[28-04-2020] Σουηδία: Το ΕΔΔΑ δεν δέχτηκε υπόθεση νοσηλευτριών για άρνηση σε συμμετοχή σε άμβλωση

Δύο νοσηλεύτριες, στις οποίες δεν έγινε δεκτή η πρόσληψή τους ως μαίες στη Σουηδία λόγω της άρνησής τους να εκτελούν αμβλώσεις, έχασαν τη νομική τους αγωγή κατά της Σουηδίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο γεννημένες στη Σουηδία Ellinor Grimmark και Linda Steen από τη Νορβηγία αντιτίθενται στην άμβλωση λόγω της χριστιανικής πίστης τους. Το σουηδικό δίκαιο απαιτεί οι μαίες να εκτελούν αμβλώσεις - και αρκετά σουηδικά δικαστήρια αποφάσισαν κατά των δύο γυναικών. Στη συνέχεια κατέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου  (ΕΔΔΑ), αλλά αρνήθηκαν να αναλάβουν την υπόθεσή τους.

Και οι δύο εκπαιδεύτηκαν ως μαίες, που έλαβαν κρατική χρηματοδότηση, αλλά απορρίφθηκαν για εργασία. Ισχυρίστηκαν ότι η ελευθερία της συνείδησής τους είχε παραβιαστεί και ότι είχαν υποστεί διακρίσεις. Οι νοσηλεύτριες έλαβαν νομική συνδρομή από την ADF International, μέρος μιας χριστιανικής ομάδας που εδρεύει στις ΗΠΑ με την επωνυμία Alliance Defending Freedom. Εκστρατείες για αυτό που αποκαλούν «θρησκευτική ελευθερία, ιερότητα της ζωής, γάμος και οικογένεια» σε όλο τον κόσμο. Οι νοσοκόμες δεν μπορούν πλέον να ασκήσουν έφεση στο ΕΔΔΑ, τώρα που απέρριψε την υπόθεσή τους. Ο Robert Clarke, αναπληρωτής διευθυντής της ADF International, αποκάλεσε την απόφαση του δικαστηρίου «πολύ απογοητευτική». «Οι επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου θα πρέπει να μπορούν να εργάζονται χωρίς να υποχρεώνονται να επιλέξουν μεταξύ ίδιων πεποιθήσεων και της καριέρας τους», ανέφερε.

Ωστόσο, ο Hans Linde, ένας από τους κορυφαίους υποστηρικτές της σεξουαλικής εκπαίδευσης στη Σουηδία, δήλωσε ότι «δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα για το νοσηλευτικό προσωπικό να αρνηθεί την παροχή φροντίδας».  Ο ίδιος δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η απόφαση του ΕΔΔΑ θα βοηθήσει στην προστασία της υγείας των γυναικών, του δικαιώματος καλής ποιοτικής περίθαλψης και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό κατά την αναζήτηση αμβλώσεων.

Η απόφαση των δικαστών σχετικά με την καταγγελία της κας Grimmark ανέφερε ότι υπήρξε «παρέμβαση στην ελευθερία του θρησκεύματος βάσει του άρθρου 9» της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αλλά συνέχισε: «Η παρέμβαση στην ελευθερία θρησκείας του αιτούμενου ήταν ανάλογη και δικαιολογημένη για την επίτευξη ενός θεμιτού στόχου». Οι δικαστές ανέφεραν ότι η παρέμβαση «είχε επαρκή βάση στη σουηδική νομοθεσία και [...] επιδίωκε τον θεμιτό στόχο της προστασίας της υγείας των γυναικών που αναζητούν άμβλωση». «Η Σουηδία παρέχει εθνικές υπηρεσίες αμβλώσεων και ως εκ τούτου έχει θετική υποχρέωση να οργανώσει το σύστημα υγείας της έτσι ώστε η αποτελεσματική άσκηση της ελευθερίας συνείδησης των επαγγελματιών υγείας στο επαγγελματικό πλαίσιο να μην εμποδίζει την παροχή τέτοιων υπηρεσιών».

Το ΕΔΔΑ ανέφερε επίσης τη διαπίστωση του Σουηδού Διαμεσολαβητή για τις Διακρίσεις, ο οποίος απέρριψε την υπόθεση της κας Grimmark. Ο διαμεσολαβητής διαπίστωσε ότι η θρησκευτική πίστη δεν ήταν υπό αμφισβήτηση, διότι «μια οποιαδήποτε μαία που αρνείται ένα μέρος του έργου  της  για μη θρησκευτικούς λόγους δεν θα είχε τύχει διαφορετικής μεταχείρισης».

 

Πηγή: BBCNews

Δημήτριος Λυγνός - StagiaireΕΕΒ

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Χρήση Ανθρώπινου Βιολογικού στην Έρευνα- Βιοτράπεζες

ΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί στην Αγροτική Καλλιέργεια και την Κατανάλωση: Μια Επικαιροποιημένη Προσέγγιση


Γνώμη

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates