Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Uncategorised

[17-07-2020] ΗΠΑ: Μελέτες πρόκλησης: Οι άνθρωποι θέλουν να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους για ένα εμβόλιο COVID. Πρέπει να τους αφήσουμε;

«Ο αριθμός των θανάτων δείχνει ότι υπάρχει απολύτως ένα ισχυρά ηθικό επιχείρημα για να ρωτήσουμε τους ανθρώπους αν είναι πρόθυμοι να το κάνουν αυτό».

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερα από 3.900 άτομα που είναι πρόθυμα να μολυνθούν με το νέο κοροναϊό - εάν αυτό θα μπορούσε να σημαίνει την ταχύτερη ανάπτυξη εμβολίου. Οι εθελοντές έχουν εγγραφεί μέσω του οργανισμού βάσης 1 Day Sooner για να δείξουν την υποστήριξή τους στις δοκιμές πρόκλησης σε ανθρώπους, ένα είδος μελέτης όπου τα άτομα εκτίθενται σκόπιμα σε ένα παθογόνο για να δουν εάν λειτουργεί μια θεραπεία. Αυτό διαφέρει από μια τυπική κλινική δοκιμή εμβολίου, όπου οι άνθρωποι που έλαβαν ένα νέο εμβόλιο περιμένουν να μολυνθούν φυσικά - λόγος για τον οποίο οι δοκιμές εμβολίων μπορεί να διαρκέσουν χρόνια.

Ενώ το 1 Day Sooner δεν συνδέεται με καμία ομάδα που κάνει επίσημα ή μελετά εμβόλια κοραναϊού, περισσότεροι ερευνητές και νομοθέτες μιλούν για τα πιθανά οφέλη από τη διεξαγωγή τέτοιων δοκιμών. Τον Μάρτιο, ο βιοηθικός του Πανεπιστημίου Rutgers, Nir Eyal, υποστήριξε στο περιοδικό Journal of Infectious Diseases ότι τα πειράματα ανθρώπινης πρόκλησης θα επιταχύνουν τη διαδικασία ανάπτυξης εμβολίων και την περασμένη εβδομάδα στο Vaccine, ο Stanley Plotkin, εμπειρογνώμονας εμβολίων στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας και ο Arthur Caplan, βιοηθικός στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, περιέγραψαν πώς θα μπορούσαν να διεξαχθούν δοκιμές πρόκλησης κοροναϊού. Επίσης την περασμένη εβδομάδα, μια διμερής ομάδα 35 εκπροσώπων των ΗΠΑ έστειλε μια επιστολή στη Διοίκηση Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και στο Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών (HHS) ζητώντας τους να υποστηρίξουν τις δοκιμές σε ανθρώπινες προκλήσεις.

Υπάρχουν περισσότεροι από 70 υποψήφιοι εμβολίων αυτήν τη στιγμή, αλλά οι πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις για το πότε ένα εμβόλιο κορανοϊού μπορεί να είναι διαθέσιμο στο κοινό είναι μεταξύ Μαρτίου και Αυγούστου 2021. Έχουμε κάνει προηγούμενες μελέτες για τις ανθρώπινες προκλήσεις για λιγότερο θανατηφόρες ασθένειες, όπως η γρίπη. Αλλά οι κίνδυνοι των δοκιμών πρόκλησης είναι πραγματικοί. Το 2001, μια 24χρονη γυναίκα πέθανε σε ένα πείραμα πρόκλησης για θεραπεία άσθματος. Οι ερευνητές που διεξάγουν ανθρώπινες προκλήσεις δήλωσαν ότι μια δοκιμή COVID-19 θα ήταν πιο ριψοκίνδυνη, καθώς υπάρχουν τόσα πολλά που δεν γνωρίζουμε ακόμα.

"Όπου πρόκειται να μεταδώσετε σε κάποιον έναν ιό σκόπιμα, θέλετε πραγματικά να κατανοήσετε την ασθένεια, έτσι ώστε να γνωρίζετε ότι αυτό που κάνετε είναι ένας λογικός κίνδυνος", δήλωσαν στο ScienceMagazine ο Matthew Memoli, ένας ανοσολόγος στο Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας των ΗΠΑ και οι “Μολυσματικές Ασθένειες” που διεξάγουν μελέτες πρόκλησης γρίπης στον άνθρωπo. Η πανδημία έχει ήδη αλλάξει ή επιταχύνει πολλές από τις θεμελιώδεις διαδικασίες που καθοδηγούν την επιστημονική έρευνα, από την εξάρτηση από μελέτες προεκτύπωσης που δεν εξετάζονται από ομοτίμους έως τη δοκιμή παρεμβάσεων χωρίς στοιχεία κλινικών δοκιμών. Μερικοί επιστήμονες ανησυχούν ότι η λήψη αυτών των συντομεύσεων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία και σύγχυση δεδομένων.

Πηγή: Vice

Καλομοίρα Κ. Σακελλαράκη – Stagiaire ΕΕΒ

Πρακτική άσκηση

Η Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική και την τεχνοηθική.

Περισσότερες πληροφορίες
Εκπαιδευτικά Σεμινάρια

H Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής και τεχνοηθικής.


Περισσότερες πληροφορίες
"Η βιοηθική πάει σχολείο"

H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής και τεχνοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, κατόπιν εκδήλωσης σχετικού ενδιαφέροντος.

Περισσότερες πληροφορίες