[17-11-2020] ΗΠΑ: Το Κονγκρέσο πρέπει να διευκρινίσει τα όρια στις τεχνολογίες τροποποίησης του γονιδιώματος

Η γενετική τροποποίηση ανθρώπινων εμβρύων αποτελεί δυνητικά μία από τις πλέον αμφιλεγόμενες επιστημονικές εφαρμογές στις μέρες μας. Επομένως, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον το αν οι γενετιστές μπορούν να παρακάμψουν το επίμαχο αυτό ζήτημα, τροποποιώντας αντί αυτών, σπερματοζωάρια και ωάρια από τα οποία προκύπτει το έμβρυο.

Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο, είναι σημαντικό να αποφασιστούν από το νέο Κογκρέσο που θα προκύψει μετά τις πρόσφατες εκλογές στις ΗΠΑ, οι χειρισμοί πάνω στο θέμα αυτό, αφού προκύπτουν ηθικά αλλά και οικονομικής φύσης ζητήματα. Μέχρι στιγμής υπάρχουν αρκετά νομοθετήματα στις ΗΠΑ τα οποία θεωρούν ότι το ανθρώπινο έμβρυο είναι κορυφαίας σημασίας για θέματα βιοηθικής. Η άποψη αυτή δεν επιτρέπει και την αντίστοιχη κρατική χρηματοδότηση, αφού άλλη είναι η ηθική αξία ενός εμβρύου και άλλη αυτή των επί μέρους βιολογικών στοιχείων από τα οποία προκύπτει. Δεν υπάρχουν όμως αντίστοιχοι νόμοι που να αφορούν στη τροποποίηση γαμετών, δηλαδή του σπερματοζωαρίου και του ωαρίου. Το βέβαιο είναι πάντως ότι ακόμα και στη περίπτωση που εγείρονται σημαντικά θέματα ηθικής σε σχέση με τη γενετική τροποποίηση εμβρύων, η πρόοδος της Βιοτεχνολογίας επιτρέπει την εφαρμογή πανομοιότυπων μεθόδων για τροποποίηση των επί μέρους γαμετών. Η τεχνολογία αυτή μάλιστα καθίσταται σταδιακά όλο και περισσότερο αποτελεσματική, οικονομική και ασφαλής.

Μία πρόσφατη εργασία από την Νομική Σχολή του Harvard, αναφέρεται στις διαφορές της γενετικής τροποποίησης των γαμετών σε σχέση με αυτήν του εμβρύου, από βιοηθική και νομική θεώρηση.

Στις ΗΠΑ υπάρχει μία ανανεούμενη σε ετήσια βάση από το Κογκρέσο, προσθήκη σε νομοσχέδιο που κατατέθηκε πρώτη φορά το 2015 και απαγορεύει τη κλινική χρησιμοποίηση κληρονομούμενων γενετικών τροποποιήσεων. Υπάρχει πάντως αμφισβήτηση για το αν τα όσα περιγράφονται στο νομοσχέδιο αυτό αφορούν και στους γαμέτες (ωάριο/σπερματοζωάριο) όπως ισχύουν στο έμβρυο.

Οι συγγραφείς του άρθρου υποστηρίζουν ότι κάποια ηθικά ζητήματα που εγείρονται σε σχέση με την τροποποίηση εμβρύων, που συνεπάγεται και την καταστροφή τους, ισχύουν και για τους μεμονωμένους γαμέτες, ενώ άλλα όχι. Έτσι, αυτοί που αντιδρούν στη τροποποίηση εμβρύων, όπως μέλη θρησκευτικών κοινοτήτων, δεν είναι αντίθετοι στη τροποποίηση γαμετών. Επίσης, οι αντιδρώντες στη τροποποίηση εμβρύων υποστηρίζουν ότι από τη στιγμή που θα σχηματιστεί ένας ζυγώτης, έχουμε να κάνουμε με ένα έμβρυο/νέο άτομο πάνω στο οποίο θα επέμβουμε, πράγμα εντελώς διαφορετικό από το να επέμβουμε στους γαμέτες, δηλαδή σε φάση προ του σχηματισμού του ζυγώτη.

Ταυτόχρονα, οι χαράσσοντες πολιτική, δεν πρέπει να ανησυχούν για την πρόοδο της σχετικής έρευνας, αφού, όπως αναφέρθηκε, υπάρχει η δυνατότητα εφαρμογής της στους μεμονωμένους γαμέτες.

Το νέο Κογκρέσο που θα προκύψει, θα πρέπει να ενδιαφερθεί για τη συνέχιση της ανάπτυξης των τεχνολογιών γενετικής τροποποίησης και να θέσει τα όρια σε αυτές, με το δεδομένο ότι σε τέτοιου είδους έρευνες, είναι πιθανό να απαξιωθούν ηθικοί φραγμοί. Ενδιαφέρον θα έχει η ανάπτυξη διαφορετικών «μονοπατιών-μεθόδων» για την τροποποίηση γαμετών, για όσους υπεραμύνονται των διαφορών εμβρύου και γαμετών.

 

Πηγή: sciencedaily

Νικήτας Θάνος – Stagiare EEB

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Χρήση Ανθρώπινου Βιολογικού στην Έρευνα- Βιοτράπεζες

ΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί στην Αγροτική Καλλιέργεια και την Κατανάλωση: Μια Επικαιροποιημένη Προσέγγιση


Γνώμη

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates