ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ

[19-04-2019] Δελτίο Τύπου

Η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάστηκε από την αρμόδια επιστημονική ομάδα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης η γέννηση παιδιού με μεταφορά μιτωτικής («μητρικής»)  ατράκτου, γνωστό επίσης ως παιδί «τριών γονέων». Η γέννηση αυτή αποτελεί κλινική δοκιμή στο πλαίσιο εξελισσόμενου ερευνητικού πρωτοκόλλου. Με βάση τα σημερινά δεδομένα δεν αποτελεί καθιερωμένη θεραπεία υπογονιμότητας, ούτε αναγνωρισμένη μέθοδο ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Τονίζεται ότι, ενόσω εξελίσσεται διεθνώς η ερευνητική διαδικασία στο πεδίο αυτό, η τρέχουσα κλινική έρευνα δεν μπορεί να εμφανίζεται ως μέθοδος ασφαλής, δεδομένου ότι  δεν είναι γνωστοί οι μελλοντικοί κίνδυνοι και οι επιπλοκές, τις οποίες θα αναδείξει ή αποκλείσει η ολοκλήρωση της έρευνας και η μακροχρόνια παρακολούθηση των παιδιών που θα γεννηθούν.

[18-04-2019] ΗΠΑ: Χρήση DNA προφίλ από ιδιωτικές εταιρίες γονιδιακής ταυτοποίησης για την εύρεση εγκληματιών

Τα προηγούμενα χρόνια οι εταιρίες ελέγχου γονιδιακής ταυτοποίησης (DNA testing companies) χρησιμοποιούνταν για ιατρικούς ελέγχους ή για τη διερεύνηση του γενεαλογικού δέντρου του πελάτη και την εύρεση συγγενών.

Διαβάστε περισσότερα: [18-04-2019] ΗΠΑ: Χρήση DNA προφίλ από ιδιωτικές εταιρίες γονιδιακής ταυτοποίησης για την εύρεση...

[18-04-2019] Κόσμος: Ανησυχία για τις συσκευές διέγερσης εγκεφάλου που διατίθενται άμεσα στους καταναλωτές.

Η βιοεπιστήμη του «κάντο μόνος σου» έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον πολλών, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, λόγω των επιτευγμάτων που παρουσιάζει. Μία από τις τελευταίες ανακαλύψεις, αφορά συσκευές εγκεφαλικής διέγερσης, που παρέχονται απευθείας στον καταναλωτή.

Διαβάστε περισσότερα: [18-04-2019] Κόσμος: Ανησυχία για τις συσκευές διέγερσης εγκεφάλου που διατίθενται άμεσα στους...

[17-04-2019] Ισραήλ: Ύπνος και υγεία, μια σημαντική σχέση

Μια καινούργια μελέτη επισημάνει τον σημαντικό ρόλο που παίζει ο ύπνος στην επιδιόρθωση των εγκεφαλικών κυττάρων η οποία συνδέει την αυξημένη δραστηριότητα των χρωμοσωμάτων κατά τη νύχτα με την επιδιόρθωση του DNA.

Διαβάστε περισσότερα: [17-04-2019] Ισραήλ: Ύπνος και υγεία, μια σημαντική σχέση

[17-04-2019] Κίνα: Η Εφαρμογή της μεθόδου CRISPR σε μωρά, ίσως χρηματοδοτήθηκε από την Κυβέρνηση

Λίγο πριν ξεσπάσουν τα νέα για τη δοκιμή πάνω στη γενετική τροποποίηση ανθρώπινων εμβρύων κάνοντας χρήση της μεθόδου CRISPR, ο επικεφαλής της μεθόδου, He Jiankui, βασιζόμενος σε κάποια έγγραφα, υποστηρίζει πως το πείραμα του χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση της Κίνας.

Διαβάστε περισσότερα: [17-04-2019] Κίνα: Η Εφαρμογή της μεθόδου CRISPR σε μωρά, ίσως χρηματοδοτήθηκε από την Κυβέρνηση

[16-04-2019] Ευρώπη: O ρόλος των Big Data στην υγεία

Στις 15/2/2019 Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) παρουσίασε στοιχεία για την πιθανή χρήση μεγάλων δεδομένων (Big Data).

Διαβάστε περισσότερα: [16-04-2019] Ευρώπη: O ρόλος των Big Data στην υγεία

[15-04-2019] Βέλγιο, Ελβετία, Ολλανδία: Αναθεώρηση της νομοθεσίας περί ευθανασίας σε κάποιες χώρες της ΕΕ

Αν και το ζήτημα της ευθανασίας θίγεται τακτικά από τους Γάλλους νομοθέτες, μια πρώτη αξιολόγηση της νομιμοποίησης της ευθανασίας και της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας στο Βέλγιο, την Ολλανδία και την Ελβετία, δημοσιεύτηκε στο  «La Revue du Praticien», τον Ιανουάριο του 2019.

Διαβάστε περισσότερα: [15-04-2019] Βέλγιο, Ελβετία, Ολλανδία: Αναθεώρηση της νομοθεσίας περί ευθανασίας σε κάποιες...

Σελίδα 1 από 106

ΒΙΟΗΘΙΚΑ

Ηλεκτρονικό Περιοδικό της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής

Το έκτο τεύχος του Περιοδικού

ΒΙΟΗΘΙΚΑ 2017 • Τόμος 3 • Τεύχος 2

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Ιατρική ακριβείαςΝΕΑ ΣΥΣΤΑΣΗ

Εφαρμογή της Νομοθεσίας Για τις Επιτροπές Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας (ΕΗΔΕ)


Σύσταση

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates