[17-04-2020] Ην. Βασίλειο: Ο δεύτερος παγκοσμίως άνθρωπος που θεραπεύτηκε από τον HIV αποκαλύπτει την ταυτότητά του

Ο δεύτερος άνθρωπος που έχει απαλλαγεί από τον ιό HIV αποκάλυψε την ταυτότητά του, λέγοντας ότι θέλει να είναι «πρεσβευτής της ελπίδας» σε άλλους με το νόσημα.

Ο Adam Castillejo, ο λεγόμενος ασθενής του Λονδίνου, κηρύχθηκε απαλλαγμένος από τον ιό HIV το περασμένο έτος, 18 μήνες μετά τη διακοπή της αντιρετροϊκής θεραπείας μετά από μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων - ή μυελού των οστών για τη θεραπεία του καρκίνου του αίματος.

Ο Castillejo, 40 ετών, σε συνέντευξη με τους New York Times αποκάλυψε ότι ζούσε με τον ιό HIV από το 2003. Το 2012 διαγνώστηκε με λέμφωμα Hodgkin και ακολούθως υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων. Βασικά, η ιατρική ομάδα επέλεξε έναν δότη του οποίου τα βλαστοκύτταρα είχαν δύο αντίγραφα μιας μετάλλαξης που σήμαινε ότι τα λευκά αιμοσφαίρια που ανέπτυξαν ήταν ανθεκτικά στον ιό HIV.

Ο Timothy Brown, γνωστός ως ασθενής του Βερολίνου και ο πρώτος άνθρωπος που απηλλάγη από τον ιό, υποβλήθηκε σε παρόμοια θεραπεία. Ωστόσο, ενώ ο Brown και ο Castillejo έλαβαν χημειοθεραπεία, μόνο ο Brown είχε ακτινοθεραπεία ως μέρος της θεραπείας του για καρκίνο.

Πέρυσι, προέκυψε ότι η διαδικασία δεν είχε μόνο επιτυχή θεραπεία του καρκίνου, αλλά ότι ο Καστιλιέχο ήταν επίσης σε ύφεση για τον ιό HIV. Ωστόσο, επέλεξε να παραμείνει ανώνυμος την εποχή εκείνη.

Τώρα, ο Καστιλιέο αποφάσισε να αποκαλύψει την ταυτότητά του επειδή θέλει η υπόθεσή του να είναι αιτία αισιοδοξίας. «Αυτή είναι μια μοναδική θέση για να βρίσκεται κάποιος, μια μοναδική και πολύ ταπεινωτική θέση», δήλωσε ο Καστιλιέο. «Θέλω να είμαι πρεσβευτής της ελπίδας».

Οι μεταμοσχεύσεις βλαστικών κυττάρων δεν είναι κατάλληλες για τους περισσότερους ανθρώπους με HIV, επειδή περιλαμβάνουν μια σοβαρή και επεμβατική διαδικασία που φέρει κινδύνους.

Ωστόσο, η πρόοδος των φαρμάκων σημαίνει ότι οι άνθρωποι που είναι HIV θετικοί μπορούν να πάρουν ένα χάπι καθημερινά για να μειώσουν τα επίπεδα του ιού τους, αποτρέποντας τη μετάδοση και βοηθώντας τους να ζήσουν μια μακρά και δραστήρια ζωή.

Ο καθηγητής Ravindra Gupta, ο πρώτος συγγραφέας της νέας μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, δήλωσε ότι η υπόθεση του Castillejo ήταν σημαντική: «Είναι μια δεύτερη περίπτωση θεραπείας. Σημαίνει ότι η πρώτη δεν ήταν μια ανωμαλία ή ένα σφάλμα».

 

Πηγή: The Guardian

Δημήτριος Λυγνός - Stagiaire ΕΕΒ

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Χρήση Ανθρώπινου Βιολογικού στην Έρευνα- Βιοτράπεζες

ΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί στην Αγροτική Καλλιέργεια και την Κατανάλωση: Μια Επικαιροποιημένη Προσέγγιση


Γνώμη

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates