[09-03-2020] ΗΠΑ: Νέα πλατφόρμα για τη σύνθεση γενετικών προγραμμάτων

Ένα νέο συνθετικό εργαλείο βιολογίας που αναπτύχθηκε στο Northwestern Engineering, θα βοηθήσει τους ερευνητές να σχεδιάσουν κύτταρα θηλαστικών με νέες λειτουργίες.

Αυτό το εργαλείο το οποίο ονομάζεται Composable Mammalian Elements of Transcription (COMET), περιλαμβάνει ένα σύνολο συνθετικών παραγόντων μεταγραφής και υποκινητών που επιτρέπουν το σχέδιο και το συντονισμό της γονιδιακής έκφρασης με έναν τρόπο που δεν ήταν πριν εφικτός. Με το μέσο αυτό θα μπορούσαν να προκύψουν νέες θεραπείες σε δύσκολα αντιμετωπίσιμες ασθένειες, όπως ο καρκίνος.

Ερευνητές συνθετικής βιολογίας σκοπεύουν να αναπρογραμματίσουν τα κύτταρα αλλάζοντας το DNA για να τους δώσουν νέα λειτουργικότητα. Ενώ οι ερευνητές είχαν επιτυχία αναπρογραμματίζοντας το DNA των κυτταρικών βακτηριών για να δημιουργήσουν νέα θεραπευτικές, χημικές ουσίες, τα κύτταρα των θηλαστικών την παρούσα στιγμή είναι πιο δύσκολο να τροποποιηθούν εξαιτίας της σύνθετης υποβόσκουσας βιολογίας.

Ο Leonard (αναπληρωτής καθηγητής της χημικής και βιολογικής μηχανικής, στη Σχολή Μηχανικών του McCormick στο Northwestern University) επικεφαλής της έρευνας και η ομάδα του, ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη θεραπειών οι οποίες βασίζονται στα κύτταρα- όπως αναπρογραμματισμένα κύτταρα τα οποία εντοπίζουν όγκους στο σώμα και θεραπεύουν τον καρκίνο στα πλαίσια μιας ασθένειας- αλλά συνειδητοποίησαν ότι χρειαζόταν να αναπτύξουν ένα μέσο προκειμένου να κατασκευάσουν πολλές από τις λειτουργίες που θα μπορούσαν να είναι αρκετά χρήσιμες. Πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα  αυτό, έχουν δείξει το δρόμο για την αναγνώριση πολυπόθητων θεραπευτικών λειτουργιών, ακόμα και μέσα στα πλαίσια ενός τόσο σύνθετου συστήματος, ενώ η πραγματική πρόκληση ήταν το να ανακαλύψουν το πως να τροποποιήσουν ένα κύτταρο για να φέρει σε πέρας όλες αυτές τις αποστολές.

Τώρα η ομάδα εργάζεται στο σχεδιασμό βιολογικών συστημάτων τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να εκτελέσουν εξεζητημένες λειτουργίες, όπως το να μεταφέρουν τις θεραπείες απευθείας στους όγκους. Αυτό περιλαμβάνει τον προγραμματισμό ενός κυττάρου προκειμένου να αξιολογήσει το περιβάλλον του για να εξακριβώσει αν ο ιστός είναι υγιής ή καρκινικός.

«Το COMET θα δώσει τη δυνατότητα στους ερευνητές να εξετάσει υποθέσεις που δεν ήταν άλλοτε εφικτό, βοηθώντας μας όχι μόνο να χτίσουμε χρήσιμες βιοτεχνολογίες αλλά και να βελτιώσουμε την κατανόηση σύνθετων διαδικασιών, όπως η ανοσοποιητική λειτουργία και ανάπτυξη. Στα τεχνολογικά πεδία που αναδύονται όπως η συνθετική βιολογία, η δημιουργία τεχνολογικών πλατφόρμων, είναι ζωτικής σημασίας για καινοτόμες καταστάσεις. Ενθουσιαζόμαστε βλέποντας το τι είναι ικανό να προφέρει το COMET στη συνέχεια» είπε ο Leonard.

Πηγή: SciTechDaily

Μικαέλλα Καραμάνη - Stagiaire EEB

 

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Χρήση Ανθρώπινου Βιολογικού στην Έρευνα- Βιοτράπεζες

ΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί στην Αγροτική Καλλιέργεια και την Κατανάλωση: Μια Επικαιροποιημένη Προσέγγιση


Γνώμη

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates