[24-04-2014] Γαλλία: Η προοπτική μιας επαναστατικής αλλαγής του γαλλικού Οικογενειακού Δικαίου

Η έκθεση «Σχέσεις γονέων και τέκνων, καταγωγή και συγγένεια» (Filiation, origines, parentalité), που είδε το φως της δημοσιότητας στη Γαλλία στις 9 Απριλίου 2014, παρουσιάζει τα αποτελέσματα μιας πολυσχιδούς συγκριτικής έρευνας και μελέτης στη νομοθεσία γειτονικών ευρωπαϊκών χωρών, προβαίνοντας σε συστάσεις, η υλοποίηση των οποίων θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά το γαλλικό Οικογενειακό Δίκαιο.

Αποτελούμενη από 350 περίπου σελίδες, η εν λόγω έκθεση είναι το προϊόν έρευνας και συνεργασίας μια ομάδας εργασίας 26 επιστημόνων από διαφορετικούς κλάδους – νομικούς, κοινωνιολόγους, ανθρωπολόγους, δημογράφους, ψυχιάτρους-ψυχαναλυτές, γιατρούς ειδικευμένους στην Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή (ΙΥΑ), επιδημιολόγους, φιλοσόφους, ιστορικούς, πολιτειολόγους – μεταξύ των οποίων η Irène THERY, Διευθύντρια σπουδών στην EHESS (Σχολή Ανώτατων Σπουδών στις Κοινωνικές Επιστήμες) και Πρόεδρος της εν λόγω ομάδας εργασίας και η Anne-Marie LEROYER, Καθηγήτρια νομικής στο Παν/μιο Panthéon-Sorbonne, Paris-I και Εισηγήτρια της παρούσας έκθεσης.

Οι πιο σημαντικές από τις αλλαγές που προτείνονται συνοψίζονται στα ακόλουθα:

Καταρχήν, σε ό,τι αφορά στα παιδιά που έχουν υιοθετηθεί ή που γεννήθηκαν από μητέρα που διατήρησε την ανωνυμία της (accouchemen tsous x) ή από ανώνυμο δότη, επισημαίνεται η ανάγκη αναγνώρισης του δικαιώματος πρόσβασης σε κάθε πληροφορία σχετική με την καταγωγή τους. Η αρχή της ανωνυμίας τόσο της μητέρας που επιλέγει τον «ανώνυμο τοκετό», όσο και του δότη γεννητικού υλικού διατηρείται έως ότου το παιδί ενηλικιωθεί. Με την ενηλικίωσή του, όμως, αποκτά το δικαίωμα να πληροφορηθεί τα στοιχεία της ταυτότητας των βιολογικών του γονέων.

Περεταίρω, η έκθεση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην επέκταση της δυνατότητας προσφυγής στην ΙΥΑ στα ζευγάρια γυναικών, ενώ προτείνει τη διεύρυνση της σχετικής συζήτησης και αναφορικά με τις μοναχικές μητέρες.

Η θεσμική αναγνώριση, τέλος, της υποκατάστατης μητρότητας (gestation pour autrui, GPA) δε συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των προτάσεων των συντακτών της Έκθεσης. Αντιθέτως, ως επιβεβλημένη προβάλλεται η «πλήρης αναγνώριση» των τέκνων που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό με τη μέθοδο της «φέρουσας μητέρας», δεδομένης της αντίθετης πάγιας νομολογίας του Ακυρωτικού Δικαστηρίου της Χώρας (Cour de Cassation) (ECLI:FR:CCASS:2014:C100281).

Πηγές: Le Monde - Libération

Ρωξάνη Φράγκου, ΔΝ Πανεπιστημίου Στρασβούργου

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί (ΓΤΟ)ΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Ιατρική ακριβείας: Εφαρμογές και ηθικά ζητήματα

Γνώμη

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates