[27-09-2013] Ιαπωνία: Σύντομα θα αρχίσει η παραγωγή χιμαιρικών εμβρύων

Πρόσφατα στην Ιαπωνία, η Επιτροπή Βιοηθικής αναθεώρησε τις κατευθυντήριες οδηγίες σε σχέση με τη λειτουργία ερευνητικών εργαστηρίων για την ανάπτυξη ανθρώπινων ιστών και οργάνων σε χιμαιρικά ζώα. Σε αυτό συνέβαλε και ο πρωτοπόρος βιολόγος βλαστικών κυττάρων, Hiromitsu Nakauchi του Πανεπιστημίου του Τόκιο, ο οποίος σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα τέτοιο εργαστήριο στην Καλιφόρνια στις Η.Π.Α.

Ο Nakauchi επιδιώκει να πετύχει την εμφύτευση ανθρώπινων πολυδύναμων βλαστικών κυττάρων προερχόμενα από το δέρμα ή άλλους ιστούς του ασθενούς, σε γενετικά τροποποιημένα έμβρυα χοίρου με στόχο την εξέλιξή τους σε ανθρώπινο πάγκρεας, οι νησίδες του οποίου στη συνέχεια θα συλλέγονται και θα μεταμοσχεύονται σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1.

Η προσπάθεια αυτή, κατά την κρίση πολλών κορυφαίων επιστημόνων, αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη προσέγγιση κατά της έλλειψης οργάνων προς μεταμόσχευση, διότι σε περίπτωση επιτυχούς εφαρμογής της θα μπορούσε να επεκταθεί στη παραγωγή και άλλων οργάνων, όπως νεφρών και καρδιάς.

Ωστόσο, πολλά είναι τα ηθικά ζητήματα και επιστημονικά ερωτήματα που εγείρονται από την εφαρμογή τέτοιου είδους έρευνας. Στην Ιαπωνία, μέχρι πρόσφατα σε ότι αφορά την έρευνα των βλαστοκυττάρων, επιτρεπόταν η ανάμειξη ανθρώπινου και ζωικού υλικού in vitro για 14 ημέρες και απαγορευόταν τα in vivo πειράματα. Στις 18 Ιουνίου, η Επιτροπή Βιοηθικής διατύπωσε ότι οι ισχύοντες κανόνες είναι υπερβολικά περιοριστικοί και ότι η ηθική αξιολόγηση θα πρέπει να βασίζεται κάθε φορά στο συγκεκριμένο ερευνητικό πλάνο και στην τεχνολογία που εμπλέκεται στην εκάστοτε μελέτη.

Ήδη στη Κίνα υπάρχει μία ερευνητική ομάδα που σχεδιάζει παρόμοιο ερευνητικό πρόγραμμα, ενώ η έγκριση της αμφιλεγόμενης αυτής μελέτης του Nakauchi δεν είναι εγγυημένη παρά το ότι έλαβε μεγάλη χρηματοδότηση από το California Institute for Regenerative Medicine. Στις Η.Π.Α., ενώ δεν υπάρχουν κατευθυντήριες οδηγίες που να απαγορεύουν τη δημιουργία ανθρώπινου-ζωικού χιμαιρικού πειραματόζωου, διατυπώνονται ιδιαίτερες επιφυλάξεις για πειράματα στα οποία ανθρώπινο γεννητικό υλικό μπορεί να μεταφερθεί στους απογόνους ή στον εγκέφαλο του ζώου.

Πηγή: Science

Νικόλαος Κακαλέτσης – Stagiaire ΕΕΒ

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί (ΓΤΟ)ΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Ιατρική ακριβείας: Εφαρμογές και ηθικά ζητήματα

Γνώμη

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates