαφέροντος.

Περισσότερες πληροφορίες