Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

[19-04-2021] ΗΠΑ: Μετά την προχωρημένη ηλικία, η νοητική αναπηρία αποτελεί τον μεγαλύτερο παράγοντα κινδύνου για θάνατο, ως επιπλοκή της νόσου COVID-19

Η ύπαρξη νοητικής αναπηρίας θέτει τα πρόσωπα σε υψηλότερο ρίσκο να πεθάνουν νωρίτερα από τον γενικό πληθυσμό, για μια πληθώρα και συνδυασμό ιατρικών και θεσμικών λόγων.

Μια νέα μελέτη από τον φορέα Jefferson Health εξέτασε τον τρόπο που η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει επηρεάσει αυτή την κοινωνική ομάδα, που αποτελεί το 1-3% του αμερικανικού πληθυσμού. Η μελέτη, δημοσιευμένη στις 5/3/2021 στο New England Journal of Medicine (NEJM) Catalyst, κατέληξε στο ότι η νοητική αναπηρία έρχεται δεύτερη, αμέσως μετά την προχωρημένη ηλικία, στους παράγοντες κινδύνου θανάτου από COVID-19.

«Οι πιθανότητες να πεθάνει κανείς νοσώντας με COVID-19 είναι υψηλότερες για όσους πάσχουν από συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια,  νεφρική ή πνευμονική νόσο», αναφέρει ο κύριος συγγραφέας Jonathan Gleason, ιατρός, και υπεύθυνος ποιότητας του «James D. And Mary Jo Danella», του συστήματος υγείας Jefferson Health. «Είναι μια προφανής διαπίστωση που δεν είχαμε, ως κοινότητα παροχής ιατρικής περίθαλψης, εκτιμήσει πλήρως ως τώρα».

Οι συγγραφείς εξέτασαν 64 εκατομμύρια δείγματα ιστορικού ασθενών από 547 οργανισμούς παροχής ιατρικής περίθαλψης, μεταξύ Ιανουαρίου 2019 και Φεβρουαρίου 2020 ώστε να κατανοήσουν την επίδραση της πανδημίας COVID-19 σε ασθενείς με νοητική αναπηρία. Προσδιόρισαν μεταβλητές όπως η νόσος COVID-19, η νοητική αναπηρία, αλλά και άλλους δημογραφικούς παράγοντες όπως η ηλικία. Τ’ αποτελέσματα έδειξαν πως όσοι έπασχαν από κάποιας μορφής νοητική αναπηρία ήταν 2.5 φορές πιο πιθανό να κολλήσουν COVID-19, 2.7 φορές πιο πιθανό να νοσηλευθούν σε νοσοκομεία και 5.9 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν από την μόλυνση του ιού αυτού, σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. «Η αποτυχία μας να προστατεύσουμε αυτή την εξαιρετικά ευάλωτη ομάδα ατόμων είναι θλιβερή», αναφέρει μία από τους συνεργάτες συγγραφείς, η Dr. Wendy Ross, αναπτυξιακή και συμπεριφορική παιδίατρος και υπεύθυνη του Κέντρου για τον Αυτισμό και την Νευροδιαφορετικότητα στο Jefferson Health. «Πιστεύω πως εάν σχεδιαστεί ένα σύστημα ασφαλές και προσβάσιμο κι από άτομα με νοητική αναπηρία, θα είναι προς όφελος όλων μας.»

