[16-03-2020] Πορτογαλία: Ένα βήμα πιο κοντά στη νομιμοποίηση της ευθανασίας

Ύστερα από την έγκριση πέντε συναφών μεταξύ τους νομοσχεδίων, η Πορτογαλία θα γίνει πιθανότατα η επόμενη χώρα, που θα νομιμοποιήσει την ευθανασία και την ιατρικώς υποβοηθούμενη αυτοκτονία.

Το επόμενο βήμα, φέρει ένα δικαιικό υπόβαθρο, καθώς αυτό που απαιτείται είναι να συσταθεί μια Επιτροπή, για να συνθέσει και να ενοποιήσει τις πέντε προτάσεις του νομοσχεδίου, σε ένα πλήρες και ολοκληρωμένο νομοσχέδιο.

Ωστόσο, το δικαίωμα στο τερματισμό της ανθρώπινης ζωής, βρίσκεται ακόμα υπό εξέταση. Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Marcelo Rebelo de Sousa, ο οποίος ως προς τις θέσεις του για το ζήτημα της ευθανασίας, χαρακτηρίζεται ως «συντηρητικός», θα μπορούσε να ασκήσει βέτο στη συγκεκριμένη πρόταση του νομοσχεδίου, αλλά το Κοινοβούλιο δύναται να παρακάμψει τη συγκεκριμένη απόφαση του Προέδρου και να αιτηθεί έναν δεύτερο γύρο ψηφοφορίας, για την έγκρισή του. Αξίζει να σημειωθεί, ότι κατά τη διάρκεια ψήφισης του νομοσχεδίου, διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Κοινοβούλιο και διαμαρτύρονταν για τα νέα μέτρα. Ρητά υποστήριξαν πως με την εφαρμογή της ευθανασίας, δεν τερματίζεται η ανθρώπινη ταλαιπωρία και ο ανθρώπινος σωματικός και ψυχικός πόνος, αλλά μια ανθρώπινη ζωή. Οι πεποιθήσεις, κατά της εφαρμογής ευθανασίας, στηρίζονται κυρίως σε θεολογικά επιχειρήματα.

Και οι πέντε κατατιθέμενες προτάσεις του νομοσχεδίου, φέρουν ως κοινό χαρακτηριστικό, τις συνήθεις συνθήκες, που διέπουν το ζήτημα της ευθανασίας. Για παράδειγμα, ένας ασθενής πρέπει να είναι άνω των 18 ετών και να μην πάσχει από κάποια ψυχική ασθένεια, για να δύναται να αιτηθεί την ευθανασία. Επί το πλείστον, το αίτημα της ευθανασίας ενός ασθενούς μπορεί να εγκριθεί, μόνο αν ο φορέας του αιτήματος βρίσκεται σε μία κατάσταση μη ιάσιμη και πάσχει από αφόρητους πόνους.

Η ηγέτης του Αριστερού Συνασπισμού, Catarina Martins, χαρακτήρισε την ημέρα της έγκρισης του νομοσχεδίου υπέρ της ευθανασίας ως «ιστορική».

Το δικαίωμα στον εθελούσιο τερματισμό της ζωής, επήλθε δύο χρόνια μετά την απόρριψη ενός σχετικού νομοσχεδίου από το Κοινοβούλιο και αφορά τους ασθενείς που βρίσκονται σε τελικό στάδιο.

 

Πηγή: BioEdge και NΥ Τιimes 

Ναταλία Αμασιάδη - Stagiaire ΕΕΒ

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Χρήση Ανθρώπινου Βιολογικού στην Έρευνα- Βιοτράπεζες

ΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί στην Αγροτική Καλλιέργεια και την Κατανάλωση: Μια Επικαιροποιημένη Προσέγγιση


Γνώμη

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates