[22-01-2020] Ουγγαρία: Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας σκοπεύει να προσφέρει δωρεάν εξωσωματική γονιμοποίηση για να αναστρέψει τη μείωση του πληθυσμού της

Η Ουγγαρία έχει κάνει ένα δραματικό βήμα για την αναστροφή του μειούμενου ρυθμού γεννήσεων του πληθυσμού της που βρίσκεται κάτω από το όριο της ανανέωσης των γενεών: έχει εθνικοποιήσει έξι κλινικές εξωσωματικής γονιμοποίησης και σχεδιάζει να προσφέρει στους πολίτες εντελώς δωρεάν θεραπεία γονιμότητας.

Ο μακροπρόθεσμος στόχος της κυβέρνησης είναι να αυξήσει τον τωρινό ρυθμό γεννήσεων από 1,48 ανά γυναίκα σε 2,1, έως το 2030.

Η Ουγγαρία, όπως και πολλές ευρωπαϊκές χώρες, υποφέρει από δημογραφική παρακμή, αλλά η αντιμεταναστευτική στάση τής κυβέρνησης του Πρωθυπουργού Viktor Orban αποκλείει την αύξηση του πληθυσμού της μέσω της αποδοχής τής εγκατάστασης αλλοδαπών εκεί.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά δεδομένα, όλο και λιγότερα παιδιά γεννιούνται στην Ουγγαρία κάθε χρόνο. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι 74.064 παιδιά γεννήθηκαν στην Ουγγαρία μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου, έναντι 75.306 πέρυσι. Αν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις, ο πληθυσμός των 9,7 εκατομμυρίων θα μπορούσε να μειωθεί σε 6 εκατομμύρια ως το 2070.

Η υφυπουργός για Θέματα Οικογένειας και Νέων, Katalin Novák, δήλωσε ότι υπάρχουν 150.000 υπογόνιμα ζευγάρια στην Ουγγαρία. Υποστηρίζει πως αν κάθε ένα από αυτά αποκτούσε ένα παιδί, η μείωση του πληθυσμού δεν θα ήταν πλέον πρόβλημα. Η κυβέρνηση έχει αγοράσει έξι κλινικές: τέσσερις στη Βουδαπέστη, μία στο Szeged και μία στην Tapolca.

Τόσο η κυβερνητική πολιτική όσο και η σχετική ρητορική είναι, κατ’ ελάχιστον, μη συμβατικές στην Ευρώπη. Περίπου έναν χρόνο πριν, ο Πρωθυπουργός προσέφερε ένα ειδικό δάνειο σε νέες οικογένειες, το οποίο δεν θα χρειαζόταν να αποπληρωθεί μετά τη γέννηση του τρίτου παιδιού. Οι γυναίκες που θα αποκτούσαν τέσσερα ή περισσότερα παιδιά θα απαλλάσσονταν δια παντός από τον φόρο εισοδήματος.

Κατά τη διάρκεια της σταλινικής περιόδου, το καθεστώς Rákosi θέσπισε φόρο στην ατεκνία και απαγόρευσε αυστηρά τις αμβλώσεις. Αυτό οδήγησε σε θεαματική αύξηση του ρυθμού γεννήσεων κατά τη διάρκεια της λεγόμενης "εποχής Ratkó", η οποία έλαβε το όνομά της από την Anna Ratkó, Υπουργό Δημόσιας Πρόνοιας.

Μετά την ουγγρική εξέγερση του 1956, όμως, ο φόρος και η απαγόρευση καταργήθηκαν. Οι ρυθμοί γεννήσεων μειώθηκαν πάλι σημαντικά, και, ως το 1962, η Ουγγαρία είχε τον χαμηλότερο δείκτη γονιμότητας στον κόσμο, λόγω της ευρείας χρήσης της άμβλωσης και της αντισύλληψης. Μεταξύ του 1960 και του 1973, υπήρξαν περισσότερες αμβλώσεις παρά γεννήσεις. Ο πληθυσμός έφτασε στο απόγειο των 10,7 εκατομμυρίων το 1980 και έκτοτε μειώνεται διαρκώς.

 

Πηγή: BioEdge

Γιώργος Προφητηλιώτης - Stagiaire EEB

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Χρήση Ανθρώπινου Βιολογικού στην Έρευνα- Βιοτράπεζες

ΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί στην Αγροτική Καλλιέργεια και την Κατανάλωση: Μια Επικαιροποιημένη Προσέγγιση


Γνώμη

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates