[24-04-2020] ΗΠΑ: Τι πραγματικά σημαίνει η ακύρωση επιλεγμένων χειρουργικών επεμβάσεων

Τον περασμένο Μάρτιο ο Robert Cruickshank πήγε σε ΤΕΠ νοσοκομείου στο Σιάτλ με τρομερό κοιλιακό πόνο. Η διάγνωση; Πέτρες στη χολή. Το νοσοκομείο του έδωσε ισχυρά παυσίπονα και τον προέτρεψε να επιστρέψει ξανά - και σύντομα - να αφαιρέσει τη χοληδόχο κύστη του. «Δεν χρειάζεται να συμβεί απόψε», θυμάται να λένε οι γιατροί, «αλλά να το προγραμματίσετε το συντομότερο δυνατό». Κανείς δεν ήξερε ακόμα ότι ο κοροναϊός ήταν ήδη υπό εξάπλωση στην πόλη.

Ο Cruickshank αναρωτήθηκε εν συντομία εάν αυτός ο ιός στις ειδήσεις θα επηρεάσει τα πράγματα όταν προγραμματίζει τη χειρουργική επέμβαση, αλλά ο γιατρός του δεν φάνηκε να ανησυχεί. Από την δεύτερη Παρασκευή του Μαρτίου, όλα είχαν αλλάξει. Ο θεράπων ιατρός ανακοίνωσε ότι η χειρουργική απομάκρυνση της χοληδόχου κύστης θα αναβληθεί επ 'αόριστον.

Σε ολόκληρη τη χώρα, οι ασθενείς διαπιστώνουν ότι οι μη επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις τους ακυρώνονται, δεδομένου ότι τα νοσοκομεία προετοιμάζονται για την αύξηση των περιστατικών κορονοϊού. Οι χειρουργικές επεμβάσεις για τον καρκίνο του πρώιμου σταδίου, την αντικατάσταση αρθρώσεων, την επιληψία και τον καταρράκτη παίρνουν αναβολή για να διασφαλίσουν την ατομική προστασία, τη διατήρηση των νοσοκομειακών κλινών και την προστασία των ασθενών από τον ιό. Το Αμερικανικό Κολέγιο Χειρουργών συνέστησε στα νοσοκομεία να προγραμματίσουν εκλεκτικές χειρουργικές επεμβάσεις, ανάλογα με τις ανάγκες. Τα νοσοκομεία σε περιοχές με κρούσματα, όπως στο Σιάτλ, τη Νέα Υόρκη και τη Βοστώνη ήταν τα πρώτα που το έπραξαν, αλλά είναι πιθανότερο να ακολουθήσουν και άλλα.

Μερικοί ασθενείς έμειναν με την απορία εάν έχουν μέσα τους μια ωρολογιακή βόμβα. Άλλοι αναμένουν προσεκτικά σχεδιασμένα προγράμματα για χειρουργικές επεμβάσεις που αλλάζουν τη ζωή τους με μεγάλους χρόνους ανάκαμψης.

Η εκλεκτικότητα μιας χειρουργικής επέμβασης δεν σημαίνει προαιρετική χειρουργική επέμβαση. Αυτό σημαίνει απλώς μη επείγουσα και αυτό που πραγματικά δεν είναι επείγον δεν είναι πάντα τόσο προφανές. Ο Gerard Doherty, πρόεδρος της χειρουργικής κλινικής στο Brigham and Women’s Hospital της Βοστόνης, ο οποίος άρχισε να αναβάλλει τις προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις, λέει ότι οι χειρουργικές επεμβάσεις μπορούν να ανήκουν σε μία από τις τρεις κατηγορίες: Περίπου το 25% των χειρουργικών επεμβάσεων που εκτελούνται στο νοσοκομείο του μπορεί να καθυστερήσει χωρίς μεγάλη ζημιά. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν αρθροπλαστικές και βαριατρικές επεμβάσεις για απώλεια βάρους. Επιπλέον 25% είναι απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που πρέπει να αντιμετωπιστούν αμέσως: διάτρηση εντέρου, σοβαρά καρδιακά προβλήματα, ανοιχτά κατάγματα οστών. Το υπόλοιπο 50% είναι τα αμφιλεγόμενα. Αυτές οι περιπτώσεις, λέει ο Doherty, έχουν "κάποια πιθανότητα επιβάρυνσης από την καθυστέρηση". Μπορεί να περιλαμβάνουν καρκίνο και προβλήματα στα αιμοφόρα αγγεία των άνω και κάτω άκρων. Στο Brigham and Women’s Hospital αναβάλλουν ορισμένες από αυτές τις χειρουργικές επεμβάσεις τώρα για κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Στην περίπτωση του Cruickshank, για παράδειγμα, η αρχική περίοδος οξέος πόνου έχει περάσει (αυτό θα μπορούσε να ήταν όταν ένας χολόλιθος κολλήσει.) Ακόμη αισθάνεται σποραδικές ενοχλήσεις, και ανησυχεί ότι μια έξαρση θα μπορούσε να τον στείλει ξανά στα ΤΕΠ. «Τώρα ανησυχώ», λέει. «Αν πάω στο ΤΕΠ, θα πρέπει να με απομακρύνουν και να μου πουν, «Συγγνώμη, έχουμε πλήθος ασθενών με κορονοϊό»; Η μέση μιας πανδημίας είναι ένας κακός χρόνος για να υπάρξει έκτακτη ανάγκη για την υγεία».

