Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

[07-06-2021] Κίνα: Νέος νόμος απαγορεύει τη τροποποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος

Η Κίνα επικαιροποίησε τον ποινικό της κώδικα ώστε να περιλαμβάνει την απαγόρευση τροποποίησης του ανθρώπινου γονιδιώματος.

«Παράνομες ιατρικές πρακτικές» προστέθηκαν στο άρθρο 336, το οποίο περιλαμβάνει «την εμφύτευση γενετικώς επεξεργασμένων ή κλωνοποιημένων ανθρώπινων εμβρύων σε σώμα ανθρώπων ή ζωών, ή την εμφύτευση γενετικά επεξεργασμένων ή κλωνοποιημένων εμβρύων ζώων σε ανθρώπινα σώματα».

Στις 26 Νοεμβρίου 2018, ο HeJiankui, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Νότου (SUSTech) στο Shenzhen, ανακοίνωσε ότι η ομάδα του βοήθησε ένα ζευγάρι Κινέζων να γεννήσει δύο δίδυμα κορίτσια που είχαν υποστεί γενετική επεξεργασία. Ο πατέρας ήταν θετικός στον ιό του HIV και τα γονιδιώματα των εμβρύων είχαν τροποποιηθεί σε μια προσπάθεια να έχουν αντίσταση στον HIV.

Υπήρξε μεγάλη αναταραχή στην Κίνα και στο εξωτερικό. Περισσότεροι από 300 Κινέζοι επιστήμονες υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή στην οποία κατήγγειλαν το πείραμα. Η οργανωτική επιτροπή της Δεύτερης Διεθνής Διάσκεψης Κορυφής για την Επεξεργασία του Ανθρώπινου Γονιδιώματος είπε ότι το έργο του ήταν αδικαιολόγητα σχεδιασμένο, ιατρικά περιττό και ανήθικο.

Η κυβέρνηση ενήργησε γρήγορα και ο ίδιος εξαφανίστηκε. Όταν εμφανίστηκε, βρέθηκε στο δικαστήριο, όπου και κρίθηκε ένοχος για «παράνομη γενετική επεξεργασία ανθρώπινων εμβρύων για αναπαραγωγικούς σκοπούς και δραστηριότητες αναπαραγωγικής ιατρικής θεραπείας, διαταράσσοντας τη σειρά της ιατρικής διαχείρισης, με σοβαρές συνέπειες».

Σύμφωνα με τον Shao Bowen, ο οποίος γράφει στο Sixth Tone, ένα περιοδικό για την Κίνα στην αγγλική γλώσσα, κάτι τέτοιο ξεχείλωσε τον νόμο. Κανένας νόμος δεν είχε πραγματικά απαγορεύσει αυτό που έκανε ο He, μόνο οι κανονισμοί από το 2003 του Υπουργείου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας και του τότε Υπουργείου Υγείας.

Ο συγγραφέας του άρθρου, Shao Bowen, σχολίασε: «Αν και ο νέος νόμος ξεκαθαρίζει μερικά από αυτά τα ερωτήματα, δεν ήταν σε ισχύ κατά τη στιγμή του πειράματος του. Αντίθετα, η επιμονή των εισαγγελέων για να διωχθεί φαινόταν λιγότερο ως καθαρά νομική απόφαση και περισσότεροι ως ένα σαφές μήνυμα μηδενικής ανοχής για ανήθικα πειράματα ανθρώπινων εμβρύων».

Πηγή: BioEdge

Ανθή Τζερμπίνου - Stagiaire EEB

Πρακτική άσκηση

Η Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική και την τεχνοηθική.

Περισσότερες πληροφορίες
Εκπαιδευτικά Σεμινάρια

H Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής και τεχνοηθικής.


Περισσότερες πληροφορίες
"Η βιοηθική πάει σχολείο"

H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής και τεχνοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, κατόπιν εκδήλωσης σχετικού ενδιαφέροντος.

Περισσότερες πληροφορίες