Οι συγγραφείς αναφέρουν πως ασθενείς με τη συγκεκριμένη αναπηρία ίσως έχουν μικρότερη ικανότητα να συμμορφώνονται με τακτικές που μειώνουν το ρίσκο της μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, όπως λ.χ. η χρήση μάσκας και η κοινωνική αποστασιοποίηση. Επιπρόσθετα οι ερευνητές παρουσίασαν πως οι εν λόγω ασθενείς είναι πολύ πιθανότερο να έχουν πρόσθετα θέματα υγείας, που συντείνουν στην πιο σοβαρή εξέλιξη της νόσου COVID-19. Τα αποτελέσματα της μελέτης υπογραμμίζουν πώς αυτά τα θέματα διαπλέκονται σε αυτή τη μερίδα του πληθυσμού. «Οφείλουμε να κατανοήσουμε περισσότερο τί ακριβώς συμβαίνει με αυτούς τους ασθενείς», αναφέρει ο Dr. Gleason. «Πιστεύω πραγματικά πως αυτοί και οι φροντιστές τους θα έπρεπε να έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό και στις υπηρεσίες παροχής ιατρικής φροντίδας. Πρέπει να αναλογιστούμε τόσο το γιατί έχουμε απογοητεύσει αυτή την ευάλωτη μερίδα του πληθυσμού, όσο και το πώς μπορούμε καλύτερα να την υπηρετήσουμε εν μέσω αυτής της υγειονομικής κρίσης, αλλά και μελλοντικά», αναφέρει ο Dr. Gleason. «Ακόμα και προ πανδημίας, άτομα με νοητική αδυναμία δεν είχαν ικανοποιητική εξέλιξη ζητημάτων υγείας τους. Οφείλουμε να προσπαθήσουμε περισσότερο».

Οι συγγραφείς προκρίνουν ανάληψη καίριας δράσης που απαιτεί άμεση ανταπόκριση. «Πρώτα θα πρέπει να λάβουν προτεραιότητα τόσο οι άνθρωποι με νοητική αναπηρία όσο και οι φροντιστές τους στην διαδικασία εμβολιασμού από φορείς που θέτουν ομοσπονδιακές κατευθυντήριες, όπως ο CDC (Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών), προτείνει ο Dr. Gleason. «Δεύτερον για την παροχή ιατρικής φροντίδας σε ομοσπονδιακό και πολιτειακό επίπεδο, τα αρμόδια ρυθμιστικά γραφεία οφείλουν να αξιολογούν τις συνθήκες πρόσβασης, ποιότητας και ασφάλειας στον εν λόγω πληθυσμό, έτσι ώστε να είναι σε θέση να αξιολογούν και την ικανότητά μας να βελτιώνουμε την εξέλιξη στα θέματα υγείας των ασθενών με κάποια νοητική αναπηρία. Τέλος οι ΗΠΑ θα έπρεπε να επαναπροσδιορίσουν το μοντέλο ιατρικής φροντίδας για αυτούς τους ασθενείς.»

«Εμείς, ως οργανισμός αφοσιωμένος βαθιά στην προάσπιση της υγείας μιας από τις πιο περιθωριοποιημένες ομάδες πληθυσμού -αυτές με νοητική αναπηρία-, έχουμε δει την ανάγκη αυτών των ανθρώπων να τίθενται σε προτεραιότητα ως ομάδες υψηλού κινδύνου κατά τη διάρκεια της πανδημίας αυτής», αναφέρει η Alicia Bazzanno, MD-PhD, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες. «Οι περισσότερες Αρχές στο πεδίο της υγείας δεν αναγνωρίζουν πως άνθρωποι με νοητική αναπηρία που νοσούν από COVID-19 διατρέχουν πολύ υψηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν. Οι διοργάνωση των Παραολυμπιακών Αγώνων είναι ευγνώμων στην ομάδα του Jefferson Health που έφερε στο φως αυτά τα αποκαρδιωτικά ποσοστά».

 

Πηγή: sciencedaily

Καλλιόπη-Αργυρώ Τσιριγώτη - Stagiaire ΕΕΒ

Πρακτική άσκηση

Η Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική και την τεχνοηθική.

Περισσότερες πληροφορίες
Εκπαιδευτικά Σεμινάρια

H Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής και τεχνοηθικής.


Περισσότερες πληροφορίες
"Η βιοηθική πάει σχολείο"

H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής και τεχνοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, κατόπιν εκδήλωσης σχετικού ενδιαφέροντος.

Περισσότερες πληροφορίες