[25-06-2013] Η.Π.Α.: Απαγόρευση κατοχύρωσης ανθρωπίνων γονιδίων με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας

Με ομόφωνη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των Η.Π.Α. τον περασμένο Ιούνιο, τα φυσικά ανθρώπινα γονίδια δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο κατοχύρωσης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

Η απόφαση αγκαλιάστηκε από επιστήμονες και υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απομακρύνοντας σημαντικά εμπόδια στην ιατρική περίθαλψη, την έρευνα και την καινοτομία. Το δικαστήριο έκρινε ότι το ανθρώπινο DNA είναι «προϊόν της φύσης», οφείλει να είναι στη διάθεση επιστημόνων και ερευνητών, μακριά από το πλαίσιο των ευρεσιτεχνιών. Ωστόσο συμπλήρωσε ότι το συνθετικό γενετικό υλικό και το cDNA θα μπορούσαν να κατοχυρωθούν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, με τη βιομηχανία της βιοτεχνολογίας να υποστηρίζει ότι είναι ένας τρόπος να ανακτηθούν τα εξαιρετικά υψηλά ποσά που δαπανώνται στην έρευνα.

Η
Myriad Genetics διεξάγει δοκιμές για τα γονίδια BRCA1 και BRAC2 (γονίδια που συνδέονται με τον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών) και τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας της επιτρέπουν την πρόσβαση και τον έλεγχο στα γονίδια αυτά, περιορίζοντας το δικαίωμα έρευνας και ελέγχου σε τρίτους. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι χρειάζεται τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας για να αποσβέσει τα χρήματα που έχει δαπανηθεί για την απομόνωση των γονιδίων. Από την άλλη, αυτοί που τάσσονται κατά των διπλωμάτων τονίζουν ότι η εταιρεία έχει το μονοπώλιο του μοναδικού τεστ για το γονίδιο BRCA, γεγονός που θα καθορίζει αναλόγως την τιμή του και την δυσκολία της πρόσβασης των γυναικών σε εναλλακτικές δοκιμές και γνώμες. 

Η Sandra Park, δικηγόρος στο Project ACLU για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Γυναικών υπογράμμισε "Η Myriad δεν εφηύρε τα γονίδια BRCA και δεν πρέπει να τα ελέγχει". Ο Justice Thomas σημειώνει ότι η απόφαση αυτή δεν σημαίνει διαφυγόντα κέρδη για την εταιρεία γιατί μπορεί να αιτηθεί πατέντας για την μέθοδο χειρισμού των γονιδίων.

Η εν λόγω απόφαση αποτελεί μια σημαντική αλλαγή στο νόμο, ανατρέποντας τρεις δεκαετίες χορήγησης βραβείων ευρεσιτεχνίας από την κυβέρνηση των Η.Π.Α.

Πηγή: Guardian

Τσομπανίδου Αποστολία – Stagiaire EEB

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί (ΓΤΟ)ΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Ιατρική ακριβείας: Εφαρμογές και ηθικά ζητήματα

Γνώμη

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates