Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

[09-06-2021] Νέα Ζηλανδία: κυρώνεται νόμος που προβλέπει άδεια για ζευγάρια που βιώνουν αποβολή, δίδοντας στους δυνάμει γονείς χρόνο να πενθήσουν

Η Νέα Ζηλανδία πέρασε νομοσχέδιο που δίνει σε μητέρες και τους συντρόφους τους το δικαίωμα αδείας μετ’ αποδοχών, μετά από αποβολή ή γέννηση νεκρού παιδιού, αποτελώντας τη δεύτερη μόνο χώρα του κόσμου που προβλέπει κάτι τέτοιο.

Η άδεια πένθους αυτή, που πέρασε ομόφωνα στο Κοινοβούλιο την Πέμπτη 25/3/21, δίδει στους εργαζόμενους άδεια τριών ημερών όταν μια εγκυμοσύνη τερματίζεται με γέννηση νεκρού τέκνου, χωρίς να συμψηφίζεται με ημέρες αναρρωτικές αδείας.

«Η κύρωση αυτού του νομοσχεδίου αποδεικνύει για ακόμα μια φορά πως η Νέα Ζηλανδία χαράσσει το δρόμο για μια προοδευτική και συμπονετική νομοθεσία, ούσα η δεύτερη μόλις χώρα στον κόσμο που παρέχει άδεια σε περίπτωση αποβολής ή γέννησης νεκρού παιδιού», ανέφερε η βουλευτής GinnyAndersen, του Εργατικού Κόμματος, που εισήγαγε το νομοσχέδιο.

«Το νομοσχέδιο θα δώσει στις γυναίκες και τους συζύγους/συντρόφους τους τον χρόνο να διαχειριστούν την απώλειά τους, χωρίς να πρέπει να χάσουν από μέρες αναρρωτικής άδειας. Μιας και το πένθος δεν είναι μια ασθένεια, αλλά ακολουθεί μιαν απώλεια, κι η απώλεια χρειάζεται περισσότερο χρόνο.»

Οι προβλέψεις της αδείας αυτής τυγχάνουν εφαρμογής σε μητέρες και τους συντρόφους τους, αλλά και σε μέλλοντες γονείς, οι οποίοι αποφασίζουν να αποκτήσουν τέκνο μέσω υιοθεσίας ή παρένθετης μητρότητας, όπως συμπλήρωσε.

Σε δήλωσή της η κ. Andersen ανέφερε πως, μία στις τέσσερις γυναίκες έχει βιώσει αποβολή. Η Ινδία είναι η μόνη άλλη χώρα που έχει παρόμοια νομοθεσία, όπως αναφέρουν τα μέσα.

Η Νέα Ζηλανδία είναι η πρώτη χώρα που έδωσε το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες και υπήρξε πρωτοπόρος σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών εν γένει. Η Πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, JacindaArdern, θεωρείται παγκόσμια υποστηρίκτρια των γυναικών και των δικαιωμάτων τους. Η κυβέρνησή της, πέρσι, εισέφερε νόμο με ιστορική σημασία, καθώς αποποινικοποίησε την άμβλωση.

 

Πηγή: abc

Καλλιόπη-Αργυρώ Τσιριγώτη - Stagiaire ΕΕΒ

Πρακτική άσκηση

Η Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική και την τεχνοηθική.

Περισσότερες πληροφορίες
Εκπαιδευτικά Σεμινάρια

H Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής και τεχνοηθικής.


Περισσότερες πληροφορίες
"Η βιοηθική πάει σχολείο"

H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής και τεχνοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, κατόπιν εκδήλωσης σχετικού ενδιαφέροντος.

Περισσότερες πληροφορίες