[29-01-2020] Μεξικό: Έρευνα σε έμβρυα για τη μείωση της ανάγκης της εξωσωματικής γονιμοποίησης εγείρει ανησυχίες

Οι ερευνητές οι οποίοι δοκιμάζουν έναν νέο τρόπο συλλογής εμβρύων για τη γενετική εξέταση, έχουν κατηγορηθεί ότι πληρώνουν γυναίκες στο Μεξικό για να γονιμοποιηθούν.

Η μελέτη συμπεριελάμβανε 81 γυναίκες σε ένα νοσοκομείο κοντά στο Puerto Vallarta, στο Μεξικό. Καθεμία συμμετέχουσα πληρώθηκε περίπου 1400$ για να γονιμοποιηθεί τεχνητά και στη συνέχεια για να υποβληθεί σε μία διαδικασία όπου τα έμβρυα απομακρύνονται από τη μήτρα και αναλύονται για έρευνα.

Ο επικεφαλής της έρευνας Dr. Santiago Munné, ισχυρίζεται ότι η νέα μέθοδος θα μπορούσε να προσφέρει έναν απλούστερο, πιο οικονομικό τρόπο για τη διασφάλιση ενός υγιούς παιδιού για ζευγάρια με υψηλό κίνδυνο μετάδοσης γενετικών ασθενειών, όπως η β-θαλασσαιμία ή η κυστική ίνωση.«Το πλεονέκτημα είναι ότι αυτά τα έμβρυα συλλαμβάνονται φυσιολογικά, έτσι δε χρειάζεται η τεχνητή γονιμοποίηση για να γίνει η γενετική εξέταση των εμβρύων. Θεωρητικά θα έπρεπε να είναι πιο χαμηλή η αξία της διαδικασίας», είπε ο Dr. Munné.

Ως πρώτο βήμα, οι συμμετέχουσες έλαβαν ενέσεις ορμόνης για να τονώσουν την παραγωγή ωαρίων στις ωοθήκες τους- ένας συνήθης τρόπος αύξησης του αριθμού των ωαρίων που λαμβάνονται στις θεραπείες γονιμότητας.Σε αντίθεση με την εξωσωματική γονιμοποίηση, τα ωάρια δεν εξήχθησαν πριν τη γονιμοποίηση στο εργαστήριο, αλλά η γονιμοποίηση επιτεύχθηκε in vivo μέσω σπερματέγχυσης με σπέρμα δότη. Τέσσερις έως έξι ημέρες αργότερα, τα έμβρυα που προέκυψαν απομακρύνθηκαν με μία μηχανική διαδικασία που ονομάζεται “lavage” και αναλύθηκαν, συγκρίνοντας τα με έμβρυα που παράχθηκαν με τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Η έρευνα χαρακτηρίζεται ανήθικη από τους κριτικούς.

Σε απάντηση προς στις κριτικές αυτές, ο Dr. Munné αναφέρθηκε στην εκτεταμένη επαναξιολόγηση και στη συνέχεια στην έγκριση του Υπουργείου Υγείας του κράτους του Nayarit του Μεξικού και του Δυτικού Συμβουλίου Θεσμικής Αναθεώρησης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επιπλέον επισήμανε, ότι οι γυναίκες ήταν πλήρως ενημερωμένες για τους κινδύνους που σχετίζονται με τη συμμετοχή.

Πηγή: BioNews

Μικαέλλα Καραμάνη- Stagiaire EEB

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Χρήση Ανθρώπινου Βιολογικού στην Έρευνα- Βιοτράπεζες

ΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί στην Αγροτική Καλλιέργεια και την Κατανάλωση: Μια Επικαιροποιημένη Προσέγγιση


Γνώμη

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates