[10-02-2020] Ελβετία: Δωρεά οργάνων: νέα τεχνική συντηρεί ανθρώπινο ήπαρ για μία εβδομάδα

Ερευνητές ανακάλυψαν νέα τεχνική συντήρηση ήπατος για μία εβδομάδα, μία δραματική εξέλιξη σε σχέση με προηγούμενες τεχνικές όπου τα όργανα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μόνο εντός λίγων ωρών.

Τυπικά το ήπαρ μπορεί να συντηρηθεί μόνο για 9 με 12 ώρες σε πάγο πριν τη μεταμόσχευση.

Βρετανοί ερευνητές του 2018 παρουσίασαν μία Μελέτη που επέτρεπε στο ήπαρ να διατηρηθεί σε θερμοκρασία σώματος για 24 ώρες, γεγονός που κατά τους ίδιους «βελτίωσε αμφότερα την επιτυχία της μεταμόσχευσης και τον αριθμό οργάνων διαθέσιμων για μεταμόσχευση».

Η εβδομαδιαία συντήρηση κατά τους ερευνητές όχι μόνο αυξάνει την απόσταση στην οποία μπορεί να μεταφερθεί το όργανο αλλά έχει και ένα ακόμα πλεονέκτημα: επιτρέπει στο ήπαρ με προϋπάρχουσα βλάβη να λάβει χρόνο ώστε να αυτοδιορθωθεί, και ταυτόχρονα επιτρέπει στους γιατρούς να επιλέξουν τα όργανα εκείνα που είναι κατάλληλα.

Γράφοντας στο Nature Biotechnology, ο Καθηγητής Clavien (Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ζυρίχης) και οι συνεργάτες του παρουσιάζουν πώς κατασκεύασαν ένα μηχάνημα που επιτρέπει στο ήπαρ να διατηρηθεί βιώσιμο μιμούμενο το ρόλο του ανθρώπινου σώματος, όπως για παράδειγμα προσφέροντας αιματική ροή στο όργανο, θρεπτικά συστατικά και ορμόνες όπως η ινσουλίνη αλλά και αφαιρώντας απόβλητα προϊόντα από το αίμα επιτρέποντας την ανακύκλωση του εντός του οργάνου σε ρυθμισμένο επίπεδα οξυγόνου και αρτηριακής πίεσης, ενώ το ήπαρ βρισκόταν υπό ρυθμική μετακίνηση που μιμούνταν την αναπνοή.

Η αρχική ανάπτυξη του συστήματος βασίστηκε σε ήπαρ χοίρου και συνεχίστηκε με τρεις μεταμοσχεύσεις ήπατος ζώων που είχε διατηρηθεί για μία εβδομάδα. Ώρες μετά τη μεταμόσχευση η ομάδα δεν βρήκε διαφορά στη λειτουργία ή τον ιστό του ήπατος μεταξύ των προαναφερθέντων και αυτών που μεταμοσχεύτηκαν εντός μερικών ωρών με την κλασική τεχνική.

Στη συνέχεια η τεχνική βελτιώθηκε και εξετάστηκε σε 10 περιπτώσεις οργάνων από ανθρώπους συντηρημένα με την κλασική τεχνική τα οποία όμως στην πορεία κρίθηκαν ακατάλληλα. Η ερευνητική ομάδα συμπέρανε ότι και οι δέκα περιπτώσεις οργάνων με τη νέα τεχνική έχασαν μάζα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας συντήρησης και τέσσερα από αυτά χειροτέρευσαν. Ωστόσο έξι όργανα επέδειξαν βελτίωση και στο τέλος των επτά ημερών κρίθηκαν ικανά για μεταμόσχευση. Η έρευνα έχει ωστόσο περιορισμός συμπεριλαμβανομένων ζητημάτων της ηπατικής λειτουργίας τα οποία μπορούν να εκτιμηθούν μόνο μετά από αρκετούς μήνες από τη μεταμόσχευση.

Κατά τον Clavien η τεχνική θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ήπαρ που αρχικά διατηρήθηκε με πάγο αλλά στη συνέχεια δεν κατέστη ικανό για άμεση μεταμόσχευση και στο μέλλον μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της ποιότητας περιπτώσεων οριακά κατάλληλων οργάνων.

Το σύστημα θα μπορούσε επίσης να προσφέρει νέες προοπτικές στην αντιμετώπιση πληθώρας νόσων. Για παράδειγμα ασθενείς με καρκίνο ήπατος θα μπορούσαν να περάσουν από μία διαδικασία αφαίρεσης του ήπατος, ανάπτυξης τους εντός του ειδικού μηχανήματος και στη συνέχεια αυτο-μεταμόσχευση αυτού του τμήματος που έχει απομείνει μετά την αφαίρεση του καρκίνου.

 

Πηγή: The Guardian

Δημήτριος Λυγνός - Stagiaire ΕΕΒ

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Χρήση Ανθρώπινου Βιολογικού στην Έρευνα- Βιοτράπεζες

ΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί στην Αγροτική Καλλιέργεια και την Κατανάλωση: Μια Επικαιροποιημένη Προσέγγιση


Γνώμη

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates