[03-02-2020] Βέλγιο: Δίκη των Βέλγων ιατρών για την ευθανασία της Tine Nys

Η ποινική δίκη των τριών Βέλγων ιατρών για τη βοήθεια τους σε  μια παράνομη, ως φαίνεται, ευθανασία μιας γυναίκας το 2010, βρίσκεται σε εξέλιξη. Είναι η πρώτη φορά που οι ιατροί έχουν κατηγορηθεί για παράνομο θάνατο, από το 2002 που  νομιμοποιήθηκε η ευθανασία.

Οι κατηγορούμενοι έχουν δημοσιευτεί στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο ιατρός που χορήγησε τη θανατηφόρα ένεση, Joris van Hoe, ο γενικός ιατρός Fran de Greef και ο ψυχίατρος Godelieve Thienpoint.

Οι γονείς και οι δύο αδελφές της Tine Nys, κατάφεραν ύστερα από εννέα χρόνια πολεμώντας  τη γραφειοκρατία, να επιρρίψουν κατηγορίες. Η εισαγγελία ισχυρίζεται ότι οι κατηγορούμενοι δεν τήρησαν τις προβλεπόμενες οδηγίες για την ευθανασία στο Βέλγιο. Η Tine ήταν 38 ετών όταν έφυγε από τη ζωή το 2010. Οι ιατροί ισχυρίζονται ότι υπέφερε από μια σοβαρή, ανίατη διαταραχή. Στην περίπτωση της λέγεται ότι η ψυχολογική ταλαιπωρία ήταν αφόρητη.

Ο τρόπος που οι ιατροί παραβίασαν το βελγικό νόμο για την ευθανασία έγινε σαφέστερος. Η Tine είχε ζητήσει από τον Dr. de Greef επιστολή που θα ενέκρινε την ευθανασία αλλά εκείνος αρνήθηκε. Έτσι πήγε στο LEIF, υπηρεσία ευθανασίας, όπου βρήκε τον Dr. van Hove. Ο Dr. van Hove πήγε από τον Dr de Greef, στις 8 το απόγευμα της 27ης Απριλίου του 2010 και του ζήτησε να υπογράψει το χαρτί. Προφανώς ο de Greef παρανόησε, επειδή θυμήθηκε ότι ήταν έντρομος όταν έμαθε ότι η Tine είχε υποστεί ευθανασία.

Αυτό προκάλεσε δύο παραβιάσεις των όρων που προστατεύουν τους γιατρούς από τη δίωξη για δολοφονία. Πρώτον, ο Dr. van Hove κατέγραψε ψευδώς τον Dr de Greef ως τον πρώτο ιατρό που επιβεβαίωσε ότι η Tine πληρούσε τις προϋποθέσεις για ευθανασία. Δεύτερον,  τα χαρτιά άργησαν να φτάσουν στην επιτροπή ευθανασίας περίπου τέσσερις εβδομάδες.

Το ανήθικο υπόβαθρο του Dr. Joris van Hove τονίστηκε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Έχει παρευρεθεί  στο δικαστήριο για διάφορα αδικήματα, όπως η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και για πλαστογραφία. Το 2017 καταδικάστηκε για σεξουαλικά αδικήματα με νέους αρσενικού γένους ασθενείς.

Παρόλα αυτά, ο Dr van Hove είπε στο δικαστήριο ότι η διαδικασία της ευθανασίας  έγινε εντός νομικού πλαισίου. Δήλωσε πως το γεγονός ότι η υπόθεση έφτασε στο στάδιο της δίωξης ήταν μια νίκη για την «κρυφή ατζέντα» της Καθολικής Εκκλησίας.

 Παραδέχτηκε ότι δεν είχε εκτελέσει ποτέ πριν ευθανασία σε ψυχικά πάσχοντες και ότι ήταν αδέξια. Δεν είχε ολοκληρώσει την εκπαίδευση του περί «το τέλος της ζωής» και απέτυχε να χορηγήσει σωστά την θανατηφόρα ένεση.

Ο γενικός ιατρός, Dr. Frank de Greef, σκιαγράφησε τον εαυτό του ως το θύμα μιας γοητευτικής αλλά χειριστικής νεαρής γυναίκας και των θυμωμένων συγγενών της. Όταν διαγνώστηκε ως αυτιστική από την Dr. Thienpont, ο ίδιος σοκαρίστηκε και αντιλήφθηκε πως όλη η αυτή η ιστορία της Tine θα μπορούσε να ερμηνευτεί βάσει του αυτισμού της.

Η δίκη συνεχίζεται.

Πηγή: BioEdge

Μικαέλλα Καραμάνη - Stagiaire EEB

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Χρήση Ανθρώπινου Βιολογικού στην Έρευνα- Βιοτράπεζες

ΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί στην Αγροτική Καλλιέργεια και την Κατανάλωση: Μια Επικαιροποιημένη Προσέγγιση


Γνώμη

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates