[12-01-2021] ΗΠΑ: Ο FDA ξεκαθαρίζει τη γενετική τροποποίηση χοίρων στη Βιοϊατρική και τα Τρόφιμα

Η απόφαση, που αφορά την απομάκρυνση ενός μορίου σακχάρου στην επιφάνεια των κυττάρων σε μία σειρά οικιακών χοίρων, σηματοδοτεί την πρώτη φορά που έχει εγκριθεί ταυτόχρονα και για τους δύο σκοπούς.

 

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) παρείχε την 14η Δεκεμβρίου έγκριση για μία γενετικά τροποποιημένη σειρά χοίρων γεγονός που σηματοδοτεί την πρώτη φορά που ένα γενετικώς τροποποιημένο ζώο έχει λάβει το ρυθμιστικό πράσινο φώς τόσο για τη θεραπευτική ανάπτυξη όσο και για κατανάλωση τροφίμων. Η τροποποίηση εξαλείφει το alpha-gal, ένα μόριο του σακχάρου στην επιφάνεια των κυττάρων και θα μπορούσε να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση των αλλεργικών αντιδράσεων στο χοιρινό και στη μείωση του κινδύνου απόρριψης οργάνων σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση.

Η κίνηση αντιπροσωπεύει «ένα τεράστιο ορόσημο για την επιστημονική καινοτομία», δήλωσε ο StephenHahn, Επίτροπος της FDA. «Η FDA σθεναρά υποστηρίζει την προώθηση καινοτόμων προϊόντων ζωϊκής βιοτεχνολογίας, ασφαλή για τους ανθρώπους, και που επιτυγχάνουν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματά τους». Οι χοίροι με γενετική τροποποίηση είναι γνωστοί ως χοίροι GalSafe και κατασκευάζονται από την RevivicorInc., θυγατρική της UnitedTherapeutics. Έρευνα στα μέσα της δεκαετίας 2010-2020 έδειξε ότι η εξάλειψη έκανε τις μεταμοσχεύσεις από τους χοίρους λιγότερο πιθανό να απορριφθούν από τους παραλήπτες τους.

Ο διευθυντής του Κέντρου Κτηνιατρικής Ιατρικής της FDA, StevenSolomon,  δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι προγραμματιστές που θέλουν να χρησιμοποιήσουν χοίρους GalSafe για θεραπευτικούς σκοπούς θα πρέπει πάλι να ζητήσουν την έγκριση για τις εφαρμογές τους. «Νομίζω ότι οι άνθρωποι πρέπει να είναι προσεκτικοί», «Γι αυτό εν μέρει, θα χρειαστεί περαιτέρω αξιολόγηση για την ξενομεταμόσχευση, το ξενομόσχευμα, ή άλλες δραστηριότητες από τα κέντρα ιατρικών προϊόντων και την FDA», ανέφερε.

Όσον αφορά την παραγωγή τροφίμων, η δήλωση σημειώνει ότι το κρέας είναι ασφαλές προς κατανάλωση από το γενικό πληθυσμό. Η αξιολόγηση κατέληξε επίσης στο ότι οι χοίροι GalSafe παρουσιάζουν χαμηλό κίνδυνο για το περιβάλλον, με επίπτωση που «δεν είναι μεγαλύτερη από τους συμβατικούς χοίρους». Προσθέτει ότι «δεν παρατηρήθηκαν ανησυχίες για την ασφάλεια των ζώων για τους χοίρους Galsafe πέρα απο εκείνους που θα αναμένονταν σε καλά διαχειριζόμενους, εμπορικούς πληθυσμούς χοίρων». Πολλές άλλες προσπάθειες για την ανάπτυξη γενετικά τροποποιημένων χοίρων βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων αλλαγών που έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν τους χοίρους να μεγαλώνουν πιο γρήγορα και άλλες αλλαγές που στοχεύουν στο να καταστήσουν τα ζώα πιο ανθεκτικά σε θανατηφόρους ιούς, όπως ο ιός του αναπαραγωγικού και αναπνευστικού συνδρόμου των χοίρων (PorcineReproductive & RespiratorySyndromeVirus - PRRSV).

 

Πηγή: TheScientist

Γεώργιος Κ. Βασιλειάδης - Stagiaire ΕΕΒ

NEW EDITION FOR STUDENTS


What I know about Bioethics


Edition
(in Greek only)CURRENT ISSUES PROCESSED BY THE COMMISSION

Use of Human Biological Material in Research-Biobanks

NEW OPINION

Genetically Modified Organisms in Agriculture and Consumption: An Updated Approach

Opinion
(in Greek only)

"BIOETHICS GO TO SCHOOL"

 

The Commission organizes educational activities for schools (Secondary Schools and High Schools) related to bioethics

Information

EDUCATIONAL SEMINARSThe Commission organizes educational seminars covering a wide range of bioethics issues

Information

(in Greek only)

STAGES

 The Commission offers to students, mostly postgraduates, both from human and life sciences the Possibility of training on issues related to bioethics

Information

Free business joomla templates