[11-02-2020] ΗΠΑ: Η μέθοδος CRISPR αποδεικνύεται ασφαλής για τη θεραπεία του καρκίνου στον άνθρωπο

Στην πρώτη κλινική μελέτη του είδους της στην Αμερική, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη μέθοδο CRISPR για να τροποποιήσουν τα κύτταρα CAR T, προκειμένου να γίνουν πιο ανθεκτικά ενάντια στον καρκίνο, αλλά τα κλινικά οφέλη είναι ακόμα άγνωστα.

 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής που δημοσιεύτηκε στις 6 Φεβρουαρίου στο Science, τα ανοσοκύτταρα τα οποία μετατράπηκαν με την CRISPR είναι ασφαλή για χρήση στους καρκινοπαθείς ασθενείς. Ενώ η μελέτη στόχευε στο να εξετάσει μόνο την ασφάλεια, μία πρώτη ματιά στην αποτελεσματικότητα αποδεικνύει ότι η παρέμβαση δεν ήταν θεραπεία.

Η CRISPR έχει προβληθεί ως ένα επαναστατικό μέσο το οποίο έχει τη δυνατότητα να θεραπεύσει ασθένειες ή να μετατρέψει τα ίδια τα Τ-λεμφοκύτταρα του ατόμου, σε ισχυρούς «εξολοθρευτές» του καρκίνου.

Ο Carl June, ένας μελετητής του καρκίνου στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια  και οι συνεργάτες του, ανέπτυξαν ένα ακόμα ισχυρό εργαλείο για να αυξήσουν την ικανότητα των Τ-λεμφοκυττάρων να επιτεθούν στα καρκινικά κύτταρα, τον χιμαιρικό υποδοχέα αντιγόνου ή αλλιώς CAR T κυτταρική θεραπεία. Με αυτή την τεχνική, τα Τ-λεμφοκύτταρα του ατόμου, αφαιρούνται και προγραμματίζονται πάλι έτσι ώστε να παράγουν ένα τεχνητό υποδοχέα Τ κυττάρου ο οποίος μπορεί να προσκολληθεί στα καρκινικά κύτταρα τα οποία παράγουν μια ειδική πρωτεΐνη στην επιφάνεια τους,  σημαδεύοντας τα για να καταστραφούν. Αφού τα Τ-λεμφοκύτταρα του ατόμου επαναπρογραμματίζονται, εκχυλίζονται πάλι στο σώμα.

Στη νέα μελέτη, ο June και οι συνεργάτες του, χρησιμοποίησαν την τεχνική CAR T σε συνδυασμό με την CRISPR. Η ομάδα επιχείρησε να εφαρμόσει αυτόν τον συνδυασμό σε τέσσερις ασθενείς. Η μία τριαντάχρονη γυναίκα με σάρκωμα, έφυγε από τη ζωή πριν τα επεξεργασμένα κύτταρα της ετοιμασθούν για την εκχύλιση τους. Οι άλλοι τρεις ασθενείς όλοι σε ηλικία εξήντα ετών, υποβλήθηκαν σε θεραπεία. Οι αιματολογικές εξετάσεις των ασθενών που λήφθηκαν μετά τη θεραπεία, έδειξαν ότι τα κύτταρα που τροποποιήθηκαν με την CRISPR κυκλοφορούσανε στο σώμα για τουλάχιστον εννέα μήνες. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη διάρκεια από τα κύτταρα που επεξεργάστηκαν μόνο με τη χρήση της CAR T, τα οποία σε παρόμοιες μελέτες διαρκούν για δύο μόνο μήνες. Τα διπλά επεξεργασμένα Τ-λεμφοκύτταρα φαίνονται καλύτερα στην ταυτοποίηση και τη θανάτωση των καρκινικών κυττάρων σε σύγκριση μόνο με τα CAR T κύτταρα.

Παρόλα αυτά , όπως αναφέρει και ο Antoni Ribas, ογκολόγος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια του Λος Άντζελες, υπάρχουν ακόμα ενέργειες που πρέπει να γίνουν προκειμένου να καταστεί η θεραπεία ακόμα πιο αποτελεσματική.

 

Πηγή:The Scientist

Μικαέλλα Καραμάνη - Stagiaire EEB

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Χρήση Ανθρώπινου Βιολογικού στην Έρευνα- Βιοτράπεζες

ΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί στην Αγροτική Καλλιέργεια και την Κατανάλωση: Μια Επικαιροποιημένη Προσέγγιση


Γνώμη

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates