[08-05-2014] Η.Π.Α.: Ρεκόρ στις «διαθήκες ζωής»

Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Michigan και του Veterans Affairs Ann Arbor Healthcare System αποκαλύπτει νέο αριθμό ρεκόρ για τα αμερικανικά δεδομένα στην υιοθέτηση «προγενέστερων οδηγιών» (advance directives) και την σύνταξη «διαθηκών ζωής» (living wills) από ηλικιωμένους.

Οι οδηγίες αυτές γνωστοποιούν εκ των προτέρων τις επιθυμίες ενός προσώπου για την ιατρική του μεταχείριση σε περίπτωση σοβαρής βλάβης της υγείας του, η οποία θα του στερεί την ικανότητα βούλησης. Συνήθως, οι οδηγίες αναφέρονται στην υποστήριξη ή την συντήρηση λειτουργιών του οργανισμού που έχουν υποστεί βλάβες ή επιτάσσουν την αποφυγή μιας επίπονης θεραπείας ή παθητική ευθανασία. Μάλιστα, οι ασθενείς μέσω των «προγενέστερων οδηγιών» μπορούν είτε να εξουσιοδοτούν τρίτο άτομο να λάβει τις σχετικές αποφάσεις είτε να ορίζουν ευθέως την επιθυμία τους κατά το χρόνο της αδυναμίας του ενδιαφερόμενου.

Η έρευνα μαρτυρά ότι τα ποσοστά των Αμερικανών που υιοθετούν τέτοιες οδηγίες είναι εντυπωσιακά. Συγκεκριμένα, παρατηρείται σχεδόν διπλάσια αύξηση των διαθηκών ζωής σε μια δεκαετία (από το 47% το 2000 στο 72% το 2010). Ωστόσο, οι οδηγίες είχαν μικρή επιρροή όσον αφορά το βαθμό νοσηλείας των ασθενών σε νοσοκομεία.

«Η αύξηση των προηγούμενων οδηγιών φανερώνει ότι οι άνθρωποι είναι εξοικειωμένοι με την έννοια του θανάτου και την αντιμετώπιση που θα ήθελαν να έχουν από τα αγαπημένα τους πρόσωπα, κατά τον κρίσιμο χρόνο της λήψης μιας σοβαρής απόφασης για την συνέχιση της ζωή τους» επισημαίνουν οι ειδικοί. Επιπλέον, στην έρευνα παρατηρήθηκε ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί εξουσιοδοτούσαν κάποιο έμπιστο τρίτο πρόσωπο να αποφασίσει και συχνά όριζαν την επιθυμία τους. Όμως, δεν ήταν και λίγοι εκείνοι που εξουσιοδοτούσαν απλώς τρίτα άτομα, δίχως να αποκαλύπτουν τις επιθυμίες τους. Εξάλλου, η αναγνώριση σε ένα πρόσωπο της ιδιότητας να λάβει τόσο σημαντικές αποφάσεις δεν είναι τόσο δύσκολη υπόθεση όσο το να λάβει κάποιος μια απόφαση για τη ζωή του, σε προγενέστερο στάδιο, δίχως τη δυνατότητα συνεκτίμησης παραγόντων, όπως η σοβαρότητα της ασθένειας ή το ενδεχόμενο μόνιμων βλαβών.

Τα ηθικά διλήμματα αναφορικά με τις «διαθήκες ζωής» πληθαίνουν. Πολλοί άνθρωποι εναντιώνονται σε αυτές για θρησκευτικούς λόγους ή εξαιτίας της ιδιοσυγκρασίας τους. Επιπροσθέτως, υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ότι τέτοιες κρίσιμες αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται από την οικογένεια του προσώπου και συνεπώς η λύση των «διαθηκών ζωής» δεν θεωρείται απ’ αυτά τα πρόσωπα δόκιμη.

Πηγή: Newswise

Ελένη Σ. Καλαφάτη – Stagiaire ΕΕΒ

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί (ΓΤΟ)ΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Ιατρική ακριβείας: Εφαρμογές και ηθικά ζητήματα

Γνώμη

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates