Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

[11-06-2021] Αυστραλία: Η Τασμανία γίνεται η τρίτη Πολιτεία που επιτρέπει την ευθανασία

Η Τασμανία κύρωσε νόμο σχετικό με την ευθανασία, ή εκούσιο υποβοηθούμενο θάνατο (VoluntaryAssistedDyingVAD), ούσα η τρίτη Πολιτεία στην Αυστραλία, μετά τη Βικτόρια και την Δυτική Αυστραλία, που το επιτρέπει.

 

Ο νέος νόμος θα τεθεί σε ισχύ στα μέσα του 2022. Προβλέπεται μια δεκαοκτάμηνη περίοδος εφαρμογής του, κατά τη διάρκεια του οποίου μια Επιτροπή Εκούσιου Υποβοηθούμενου Θανάτου θα συσταθεί. Αυτή θα έχει καθήκον επίβλεψης της νομικής μεταχείρισης αυτού και θα επεξεργαστεί τις πιο μικρές λεπτομέρειες του πώς θα εφαρμοστεί η εν λόγω νομοθεσία. Γιατροί θα πρέπει να ολοκληρώσουν σχετικό ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

«Θα πάρει λίγο χρόνο να γίνει το σχέδιο νόμου αυτό λειτουργικό και οι γενικοί γιατροί να ολοκληρώσουν την εκπαίδευση και να λάβουν διαπίστευση», αναφέρει ο TimJackson, επικεφαλής του RoyalAustralianCollegeτων Γενικών Ιατρών. «Δεν επιθυμώ να ξεσηκώσω τις ελπίδες των ασθενών, ότι θα έχουν το ελεύθερο να πάνε στον γιατρό τους την επόμενη εβδομάδα και να αποκτήσουν πρόσβαση σε εκούσιο υποβοηθούμενο θάνατο. Θα χρειαστεί κάποιους μήνες». Η εφαρμοστική περίοδος ξεκίνησε στις 4 Δεκεμβρίου, που σημαίνει πως η νομοθεσία θα μπορεί να εφαρμόζεται από τα μέσα του επόμενου έτους.

Για να είναι κανείς ικανός να έχει πρόσβαση στη μέθοδο του υποβοηθούμενου θανάτου, θα πρέπει να είναι ενήλικος, ικανός για λήψη αποφάσεων, να μπορεί να δρα με ελεύθερη βούληση, και να υποφέρει υπερβολικά από νόσο σε προχωρημένο στάδιο, ανίατη και μη αναστρέψιμη, ικανή να επιφέρει θάνατο στο επόμενο εξάμηνο, ή δωδεκάμηνο για νευροεκφυλιστικές διαταραχές.

Θα πρέπει επίσης να είναι Αυστραλός πολίτης ή να έχει διαμονή στην Αυστραλία για τουλάχιστον τρία συναπτά έτη, και τουλάχιστον δώδεκα μήνες στην Τασμανία, αμέσως πριν την πρώτη αίτηση πρόσβασής του σε αυτή τη δυνατότητα (VAD). Πρόσωπα με ψυχικές ασθένειες ή αναπηρία δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στην δυνατότητα VAD.

Ο νους πίσω απ’ την συγκεκριμένη νομοθεσία, ανεξάρτητος βουλευτής MikeGaffney, δήλωσε πως μόνο δέκα άνθρωποι τον χρόνο θα ήταν πιθανό θα αξιοποιήσουν τον νέο νόμο. «Με εκτιμώμενο κόστος 240.000 δολάρια ανά άτομο, η δυνατότητα VADτης Τασμανίας θα είναι πιθανότατα το πιο ακριβό σύστημα παγκοσμίως, τη στιγμή που αυτό το κεφάλαιο θα μπορούσε να παρέχει στους πολίτες της Τασμανίας παρηγορητική φροντίδα με κορυφαία στάνταρ», ανέφερε ο BenSmith, της καμπάνιας “LiveandDieWell”, ενάντια στο σχετικό νομοσχέδιο.

Ο Smith επίσης καταδίκασε τις εγγυήσεις. «Η χρήση οπτικοακουστικών συνδέσμων για συμβουλευτική σχετική με την δυνατότητα VAD(που χορηγείται στον νόμο) είναι νομικά προβληματική, ιατρικά παρακινδυνευμένη και ικανή να οδηγήσει σε κατάχρηση. Ευάλωτοι πολίτες της Τασμανίας θα βρίσκονται σε σημαντικά αυξημένο επίπεδο ρίσκου για  άδικο θάνατο (wrongfuldeath), εξαιτίας εσφαλμένης διάγνωσης ή καταχρηστικής επιρροής από συγγενείς πίσω απ’ τις κάμερες.»

 

Πηγή: BioEdge 

Καλλιόπη-Αργυρώ Τσιριγώτη - Stagiaire ΕΕΒ

Πρακτική άσκηση

Η Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική και την τεχνοηθική.

Περισσότερες πληροφορίες
Εκπαιδευτικά Σεμινάρια

H Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής και τεχνοηθικής.


Περισσότερες πληροφορίες
"Η βιοηθική πάει σχολείο"

H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής και τεχνοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, κατόπιν εκδήλωσης σχετικού ενδιαφέροντος.

Περισσότερες πληροφορίες