[03-12-2019] Γερμανία: Υποχρεωτικός εμβολιασμός κατά της Ιλαράς

Από τον Μάρτιο του 2020, οι γονείς θα πρέπει να αποδείξουν ότι το παιδί τους εμβολιάζεται κατά της ιλαράς, ως προϋπόθεση της εγγραφής του στον παιδικό σταθμό ή στο σχολείο. Ενώ το υπουργείο Υγείας λέει ότι το νομοσχέδιο θεωρεί ότι πράττει υπέρ της «προστασίας του παιδιού», άλλοι πιστεύουν διαφορετικά.

Τους τελευταίους μήνες, οι κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο αναγκάστηκαν να αναλάβουν δράση για να καταπολεμήσουν την σταθερή επιστροφή των περιπτώσεων ιλαράς και τον αυξανόμενο σκεπτικισμό στον εμβολιασμό. Ο «νόμος για την προστασία κατά της ιλαράς» ορίζει ότι από τον Μάρτιο του 2020 τα παιδιά και το προσωπικό σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία, ιατρικές εγκαταστάσεις και κοινότητες πρέπει να εμβολιαστούν. Αυτά περιλαμβάνουν κατοικίες για αιτούντες άσυλο, καταφύγια προσφύγων και κατασκηνώσεις διακοπών. Οι γονείς που δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους σε σχολική ηλικία θα αντιμετωπίσουν σοβαρά πρόστιμα ύψους έως 2.500 ευρώ (2.749 δολάρια), ενώ τα μικρότερα παιδιά θα μπορούσαν να απαγορευτούν από τον παιδικό σταθμό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δηλώνει ότι απαιτείται κάλυψη εμβολιασμού κατά 95%, προκειμένου μια χώρα να αποτρέψει μια μαζική εξάπλωση. Μια έκθεση του Ινστιτούτου Robert Koch, ωστόσο, διαπίστωσε ότι μόνο το 93% των παιδιών που άρχισαν το σχολείο έλαβε τόσο το πρώτο όσο και το δεύτερο εμβόλιο ιλαράς.

«Ο νόμος είναι περιττός, αναποτελεσματικός και αντισυνταγματικός», δήλωσε ο παιδίατρος Dr. Steffen Rabe στο DW, αναφέροντας το δικαίωμα σωματικής ακεραιότητας. Το κύριο πρόβλημα, υποστήριξε ο Rabe, είναι μεταξύ των ενηλίκων. Από τα 498 κρούσματα ιλαράς που αναφέρθηκαν τους πρώτους 10 μήνες του τρέχοντος έτους, 70 από αυτά ήταν μεταξύ 20 και 24 ετών, σε σύγκριση με 37 από 5-9 ετών.

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός κατά της ιλαράς θα κάνει επίσης έμμεσα την ανοσοποίηση κατά της ιλαράς, της παρωτίτιδας και της ερυθράς, και σε ορισμένες περιπτώσεις της ευλογιάς, επειδή το εμβόλιο είναι τριπλό. Ο Rabe πρότεινε ότι η εισαγωγή μιας ενιαίας ανοσοποίησης θα μπορούσε να προσελκύσει ορισμένους από τους σκεπτικιστές γονείς της Γερμανίας. «Κάποιοι γονείς δεν θέλουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους κατά των τριών ασθενειών λόγω ανησυχιών για πιθανές αρνητικές - και θετικές - παρενέργειες αργότερα στη ζωή», δήλωσε ο Rabe.

Ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός Υγείας Jens Spahn υπερασπίστηκε του νέου νόμου, λέγοντας ότι το νέο νομοσχέδιο είναι «νόμος περί προστασίας των παιδιών» και ζήτημα «ατομικής ευθύνης». «Η ιδέα μου για ελευθερία δεν σταματά στο επίπεδο μου ως άτομο», ανέφερε ο υπουργός Υγείας. «Αντίθετα, όταν κάθομαι εδώ σε ένα δωμάτιο όπως αυτό με 500 ή 600 συναδέλφους, σε κινηματογράφο ή σε τρένο, όταν πρόκειται για κοινοτικές εγκαταστάσεις, είναι επίσης θέμα αν θέτω τους άλλους σε κίνδυνο. Η μόλυνση από ιλαρά είναι ένας περιττός κίνδυνος το 2019».

Καλλιόπη Καγκελάρη - Stagiaire EEB

Πηγή: DW

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Χρήση Ανθρώπινου Βιολογικού στην Έρευνα- Βιοτράπεζες

ΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί στην Αγροτική Καλλιέργεια και την Κατανάλωση: Μια Επικαιροποιημένη Προσέγγιση


Γνώμη

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates