[07-09-2020] Κόσμος: Πώς ο αποκλεισμός του κορωνοϊού μείωσε τη διασπορά και την περίοδο κορύφωσης της εποχιακής γρίπης

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ποσοστά της εποχιακής γρίπης, καθώς και άλλων μολυσματικών ασθενειών έχουν μειωθεί στην παρούσα κατάσταση, παρότι τα αντίστοιχα ποσοστά κάποιων άλλων μεταδοτικών ασθενειών αναμένεται να αυξηθούν.

Ειδικότερα, είναι εμφανές ότι ο αποκλεισμός και η εφαρμογή μέτρων τήρησης αποστάσεων όσον αφορά τη συναναστροφή μας με άλλους ανθρώπους έχουν μειώσει το διάστημα επίδρασης της εποχιακής γρίπης στο βόρειο ημισφαίριο κατά περίπου 6 εβδομάδες.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ετησίως πεθαίνουν περίπου 290.000-650.000 από την εποχιακή γρίπη, γεγονός που σημαίνει ότι ένα μειωμένο διάστημα έξαρσης της εποχιακής γρίπης θα απέτρεπε έναν μεγάλο αριθμό θανάτων. Συνεπώς, η μελέτη της επίδρασης που τα μέτρα κατά του κορωνοϊού έχουν και κατά της μετάδοσης της κοινής γρίπης και άλλων μολυσματικών ασθενειών θα μπορούσε να υπογραμμίσει την αποτελεσματικότητά τους και στις συγκεκριμένες περιστάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο βόρειο ημισφαίριο τα κρούσματα της εποχιακής γρίπης κορυφώνονται το Φεβρουάριο και μειώνονται δραματικά στα τέλη Μαΐου. Ωστόσο, φέτος η συγκεκριμένη μείωση επήλθε πολύ νωρίτερα, στις αρχές Απριλίου. Βέβαια, πρέπει να επισημανθεί ότι η εν λόγω πρόωρη μείωση των κρουσμάτων έρχεται σε αντίθεση με το επιθετικό ξεκίνημα της φετινής εποχιακής γρίπης που φαινόταν να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη επίδραση συγκριτικά με εκείνες των τελευταίων δεκαετιών.

Το συγκεκριμένο μοτίβο φαίνεται να επιβεβαιώνεται παραδειγματικά στα πλαίσια της Νέας Υόρκης. Συγκεκριμένα, ενώ η γρίπη στη συγκεκριμένη πολιτεία ξεκίνησε μερικές εβδομάδες νωρίτερα από το κανονικό, ο αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε κατακόρυφα και ο κύκλος της γρίπης ολοκληρώθηκε πέντε εβδομάδες νωρίτερα από το συνηθισμένο. Αντίστοιχες μειώσεις παρατηρήθηκαν και στο Χονγκ Κονγκ. Όμως, η εν λόγω μείωση δεν αφορά αποκλειστικά την εποχιακή γρίπη, αλλά και άλλες μεταδοτικές ασθένειες, όπως η ανεμοβλογιά, καθώς και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Συνολικά, βέβαια, τα κρούσματα άλλων μεταδοτικών ασθενειών, όπως η φυματίωση, φαίνεται να αυξήθηκαν, διότι τα σχετικά προγράμματα υποστήριξης παραγκωνίστηκαν ή διακόπηκαν τελείως λόγω της πανδημίας. Σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό StopTBPartnership, το τρίμηνο διάστημα αποκλεισμού και η δεκάμηνη περίοδο αποκατάστασης φαίνεται ότι θα είναι υπεύθυνα για την πρόκληση επιπλέον 1.37 εκατομμυρίου θανάτων παγκοσμίως τα επόμενα 5 χρόνια. Τέλος, οι σχετικές εξελίξεις στο νότιο ημισφαίριο αναμένεται να καταστούν φανερές το επόμενο διάστημα, καθώς η κρίσιμη επίδραση του κορωνοϊού και η αναγκαία λήψη μέτρων ξεκινούν τώρα!

Πηγή: Nature

Λυδία Τσιακίρη – StagiaireΕΕΒ

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Χρήση Ανθρώπινου Βιολογικού στην Έρευνα- Βιοτράπεζες

ΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί στην Αγροτική Καλλιέργεια και την Κατανάλωση: Μια Επικαιροποιημένη Προσέγγιση


Γνώμη

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates