[07-02-2020] Βέλγιο: Η δίκη των Βέλγων γιατρών για την υπόθεση ευθανασίας της Tyne Nys ολοκληρώνεται με την αθώωση τους

Οι τρεις Βέλγοι γιατροί που κατηγορήθηκαν για την ανήθικη ευθανασία της Tyne Nys, αθωώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 31 Ιανουαρίου.

Αφού προηγήθηκαν οκτώ ώρες διαβούλευσης, το δωδεκαμελές σώμα ενόρκων έδωσε την ετυμηγορία και το ακροατήριο ξέσπασε σε χειροκροτήματα και επευφημία.

Οι αδελφές της Tyne Nys, οι οποίες δεν αντιτάχθηκαν κατ’ αρχήν στην ευθανασία, υπέβαλαν καταγγελία. Είχαν την πεποίθηση ότι δεν ήταν ανίατη η κατάστασή της, που αποτελεί προϋπόθεση για μία νόμιμη ευθανασία, αλλά απλώς ότι η Tyne ήταν  καταθλιπτική εξαιτίας μιας αποτυχημένης σχέσης. Είχε επίσης διαγνωστεί πρόσφατα με αυτισμό.

Το σώμα ενόρκων ανακάλυψε πως η ψυχίατρος, Godelieve Thienpoint, δεν έσφαλε με την πρόταση της για ευθανασία για το λόγο ότι η κατάσταση της Tine ήταν πραγματικά ανίατη. Επιπλέον ανακάλυψε ότι ο οικογενειακός γιατρός, Frank D., δεν υπέγραψε για το θάνατο της καθώς επίσης και ότι υπάρχουν εύλογες αμφιβολίες για τις δράσεις του γιατρού, Joris Van Hove, που χορήγησε τη θανατηφόρα ένεση.

Η δίκη έδωσε στο δικηγόρο του Van Hove, Walter Van Steenbrugge,  μεγάλη ευκαιρία να παρουσιάσει τις θαυμαστές ρητορικές του ικανότητες. «Το μόνο καλό που βγήκε από αυτό», είπε στους ενόρκους, «είναι ότι η Tine Nys γίνεται η Ιωάννα της Λωρραίνης της ευθανασίας. Το λέω αυτό με αγάπη από καρδιάς: εκπληρώστε μετά θάνατον την επιθυμία της και αθωώστε αυτούς τους γιατρούς».

Η υπεράσπιση υπογράμμισε, ότι οι γιατροί είχαν ως κίνητρο την ανακούφιση της ασθενούς και ότι απλώς είχαν σφάλμα στα έγγραφα τους. Η δίωξη επέμεινε στο ότι οι γιατροί θα πρέπει να συμμορφώνονται με το νόμο και ότι η Tine δεν ήταν σοβαρά άρρωστη.

Ο Fernand Keuleneer, ο δικηγόρος της οικογένειας, επικρίνει τις συνέπειες της ετυμηγορίας. «Δεν υπάρχει έλεγχος από την Επιτροπή ευθανασίας και δεν υπάρχει πλέον δικαστικός έλεγχος. Η ευθανασία έχει γίνει στην πραγματικότητα, ένα γενικευμένο δικαίωμα στην αυτοκτονία. Η βούληση του ατόμου γίνεται ο μόνος νόμος.

Ο Van Steenbrugge ήταν αρκετά χαρούμενος με τα αποτελέσματα. Είπε ότι μία καταδίκη θα έθετε ένα επισφαλές δικαστικό προηγούμενο για το Βέλγιο, καθιστώντας πολλούς γιατρούς απρόθυμους να εφαρμόσουν ευθανασία. «Διακυβεύονταν πολλά», είπε, «όχι μόνο για το Βέλγιο αλλά και για την Ευρώπη εν γένει».

Πηγή: BioEdge

Μικαέλλα Καραμάνη - Stagiaire EEB

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Χρήση Ανθρώπινου Βιολογικού στην Έρευνα- Βιοτράπεζες

ΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί στην Αγροτική Καλλιέργεια και την Κατανάλωση: Μια Επικαιροποιημένη Προσέγγιση


Γνώμη

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates