Η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής ασκεί αποκλειστικά συμβουλευτικές αρμοδιότητες, απευθυνόμενη, είτε με δική της πρωτοβουλία είτε εφόσον της ζητηθεί, προς οποιοδήποτε όργανο της Πολιτείας.

[19-06-2019] ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 20 ετών από την ίδρυσή της, η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής διοργάνωσε την Παρασκευή 14 Ιουνίου συνέδριο στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το θέμα του συνεδρίου ήταν: «Ανθρώπινη αξία και εμπορευματοποίηση του σώματος. Η βιοηθική πρόκληση στον 21ο αιώνα».

Η Πρόεδρος της Επιτροπής κα Ελένη Ρεθυμιωτάκη, Aν. Καθηγήτρια στην Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ, στην εισαγωγική της ομιλία, αφού αναφέρθηκε στο πολυσχιδές έργο της Επιτροπής κατά τη διάρκεια της 20ετίας, τόνισε την επικαιρότητα του θέματος τoυ συνεδρίου, με δεδομένη την ανάπτυξη της τεχνολογίας και το άμεσο ενδιαφέρον της οικονομίας  στο πεδίο της σύγχρονης βιοιατρικής.

Στην κεντρική ομιλία, η εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Ευρώπης Δρ. Katrin Uerpmann  παρουσίασε το γενικό πλαίσιο των δραστηριοτήτων του διεθνούς οργανισμού για την προστασία του ανθρώπινου σώματος από αθέμιτες πρακτικές εμπορευματοποίησης.

Τα κρίσιμα ηθικά, κοινωνικά και νομικά θέματα που αναδεικνύονται σχετικά, σε τομείς όπως οι μεταμοσχεύσεις, η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, οι τράπεζες βλαστοκυττάρων, οι κλινικές δοκιμές φαρμάκων, οι γενετικές εξετάσεις, οι ευρεσιτεχνίες στη βιοτεχνολογία κλπ. παρουσιάσθηκαν από έγκριτους ομιλητές με διεθνή ακαδημαϊκή και ερευνητική εμπειρία.

Toσυνέδριο έκλεισε με την τιμητική ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, υπό τον τίτλο: «Η συνταγματική κατοχύρωση της αξίας του Ανθρώπου και οι επιπτώσεις της στη Βιοηθική».

Η ευρύτατη συμμετοχή ακροατηρίου, προερχόμενου από διαφορετικούς επιστημονικούς κλάδους, ιδίως νέων επιστημόνων και ερευνητών, αποτελεί δείγμα έντονου ενδιαφέροντος για την εναρμόνιση των θεμελιωδών αξιών μιας σύγχρονης κοινωνίας με την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας. Το έργο αυτό έχουν αναλάβει να προωθήσουν, κατά κύριο λόγο, οι επιτροπές Βιοηθικής σε παγκόσμια κλίμακα.

[12-06-2019] ΗΠΑ: Κατάργηση νόμου όσον αφορά τις αμβλώσεις στη Βόρεια Καρολίνα

Από το 1973 στη Βόρεια Καρολίνα βρισκόταν σε ισχύ ένας νόμος όσον αφορά τις αμβλώσεις (απόφαση Roe v. Wade, 410 U.S. 113 (1973), ο οποίος τις απαγόρευε μετά τις 20 εβδομάδες εγκυμοσύνης με εξαίρεση τις περιπτώσεις που αποτελούσαν ιατρική ανάγκη για την ασφάλεια της μητέρας.

Διαβάστε περισσότερα: [12-06-2019] ΗΠΑ: Κατάργηση νόμου όσον αφορά τις αμβλώσεις στη Βόρεια Καρολίνα

[11-06-2019] Κίνα: Εισαγωγή ανθρώπινου γονιδίου σε εγκέφαλο πιθήκου

Κατά τη διάρκεια μίας έρευνας στο ινστιτούτο Ζωολογίας Kunming στη Βόρειο-δυτική Κίνα ερευνητές εισήγαγαν το ανθρώπινο γονίδιο MCPH1 στο γονιδίωμα πιθήκων rhesus με σκοπό τη μελέτη γενετικών μηχανισμών που είναι υπεύθυνοι για την ανάπτυξη του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Διαβάστε περισσότερα: [11-06-2019] Κίνα: Εισαγωγή ανθρώπινου γονιδίου σε εγκέφαλο πιθήκου

[10-06-2019] Ην. Βασίλειο: Απαγόρευση ανοσοθεραπείας προερχόμενη από πλάσμα αίματος

Το ανοσοποιητικό σύστημα της οκτάχρονης Megan Steadman είναι ίδιο με το ανοσοποιητικό ενός νεογέννητου. Για το λόγο αυτό χρειάζεται ενίσχυση με μια ειδική θεραπεία, προερχόμενη από πλάσμα αίματος.

Διαβάστε περισσότερα: [10-06-2019] Ην. Βασίλειο: Απαγόρευση ανοσοθεραπείας προερχόμενη από πλάσμα αίματος

ΒΙΟΗΘΙΚΑ

Ηλεκτρονικό Περιοδικό της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής

Το ένατο τεύχος του Περιοδικού

ΒΙΟΗΘΙΚΑ 2019 • Τόμος 5 • Τεύχος 1

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Ιατρική ακριβείαςΝΕΑ ΣΥΣΤΑΣΗ

Εφαρμογή της Νομοθεσίας Για τις Επιτροπές Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας (ΕΗΔΕ)


Σύσταση

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates