[12-03-2020] Αυστραλία: Επιστήμονες αντιστρέφουν το αναπαραγωγικό ρολόι σε ποντίκια

Οι ερευνητές έχουν άρει τα ποσοστά γονιμότητας στα γηραιότερα θηλυκά ποντίκια με μικρές δόσεις μεταβολικής ένωσης, που αντιστρέφει τη διαδικασία γήρανσης στα ωάρια, προσφέροντας ελπίδα σε ορισμένες γυναίκες που αγωνίζονται να συλλάβουν.

Μελέτη στο Πανεπιστήμιο του Queensland παρουσίασε μία μη επεμβατική θεραπεία η οποία θα μπορούσε να διατηρήσει ή να διορθώσει την ποιότητα και τον αριθμό των ωαρίων και να ανακουφίσει το μεγαλύτερο εμπόδιο στην εγκυμοσύνη των μεγαλύτερων σε ηλικία γυναικών.

Μία ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Hayden Homer ανακάλυψε ότι η απώλεια της ποιότητας των ωαρίων μέσω της γήρανσης οφειλόταν σε χαμηλά επίπεδα ενός συγκεκριμένου μορίου σε κύτταρα,  κρίσιμα για την παραγωγή ενέργειας.«Η ποιότητα των ωαρίων είναι απαραίτητη για την επιτυχία της εγκυμοσύνης, επειδή παρέχουν ουσιαστικά όλα τα δομικά στοιχεία που απαιτούνται από ένα έμβρυο», λέει ο Καθηγητής Homer.«Ερευνούμε αν η διαδικασία αναπαραγωγικής γήρανσης θα μπορούσε να αντιστραφεί από μια στοματική δόση μιας «πρόδρομης» ένωσης- που χρησιμοποιείται από τα κύτταρα για τη δημιουργία του μορίου». Το εν λόγω μόριο είναι γνωστό ως NAD (nicotinamide adenine dinucleotide) και η «πρόδρομη» σύνθεση ως ΝΜΝ (nicotinamide mononucleotide).

Ο Καθηγητής Homer ανέφερε πως η γονιμότητα στα ποντίκια αρχίζει να φθίνει από την ηλικία περίπου του ενός έτους, λόγω των ελαττωμάτων στην ποιότητα των ωαρίων, παρόμοια με τις αλλαγές που παρατηρούνται στα ανθρώπινα ωάρια από τις μεγαλύτερες γυναίκες.  «Χορηγήσαμε στα ποντίκια χαμηλές δόσεις NMN στο πόσιμο νερό τους για τέσσερις εβδομάδες, και είχαμε τη δυνατότητα να αποκαταστήσουμε δραματικά την ποιότητα των ωαρίων και να αυξήσουμε τις επιτυχημένες γεννήσεις κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής αναπαραγωγής», είπε ο Καθηγητής Homer.Είπε ακόμα ότι η χαμηλή ποιότητα των ωαρίων είχε μετατραπεί στη μεγαλύτερη δοκιμασία που αντιμετώπιζε η ανθρώπινη γονιμότητα στις ανεπτυγμένες χώρες.«Αυτό είναι ένα φλέγον ζήτημα καθώς οι περισσότερες γυναίκες ξεκινούν την εγκυμοσύνη αργότερα μέσα στη ζωή τους, ενώ μία στις τέσσερις γυναίκες στην Αυστραλία που υπόκεινται στην εξωσωματική γονιμοποίηση είναι στην ηλικία των 40 ετών  και άνω», είπε.

Η τεχνητή γονιμοποίηση δε δύναται να βελτιώσει την ποιότητα των ωαρίων, έτσι προς το παρόν η μόνη εναλλακτική για τις μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες, είναι η χρήση ωαρίων που χορηγούνται από νεότερες γυναίκες.

Τα ευρήματα μας δείχνουν πως υπάρχει μια ευκαιρία αποκατάστασης της ποιότητας των ωαρίων και με τη σειρά της η αναπαραγωγική λειτουργία των γυναικών με τη χρήση στοματικής χορήγησης παραγόντων ενίσχυσης της NAD- οι οποίοι θα ήταν πολύ λιγότερο επεμβατικοί από την IVF. Είναι επίσης ωστόσο σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι αν και πολλά υποσχόμενα, τα πιθανά οφέλη από τους παράγοντες αυτούς, αναμένονται να δοκιμαστούν σε κλινικές δοκιμές.

Πηγή: ScienceDaily

Μικαέλλα Καραμάνη-Stagiaire EEB

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Χρήση Ανθρώπινου Βιολογικού στην Έρευνα- Βιοτράπεζες

ΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί στην Αγροτική Καλλιέργεια και την Κατανάλωση: Μια Επικαιροποιημένη Προσέγγιση


Γνώμη

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates