[16-11-2020] Ισραήλ και Ην. Βασίλειο: Οι επιπτώσεις της νόσου COVID-19 στην παραγωγή σπέρματος και στην κατάψυξη ωαρίων

Αρχικά, όσον αφορά την παραγωγή σπέρματος, νέα έρευνα αναφέρει ότι οι άνδρες που ανάρρωσαν από μέτρια ή σοβαρά συμπτώματα του COVID-19 μπορεί να έχουν μειωμένη γονιμότητα.

Η αδημοσίευτη έρευνα διεξήχθη από τον καθηγητή DanAderkaτου ShebaMedicalCentreτο οποίο βρίσκεται στο Τελ Αβίβ, του Ισραήλ και κατέληξε στο αποτέλεσμα ότι σε ασθενείς που νόσησαν από COVID-19 ο ιός βρισκόταν σε ποσοστό 13% στο σπέρμα, ενώ επίσης διαπίστωση 50% μείωση της πυκνότητας, της συγκέντρωσης και της κινητικότητας του σπέρματος σε άνδρες με μέτρια συμπτώματα, 30 ημέρες μετά τη διάγνωση του ιού.

Αλλαγές αναφέρονται και σε δύο είδη κυττάρων. Στους υποδοχείς ACE2 των κυττάρων αυτών, που ονομάζονται Sertoliκαι Leydig κύτταρα και είναι απαραίτητα για την ωρίμανση του σπέρματος και την παραγωγή τεστοστερόνης, βρέθηκε προσδεμένος ο ιός, γεγονός που θεωρείται ότι οδηγεί σε στειρότητα. Ο καθηγητής Aderkaπροτείνει να εξεταστούν οι ίδιοι ασθενείς σε 6 μήνες και σε ένα χρόνο προκειμένου να αποφασιστεί η χρονική αντοχή της προκείμενης βλάβης, δηλαδή να εξεταστεί αν αυτή η βλάβη είναι ανατρέψιμη ή παραμένει για μακρό χρονικό διάστημα. «Οι άνθρωποι που νοσούν από τον ιό δεν είναι πιθανώς καλά, ακόμη και η απλή γρίπη θα προκαλέσει μία προσωρινή μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων, το ζήτημα είναι αν είναι μόνιμο ή ιάσιμο».

Ο καθηγητής Aderka σχεδιάζει να ερευνήσει ένα ένζυμο που λέγεται TMPRSS2, που βοηθά τον COVID-19 να προσδεθεί στους υποδοχείς ACE, γεγονός που πιθανώς εξηγεί την υψηλότερη προσιτότητα και θνησιμότητα των ανδρών σε σύγκριση με τις γυναίκες. Ο καθηγητής Paceyαναφερόμενος στο 13% των δειγμάτων σπέρματος που περιέχουν τον ιό προσθέτει ότι έχει γίνει δουλειά με άλλους ιούς, όπως για παράδειγμα τα χλαμύδια, ένα βακτήριο που συμπεριφέρεται ως ιός και είναι πραγματικά δύσκολο να αποδειχθεί ότι ο ιός βρίσκεται μέσα στο σπέρμα.

Σχετικά με την πιθανή επίπτωση του COVID-19 στην κατάψυξη ωαρίων από πλευράς των γυναικών, έχει παρατηρηθεί μία αύξηση της κατάψυξης ωαρίων γεγονός που ίσως αποδίδεται στην πανδημία. Οι κλινικές γονιμότητας έχουν παρατηρήσει μία σημαντική αύξηση των αιτήσεων των γυναικών σχετικά με την κατάψυξη των ωαρίων τους, σε ορισμένες μάλιστα κλινικές αυτή η αύξηση είναι της τάξεως του 50%, γεγονός που αποδίδεται στο ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας (lockdown) οδήγησε σε προβληματισμό σχετικά με το μέλλον τους ως γονείς σε συνδυασμό μάλιστα με το ότι η πιθανότητα να βρουν σύντροφο έχει μειωθεί σημαντικά.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο καλοκαίρι, τόσο η CreateFertilityόσο και η LondonWomensClinicπαρατήρησαν αύξηση της τάξεως του 25%, ενώ η KingsFertilityκαι η HarleyStreetFertility ανέφεραν αύξηση της τάξεως του 15% και 20% αντίστοιχα.

Η έννοια της “κοινωνικής” κατάψυξης ωαρίου αναφέρεται σε ασθενείς που διατηρούν τη γονιμότητά τους ως τρόπο ζωής παρά για ιατρικούς λόγους και είναι διαθέσιμο ιδιωτικά και σε κόστος των £3350. Το διάστημα 2013-2018 αυξήθηκε κατά 523% ο αριθμός των γυναικών που επέλεξαν να καταψύξουν τα ωάρια ή τα έμβρυα τους στο Ηνωμένο Βασίλειο σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της HumanFertilisationandEmbryologyAuthority.

Η JoyceHarper, καθηγήτρια Αναπαραγωγικής Επιστήμης στο UniversityCollegeτου Λονδίνο, είπε: «Η πλειοψηφία των γυναικών που καταψύχουν τα ωάριά τους…είναι άγαμες. Όταν ρωτήθηκαν οι περισσότερες από αυτές ήθελαν να αποκτήσουν τώρα παιδιά, όμως είτε δεν βρήκαν τον κατάλληλο σύντροφο ή δεν βρήκαν σύντροφο που να τον ευχαριστούν τα παιδιά». Αυτή τη στιγμή, η κατάψυξη ωαρίων για μη ιατρικούς λόγους επιτρέπεται μέχρι 10 έτη από το δίκαιο του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ υπάρχουν φωνές που αιτούνται την αλλαγή αυτού του χρονικού ορίου, όπως πρόσφατη έκθεση του NuffieldCouncilonBioethics.

Πηγή: BioNews

Γεώργιος Κ. Βασιλειάδης - Stagiaire ΕΕΒ

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Χρήση Ανθρώπινου Βιολογικού στην Έρευνα- Βιοτράπεζες

ΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί στην Αγροτική Καλλιέργεια και την Κατανάλωση: Μια Επικαιροποιημένη Προσέγγιση


Γνώμη

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates