[08-06-2020] ΗΠΑ: Πολιτικοί διεκδικούν αλλαγές στην ερευνητική χρήση εμβρυικών ιστών

Στους κόλπους της παγκόσμιας πανδημίας, η Αμερική βρίσκεται αντιμέτωπη με μια διαμάχη σχετικά με την ερευνητική χρήση εμβρυικών ιστών.

Το τμήμα Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών της δήλωνε χαρακτηριστικά το 2019 ότι «Η προώθηση της αξιοπρέπειας της ανθρώπινης ζωής από τη σύλληψη έως και το φυσικό θάνατο αποτελεί μία από τις κύριες προτεραιότητες της διακυβέρνησης του Trump».

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η απαγόρευση ερευνητικής χρήσης εμβρυικών ιστών έχει και κάποιες ευρύτερες περιοριστικές ερευνητικά προεκτάσεις. Επί παραδείγματι, φαίνεται να εμποδίζει ερευνητές, όπως η KimHasenkrug, να χρησιμοποιήσουν «ανθρωποποιημένα» ποντίκια για τον έλεγχο μελλοντικών θεραπειών. Τα συγκεκριμένα ποντίκια διαθέτουν όμοιους με τον άνθρωπο πνεύμονες με ιστούς ανθρώπινων εμβρύων που έχουν υποστεί άμβλωση.

Σε πολιτικό επίπεδο, οι Δημοκρατικοί τασσόμενοι κατά της εν λόγω απαγόρευσης υποστηρίζουν ότι οι επιβεβλημένοι περιορισμοί δεν επιτρέπουν τη χρήση ανθρώπινων εμβρυικών ιστών από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας με στόχο τη δοκιμή πιθανών εμβολίων και θεραπειών που θα αμβλύνουν ή ακόμα και θα αντιμετωπίσουν πλήρως την παγκόσμια κρίση υγείας. Επισημαίνουν, μάλιστα, ότι η εν λόγω αδράνεια θέτει τους Αμερικανούς σε περαιτέρω κίνδυνο μόλυνσης ή ακόμα και θανάτου από τον ιό.

Οι Ρεπουμπλικάνοι, αντιθέτως, καλούν τον πρόεδρο Trumpνα παραμείνει σταθερός στις σχετικές θέσεις του, αναφέροντας ότι οι προαναφερθείσες θέσεις αποτελούν προσπάθειες εκμετάλλευσης της τρέχουσας κρίσης, υποτιμώντας την διακυβέρνηση του, αλλά και την έρευνα που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Τέλος, τάσσονται υπέρ της σθεναρής ηθικής τήρησης της συγκεκριμένης πολιτικής γραμμής, γεγονός που, όπως υποστηρίζουν, θα τους προσφέρει τη δυνατότητα να επενδύσουν μέρος των πόρων τους προς όφελος μιας καλύτερης επιστήμης η οποία ήδη παρουσιάζει θετικά σημάδια όσον αφορά την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Πηγή: Bioedge

Λυδία Τσιακίρη - StagiaireΕΕΒ

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Χρήση Ανθρώπινου Βιολογικού στην Έρευνα- Βιοτράπεζες

ΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί στην Αγροτική Καλλιέργεια και την Κατανάλωση: Μια Επικαιροποιημένη Προσέγγιση


Γνώμη

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates