Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

[18-06-2021] ΗΠΑ: Μελέτη ταυτοποιεί πιθανά φάρμακα κατά της COVID-19, συμπεριλαμβανομένων και μερικών που είναι εγκεκριμένα από τον FDA

Μια ομάδα, της οποίας ηγήθηκαν επιστήμονες του PerelmanSchoolofMedicineτου Πανεπιστημίου της Πεννσυλβάνια, εντόπισε εννιά πιθανές νέες θεραπείες κατά της νόσου COVID-19, συμπεριλαμβανομένων και τριών που έχουν ήδη εγκριθεί από τον FDA(FoodandDrugAdministration) για αντιμετώπιση άλλων ασθενειών.

 

Η ομάδα, της οποίας τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό CellReports, μελέτησε χιλιάδες από τα υπάρχοντα φάρμακα και μόρια που προσιδιάζουν σε φάρμακα για την ικανότητά τους να καταστέλλουν την αναπαραγωγή του ιού SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο COVID-19. Εν αντιθέσει με προηγούμενες μελέτες, ελέγχθηκαν τα μόρια για δραστηριότητα μη εξάπλωσης του κορωνοϊού σε πληθώρα τύπων κυττάρων, που περιέλαβαν και κύτταρα του ανθρώπινου αναπνευστικού που μοιάζουν με αυτά που κατά βάση προσβάλλονται κατά τη νόσηση από COVID-19.

Από τα εννιά φάρμακα που φάνηκε να μειώνουν την εξάπλωση του ιού SARS-CoV-2 στα κύτταρα του αναπνευστικού, τρία έχουν ήδη πάρει έγκριση του FDA: η κυκλοσπορίνη, κατά της απόρριψης μοσχεύματος σε αλλογενείς μεταμοσχεύσεις, η δασομιτινίμπη- φάρμακο κατά του καρκίνου, και το αντιβιωτικό σαλινομυκίνη. Αυτά θα μπορούσαν αμέσως να δοκιμαστούν σε ανθρώπους-εθελοντές και σε ασθενείς με COVID-19.

Τα πειράματα επίσης έριξαν φως και σε καίριες διαδικασίες που χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός για να μολύνει διαφορετικά κύτταρα και κατέληξε στο ότι το αντιικό φάρμακο ρεμδεσιβίρη, που έχει λάβει έγκριση έκτακτης χρήσης για την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19, όντως φαίνεται πως δρα κατά του ιού σε έλεγχο καλλιέργειας κυττάρων του αναπνευστικού, ενώ η υδροξυχλωροκίνη όχι. «Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν νέες οδούς θεραπευτικών παρεμβάσεων ενάντια στη νόσο COVID-19, και παράλληλα υπογραμμίζουν τη σημασία της δοκιμής των υποψήφιων φαρμάκων σε κύτταρα του αναπνευστικού», ανέφερε η SaraCherry, PhD, μία εκ των βασικών συγγραφέων, καθηγήτρια Παθολογίας και Εργαστηριακής Ιατρικής και επιστημονικώς υπεύθυνη του High-ThroughputScreening (HTS) Coreστο Πανεπιστήμιο της Πεννσυλβάνια.

Παρότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στην ανάπτυξη εμβολίων και φαρμακευτικής αγωγή ενάντια στον κορωνοϊό SARS-CoV-2, υπάρχει ακόμα ευρύ περιθώριο βελτίωσης. Στις ΗΠΑ τα μόνα αντιικά φάρμακα ενάντια στην COVID-19 που έλαβαν έγκριση του FDA για έκτακτη χρήση (ρεμδεσιβίρη και μερικά αντιικά σκευάσματα για τον SARS-CoV-2 συγκεκριμένα) είναι ακριβά και απέχουν από την 100% αποτελεσματικότητα.

Για το εν λόγω πρότζεκτ ελέγχου ασφαλείας, η καθ. Cherryκαι οι συνεργάτες της συγκέντρωσαν μια «βιβλιοθήκη» 3.059 ενώσεων, περιλαμβανομένων περίπου 1.000 φαρμάκων εγκεκριμένων από τον FDAκαι 2.000 μορίων που προσιδιάζουν σε φάρμακα, που φάνηκε να έχουν δραστικότητα ενάντια σε ορισμένους βιολογικούς στόχους. Έπειτα έλεγξαν όλα τα παραπάνω για την ικανότητά τους να εμποδίζουν την ανάπτυξη του νέου κορωνοϊού σε μολυσμένα κύτταρα, χωρίς να προκαλούν υπερβολική τοξικότητα. Αρχικά εκτέλεσαν αντιικό έλεγχο χρησιμοποιώντας τύπους κυττάρων που μπορούσαν να αναπτυχθούν εύκολα σε περιβάλλον εργαστηρίου και να μολυνθούν με τον SARS-CoV-2, και συγκεκριμένα κύτταρα νεφρών GreenMonkeyτης Αφρικής, και μια κυτταρική σειρά προερχόμενη από ανθρώπινα ηπατικά κύτταρα. Με αυτό τον τρόπο ταυτοποίησαν και επιβεβαίωσαν διάφορες ενώσεις που λειτούργησαν στα κύτταρα από την μαϊμού, και 23 που λειτούργησαν στα ανθρώπινα κύτταρα.

Με τον καθορισμό διαφορετικών συνόλων φαρμάκων που είναι αποτελεσματικά σε διαφορετικούς τύπους κυττάρων οι ερευνητές έριξαν φως και στους μηχανισμούς που ο SARS-CoV-2 χρησιμοποιεί για να εισέλθει στα κύτταρα. Τα ευρήματα συντείνουν στο ότι σε κύτταρα στο νεφρό και στο συκώτι ο ιός χρησιμοποιεί ένα μηχανισμό που μπορεί να προσβληθεί, για παράδειγμα, από την υδροξυχλωροκίνη. Όμως ο ιός χρησιμοποιεί ένα διαφορετικό μηχανισμό στα κύτταρα του αναπνευστικού, κι έτσι εξηγείται η αναποτελεσματικότητα της υδροξυχλωροκίνης στα κύτταρα αυτά και -και στις κλινικές δοκιμές της COVID-19.

Τα εννέα αντιικά που είναι ενεργά σε κύτταρα του αναπνευστικού περιλάμβαναν τη σαλινομυκίνη, αντιβιωτικό κτηνιατρικής χρήσης που ερευνάται κι ως αντικαρκινικό φάρμακο, oαναστολέας ενζύμου κινάσης δασομιτινίμπη (αντικαρκινικό φάρμακο), ακόμα ένας αναστολέας κινάσης που ελέγχεται ενάντια στον καρκίνο, η bemcentinib, ένα αντιισταμινικό φάρμακο, η εβαστίνη και η κυκλοσπορίνη, ανοσορρυθμιστικό φάρμακο συχνά χρησιμοποιούμενο για πρόληψη της ανοσοαπόρριψης οργάνων επί ξενομεταμόσχευσης.

Η μελέτη τονίζει ως εξαιρετικά ελπιδοφόρα την κυκλοσπορίνη, καθώς φαίνεται να λειτουργεί ενάντια στον SARS-CoV-2 και σε αναπνευστικά και μη αναπνευστικά κύτταρα, και μέσω δύο διακριτών μηχανισμών: αναστέλλοντας κυτταρικά ένζυμα που ονομάζονται κυκλοφιλίνες, που ο κορωνοϊός χρησιμοποιεί για να υποστηρίξει τη μετάδοσή του, και καταστέλλοντας τη δυνητικά θανατηφόρα φλεγμονή που προκαλεί η σοβαρή νόσηση με COVID-19.

«Μπορεί να υπάρχουν σημαντικά οφέλη από τη χρήση κυκλοσπορίνης σε νοσηλευόμενους με COVID-19 ασθενείς, και συνεχείς κλινικές μελέτες στο πανεπιστήμιο της Πεννσυλβάνια και αλλού ελέγχουν αυτή την υπόθεση», είπε η Cherry. Η μελέτη υποστηρίχθηκε με χρηματοδότηση από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (5R01AI140539, 1R01AI1502461, R01AI152362), το MarkFoundation, το Dean'sInnovationFund, το Ίδρυμα Laddie and Linda Montague, το Ταμείο the Burroughs Wellcome, Mercatus, και το Ίδρυμα Bill and Melinda Gates.

 

Πηγή: Sciencedaily

Καλλιόπη-Αργυρώ Τσιριγώτη - Stagiaire ΕΕΒ

 

Πρακτική άσκηση

Η Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική και την τεχνοηθική.

Περισσότερες πληροφορίες
Εκπαιδευτικά Σεμινάρια

H Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής και τεχνοηθικής.


Περισσότερες πληροφορίες
"Η βιοηθική πάει σχολείο"

H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής και τεχνοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, κατόπιν εκδήλωσης σχετικού ενδιαφέροντος.

Περισσότερες πληροφορίες