[19-07-2013] Γαλλία: Νέος νόμος για έρευνα σε έμβρυα

Η Γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε ένα νέο νόμο που έχει ως στόχο να διευκολύνει τις νομικές ρυθμίσεις για την έρευνα σε ανθρώπινα έμβρυα και εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα. Γάλλοι ερευνητές αναφέρουν ότι ο νέος νόμος θα επιφέρει μικρή άμεση αλλαγή στη ρουτίνα τους, ωστόσο ελπίζουν ότι θα έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη ακαδημαϊκή ελευθερία και συνεργασία.


Η αλλαγή
ανατρέπει ουσιαστικά τη στάση της γαλλικής κυβέρνησης προς την έρευνα των βλαστοκυττάρων. Η ισχύουσα νομοθεσία απαγόρευε την εν λόγω έρευνα, εκτός εάν οι επιστήμονες μπορούσαν να δείξουν στις νομοθετικές αρχές ότι δεν υπήρχε εναλλακτική πηγή κυττάρων για τα πειράματά τους και ότι οι μελέτες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντικές προόδους στη ιατρική. Οι άδειες διαρκούσαν έως 5 έτη.

Ο νέος νόμος
θα επιτρέπει την έρευνα σε ανθρώπινα έμβρυα και εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα με την προϋπόθεση ότι πληρούνται τα τέσσερα κριτήρια: της «επιστημονικής συνάφειας", ότι η έρευνα πραγματοποιείται χάριν «ιατρικής προόδου", ότι "η έρευνα δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη χρήση των εμβρύων αυτών ή των εμβρυϊκών βλαστoκυττάρων», και ότι η έρευνα σέβεται τις ηθικές αρχές.

Ερευνητές
στον τομέα ελπίζουν ότι η εννοιολογική αλλαγή θα τους απελευθερώσει από περιορισμούς. "Ελπίζουμε να ξεκλειδώσει τις πόρτες που ήταν κλειστές βλακωδώς," δήλωσε η Cécile Martinat, κυτταρικός βιολόγος στο Institute for Stem cell Therapy and Exploration of Monogenic diseases (I-STEM) κοντά στο Παρίσι. Ο παλαιός νόμος, συνεχίζει η Martinat, επέτρεψε στους αντιπάλους της έρευνας σε ανθρώπινα έμβρυα να εμποδίσουν ορισμένες μελέτες, για παράδειγμα, με το επιχείρημα ότι επαγώμενα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως εναλλακτική λύση.Η Martinat ελπίζει, επίσης, ότι ο νόμος θα κάνει πιο εύκολη τη συνεργασία με τους ερευνητέ ςσε χώρες με λιγότερο περιοριστικούς κανόνες έρευνας σε έμβρυα. Και θα μπορούσε να καταστήσει ευκολότερη για τους Γάλλους ερευνητές τη συνεργασία με τους εταίρους της βιομηχανίας που ενδιαφέρονται για τον έλεγχο θεραπειών που προέρχονται από την έρευνα σε ανθρώπινα έμβρυα. Το παλαιό δίκαιο «είχε αρχίσει να μας ανησυχεί γιατί πλησίαζαν κλινικές δοκιμές», λέει η Martinat.

Δεν
βλέπουν όλοι οι ερευνητές το νέο νόμο ως νίκη. «Αναπόφευκτα» οδηγεί στην «εμπορευματοποίηση των ανθρώπινων εμβρύων, η οποία είναι απαράδεκτη» σχολιάζει ο Alain Privat, ένας νευροβιολόγος ο οποίος είναι μέλοςτης Εθνικής Ακαδημίας Ιατρικής. Και παρόλο που η υπουργός επιστήμης Geneviève Fioraso προώθησε το νέο νόμο εν μέρει ως έναν τρόπο για να κρατήσει τη Γαλλία ανταγωνιστική στον τομέα αυτό,οι επικριτές υποστηρίζουν ότι ο παλαιός νόμος δεν εμπόδιζε την έρευνα και λένε ότι οι ρυθμιστικές αρχές ενέκριναν 190 από τις 215 αιτήσεις που υποβλήθηκαν από τους ερευνητές μεταξύ 2004 και 2012.

Πηγή: Science

Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου  – Stagiaire ΕΕΒ

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί (ΓΤΟ)ΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Ιατρική ακριβείας: Εφαρμογές και ηθικά ζητήματα

Γνώμη

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates