[30-03-2020] Γερμανία: Η μέθοδος CRISPR μπορεί να δημιουργήσει ανεπιθύμητους διπλασιασμούς κατά τη διάρκεια των «knock-ins»

Μία νέα μελέτη σε ποντίκια, επιβεβαιώνει συχνές ανεπιθύμητες επαναλήψεις ενθέσεων (εισαγωγών) στο DNA που δεν ανιχνεύονται χρησιμοποιώντας τη βασική ανάλυση PCR.

Σε λιγότερο από μία δεκαετία από την εφαρμογή της ως τεχνική επεξεργασίας γονιδιώματος, η CRISPR-Cas9, χρησιμοποιείται σε ζώα του εργαστηρίου και σε κύτταρα σε όλο τον κόσμο, καθώς και σε ανθρώπινα κύτταρα που έχουν ήδη δοκιμαστεί σε κλινικές μελέτες για τη θεραπεία ασθενειών. Περιορισμοί όπως οι εκτός στόχου τροποποιήσεις, αναγνωρίζονται ευρέως από τους χρήστες της CRISPRκαι οι ερευνητές εργάζονται στην ελαχιστοποίησή τους, με τροποποιήσεις στη μέθοδο.

Προσθέτοντας στη λίστα των προβλημάτων που μπορούν να εμφανιστούν στην τεχνολογία CRISPR, μια ομάδα ερευνητών τώρα αναφέρει μία υψηλή συχνότητα ανεπιθύμητων διπλασιασμών ενώ παράλληλα δημιουργεί γενετικές παρεμβολές σε ποντίκια. Γεγονός ανησυχητικό για τους επιστήμονες, οι παρεμβολές δεν ήταν δυνατό να ανιχνευθούν με τη χρήση της βασικής ανάλυσης PCR.

Ο μοριακός βιολόγος EdBolt, του Πανεπιστημίου του Nottingham, ο οποίος δεν είχε άμεση ανάμειξη στη μελέτη, τονίζει πως από τα ευρήματα προκύπτει η επιτακτική ανάγκη κατανόησης των διαδικασιών επιδιόρθωσης του DNAκαλύτερα. Ενώ επιφανειακά η CRISPR-Cas9 είναι ένα απλό εργαλείο επεξεργασίας γονιδιώματος, βασίζεται στην επιδιόρθωση του DNA, μια διαδικασία η οποία είναι αρκετά σύνθετη όπως αναφέρει. Όταν το ένζυμο Cas9 καταστρέφει το γονιδίωμα ενός κυττάρου, ενεργοποιεί τους γενετικούς μηχανισμούς επιδιόρθωσης. Στην περίπτωση των μηχανικών παρεμβολών, για παράδειγμα, ενεργοποιείται η διαδικασία επιδιόρθωσης που κατευθύνεται με ομολογία, όπου το κύτταρο χρησιμοποιεί ένα πρότυπο DNA για να γεμίσει το κενό που έχει δημιουργήσει το ένζυμο Cas9, δημιουργώντας μία εισαγωγή.

Οι ερευνητές δεν έχουν καλή αντίληψη του τρόπου που λειτουργεί η διαδικασία, ούτε στο πως θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεπιθύμητους διπλασιασμούς, λέει ο Bolt που ειδικεύεται στην αστάθεια του γονιδιώματος. Αυτό θα είναι ζωτικής σημασίας για να καταλάβουμε αν οι ερευνητές θέλουν να βρουν τρόπους για να αποφύγουν το ζήτημα και να βελτιώσουν την ακρίβεια επεξεργασίας του CRISPR-Cas9.

Ο Boltλέει, πως χρειάζεται να είμαστε ξεκάθαροι στο ότι η CRISPR-Cas9 είναι μία αρκετά ισχυρή μέθοδος για τη διαγραφή γονιδίου και για την κατανόηση της βιολογίας. Όμως είμαστε πολύ μακριά από την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η CRISPR-Cas9 μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εισαγωγή του DNA για «knock-ins»

 

Πηγή: The Scientist

Μικαέλλα Καραμάνη - Stagiaire EEB

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Χρήση Ανθρώπινου Βιολογικού στην Έρευνα- Βιοτράπεζες

ΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί στην Αγροτική Καλλιέργεια και την Κατανάλωση: Μια Επικαιροποιημένη Προσέγγιση


Γνώμη

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates