Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

[23-07-2020] Ην. Βασίλειο: Πώς μπορούν τα διαγνωστικά εργαστήρια δοκιμών γονιμότητας να βοηθήσουν στη μάχη κατά του COVID-19;

Καθώς προχωράμε σε μια νέα φάση της πανδημίας COVID-19, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά ερωτήματα που δεν έχουν απαντηθεί.

Μετά από κυβερνητικές υποδείξεις, νέα καθοδήγηση από το HFEA, την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας και την Ένωση Αναπαραγωγικών και Κλινικών Επιστημόνων και της Βρετανικής Εταιρείας Γονιμότητας, υπάρχει κατανοητή ανακούφιση για επαγγελματίες και ασθενείς γονιμότητας που μπορούμε σταδιακά να αρχίσουμε την επανεκκίνηση των θεραπειών. Παράλληλα με τη δοκιμή, την απόσταση στην εργασία, τον εξοπλισμό ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) και άλλα μέτρα στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης αξιολόγησης κινδύνου, υπάρχει ακόμη ανάγκη για δοκιμές.

Παρά τις εκκλήσεις από την αρχή για «δοκιμή, δοκιμή, δοκιμή» από πολλούς εμπειρογνώμονες (ιδίως τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας), μαθαίνουμε τώρα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, παρόλο που είναι ένα από τα πιο προηγμένα και ανεπτυγμένα έθνη του κόσμου, αγωνίστηκε να το καταφέρει στα «κορυφαία 40 έθνη», κατά τη μέτρηση του αριθμού των δοκιμών ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Σε περίπτωση που δεν είναι απολύτως σαφές, υπάρχουν δύο τύποι δοκιμών: πρώτον, το τεστ αντισωμάτων, το οποίο αποκαλύπτει εάν ένας ασθενής έχει ήδη μολυνθεί με την ασθένεια και μπορεί - αν και αυτό δεν είναι ακόμη σίγουρο - να είναι άνοσος. Ελλείψει εμβολίου και ασφαλών, αποτελεσματικών, προσβάσιμων θεραπειών, ένα αξιόπιστο τεστ αντισωμάτων θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε την επιδημιολογία αυτής της νόσου και να ανακαλύψουμε εάν έχουμε επιτύχει ένα επίπεδο πιθανής «ανοσίας αγέλης».

Δεύτερον, η δοκιμή PCR (γνωστή και ως διαγνωστικό ή αντίγονο) αποκαλύπτει εάν έχετε μολυνθεί με SARS-CoV-2 - τον ιό που προκαλεί το COVID-19. Και στις δύο περιπτώσεις, όπως και στους περισσότερους τομείς της διάγνωσης, μια κακή δοκιμή είναι χειρότερη από καθόλου δοκιμή, αλλά αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τη δοκιμή PCR, καθώς τα ψευδώς αρνητικά (το τεστ που δεν εντοπίζει σωστά τα μολυσμένα άτομα) μπορεί να οδηγήσουν σε μολυσματικά άτομα και περαιτέρω διάδοση της νόσου. Σε συνδυασμό, αυτές οι εξετάσεις θα μπορούσαν να αποδειχθούν ζωτικής σημασίας στρατηγική «επιστροφή στην εργασία / θεραπεία» τόσο για το προσωπικό της κλινικής όσο και για τους ασθενείς.

Έχουν γίνει πολλές συζητήσεις για αυτό το λεγόμενο διαβατήριο ανοσίας στον τύπο. Πιστεύεται ευρέως ότι, με έναν συνδυασμό ακριβών, αξιόπιστων δοκιμών αντισωμάτων και PCR, τα άτομα μπορούν να δοκιμαστούν αποτελεσματικά σε εργασία ή θεραπεία με χαμηλό κίνδυνο, να παρακολουθούνται προσεκτικά και να ελέγχονται τακτικά ή να αποστέλλονται στο σπίτι για να απομονωθούν και να ανακάμψουν. Και οι δύο δοκιμές μπορεί να μην παρέχουν την πιο ολοκληρωμένη εικόνα.

Καθώς οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο αρχίζουν να βγαίνουν από το κλείδωμα και περιμένουμε ένα δεύτερο κύμα μόλυνσης, το τεστ PCR παραμένει το κλειδί. Η PCR είναι μια δοκιμασία ρουτίνας που επιτρέπει την αναπαραγωγή μικρών ποσοτήτων DNA σε επαρκή ποσότητα για ανάλυση. Δυστυχώς, οι κοροναϊοί περιέχουν RNA, όχι DNA, και αυτό είναι πιο δύσκολο να επεξεργαστεί, πιο επικίνδυνο και ασταθές. Γι 'αυτό είναι κατανοητό ότι το Ηνωμένο Βασίλειο προσπάθησε αρχικά να περιορίσει τις δοκιμές στα εργαστήρια Δημόσιας Υγείας Αγγλίας (PHE), τα οποία συνήθως κάνουν αυτό το είδος εργασίας. Σίγουρα, λοιπόν, είναι τα μόνα εργαστήρια που μπορούν να το κάνουν σωστά.

Πηγή: Bionews

Καλομοίρα Κ. Σακελλαράκη – Stagiaire ΕΕΒ

Πρακτική άσκηση

Η Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική και την τεχνοηθική.

Περισσότερες πληροφορίες
Εκπαιδευτικά Σεμινάρια

H Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής και τεχνοηθικής.


Περισσότερες πληροφορίες
"Η βιοηθική πάει σχολείο"

H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής και τεχνοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, κατόπιν εκδήλωσης σχετικού ενδιαφέροντος.

Περισσότερες πληροφορίες