Για άλλους ασθενείς, τα ακυρωμένα ραντεβού σήμαιναν αναδιάταξη των πολυαναμενόμενων και δραστικών επεμβάσεων. Η Sherrie Kumm, 33 ετών, από το Ellensburg, Ουάσιγκτον, έχει διαγνωστεί με επιληψία που της προκαλεί μια επιληπτική κρίση σχεδόν καθημερινά. Δεν μπορεί να οδηγήσει. Τους τελευταίους έξι μήνες, ετοιμαζόταν να αφαιρέσει ένα μικρό τμήμα του εγκεφάλου της για να σταματήσει τις επιληπτικές κρίσεις – μια χειρουργική επέμβαση δύο φάσεων που θα απαιτούσε νοσηλεία δύο έως τεσσάρων εβδομάδων. Πήρε ένα εξάμηνο άδεια από το διαδίκτυο πτυχίο της, πήρε το άδεια από τη δουλειά της σε ένα σχολείο, και κανόνισε τη μητέρα της να παρακολουθήσουν τους δύο γιους της, ενώ θα ήταν νοσηλευόμενη.

Μέχρι την προηγούμενη της απαγόρευσης ημέρα, το γραφείο του γιατρού είχε καλέσει να επιβεβαιώσει την επέμβαση. Είχε ετοιμάσει ήδη βαλίτσα, όταν την Παρασκευή το πρωί, έλαβε δεύτερο τηλεφώνημα από το γιατρό για αναβολή της επέμβασης. «Είχα προετοιμαστεί ψυχικά και σωματικά προετοίμαζα τον εαυτό μου και τα παιδιά μου για έξι μήνες», λέει. Η ξαφνική ακύρωση ήταν δύσκολη γι’ αυτήν και δεν είναι σε θέση να σχεδιάσει ή να την αναπρογραμματίσει ακόμα.

Ο νευροχειρουργός του Kumm στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον Andrew Ko, ανέφερε ότι η πολιτική αναβολής των εκλεκτικών χειρουργικών επεμβάσεων δόθηκε από τη νοσοκομειακή διοίκηση το βράδυ της Πέμπτης. Την Παρασκευή το πρωί, ο ίδιος και το γραφείο του άρχισαν να ακυρώνουν περίπου 30 χειρουργικές επεμβάσεις προγραμματισμένες για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Αυτό περιλάμβανε χειρουργικές επεμβάσεις όπως αυτή του Kumm, καθώς και εμφυτεύματα για διαταραχές κίνησης και αφαίρεση αργά αναπτυσσόμενων όγκων του εγκεφάλου που οι ασθενείς μπορεί να είχαν για χρόνια. Ωστόσο, οι χειρουργικές επεμβάσεις στον καρκίνο του εγκεφάλου συνεχίζονται. Ο Ko είπε ότι το νοσοκομείο του δίνει προτεραιότητα σε χειρουργικές επεμβάσεις στις οποίες «επηρεάζεται η διάρκεια  ζωής». Οι χειρουργικές επεμβάσεις «ποιότητας ζωής» είναι αυτές που έχουν πλέον αναβληθεί.

Η αναβολή των χειρουργικών ραντεβού έχει επίσης ως στόχο τον περιορισμό του αριθμού των ατόμων που κυκλοφορούν εντός των νοσοκομείων. «Οι χειρουργικές επεμβάσεις όπως του Kumm, οι οποίες απαιτούν μακροχρόνια παραμονή στο νοσοκομείο, κατά τη διάρκεια της οποίας οι επισκέπτες μπορεί να έρχονται και να βγαίνουν», είπε ο Κο, «μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες από την άποψη της εξάπλωσης του κορονοϊού. Τα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα περιορίζουν επίσης τους επισκέπτες σε έναν ενήλικα».

Σε γενικές γραμμές, οι γιατροί και οι νοσηλευτές είναι πιο προσεκτικοί όσον αφορά τη συντήρηση του εξοπλισμού ατομικής προστασίας στο χειρουργείο. Ο Doherty λέει ότι το νοσοκομείο του απαιτεί από τους νοσηλευτές να παραμείνουν στην αίθουσα μετά την είσοδό τους, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν μια νέα σειρά χειρουργικών μασκών, γάντια και ρόμπες.

Σε κάποιο σημείο, ανάλογα με το πόσο διαρκεί η επιδημία του κοροναϊού, μερικές μη επείγουσες επεμβάσεις θα μπορούσαν να γίνουν πολύ επείγουσες. «Αυτή τη στιγμή, οι περισσότεροι σχεδιάζουν για μια χρονική περίοδο από τέσσερις έως έξι εβδομάδες ως την κορύφωση της πανδημίας, αλλά κανείς δεν ξέρει πραγματικά», λέει ο David Hoyt, εκτελεστικός διευθυντής του American College of Surgeons. «Χρησιμοποιούμε την καλύτερη κρίση μας». Και όταν τα νοσοκομεία επιστρέψουν σε κανονικούς ρυθμούς θα έχουν μια σειρά καθυστερημένων χειρουργείων να προσπελάσουν. Τα νοσοκομεία θα είναι απασχολημένα για αρκετό καιρό.

 

Πηγή: The Atlantic

Δημήτριος Λυγνός - Stagiaire ΕΕΒ

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Χρήση Ανθρώπινου Βιολογικού στην Έρευνα- Βιοτράπεζες

ΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί στην Αγροτική Καλλιέργεια και την Κατανάλωση: Μια Επικαιροποιημένη Προσέγγιση


Γνώμη

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates