[04-06-2013] Η.Π.Α.: Λάθη σε μελέτη-ορόσημο για τα βλαστικά κύτταρα

Η ομάδα πίσω από μελέτη-ορόσημο δημιούργησε ανθρώπινα εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα μέσω της πυρηνικής μεταφοράς ή κλωνοποίησης, παραδέχθηκε ότι πολλές εικόνες στη μελέτη ήταν διπλές ή λανθασμένες, αλλά επιμένει ότι τα λάθη δεν ακυρώνουν τα αποτελέσματα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Nature. "Τα αποτελέσματα είναι πραγματικά" αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης, Shoukhrat Mitalipov από το Health and Science University του Όρεγκον.

 

Η ασυνήθιστα γρήγορη επανεξέταση της μελέτης (έγινε δεκτή 4 μέρες μετά την υποβολή και δημοσιεύτηκε 12 μέρες μετά) οφειλόταν στην προθυμία του Mitalipov να παρουσιάσει τα αποτελέσματα σε μια ομιλία τον Ιούνιο. Μια μέρα μετά τη δημοσίευση της μελέτης στο Cell, ένας σχολιαστής του PubPeer ισχυρίστηκε ότι οι εικόνες που περιέχονται είναι διπλές ή λανθασμένες. Ο Mitalipov παραδέχθηκε την ύπαρξη πολλών λαθών, δηλαδή την ύπαρξη ταυτόσημων εικόνων.

Όπως δήλωσε στο ScienceInsider ο Mitalipov, τα λάθη δεν επηρεάζουν την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων λέγοντας ότι σκοπεύει να στείλει τα κύτταρα σε άλλα εργαστήρια ώστε να επιβεβαιώσει τα αποτελέσματα. Ωστόσο, πολλοί επιστήμονες, ανάμεσά τους και ο Arnold Kriegstein, διευθυντής του προγράμματος βλαστικών κυττάρων στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, θεωρούν ότι η μελέτη αναθεωρήθηκε πολύ σύντομα, αν σκεφτεί κανείς πόσο αμφιλεγόμενος είναι ο τομέας των βλαστικών κυττάρων. Ο Kriegstein δήλωσε στο Nature “το 4ήμερο αναθεώρησης της μελέτης αποδείχθηκε ανεπαρκές κι ο βαθμός προχειρότητας δεν ταιριάζει σε μια μελέτη υψηλού προφίλ όπως αυτή, αυτό που προβληματίζει είναι αν υπάρχουν περισσότερα πράγματα από αυτά που μπορούμε να αντιληφθούμε στη μελέτη και που για την ώρα δεν είναι εμφανή".

Ο Mitalipov εργάζεται ώστε να εκδοθεί το συντομότερο δυνατό η επίσημη διόρθωση της μελέτης.

Πηγή: The Scientist

Τσομπανίδου Αποστολία – Stagiaire EEB