[20-11-2019] ΗΠΑ: Ερευνητές δοκιμάζουν βαθιά εγκεφαλική διέγερση για χρήση οπιοειδών

Μια ερευνητική ομάδα που εδρεύει στη Δυτική Βιρτζίνια ξεκίνησε την πρώτη κλινική δοκιμή εγκεφαλικής διέγερσης για ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία με χρήση οπιοειδών.

Εμφυτεύτηκε με επιτυχία η συσκευή της Medtronic DBS στο κέντρο εθισμού και «ανταμοιβής» του εγκεφάλου, στον Gerod Buckhalter, ενός 33χρονου άνδρα που αγωνίστηκε με τη διαταραχή της χρήσης ουσιών περισσότερο από μία δεκαετία. Ειδικότερα o Gerod, έκανε υπερβολική χρήση οπιοειδών και βενζοδιαζεπίνης με πολλές υπερδοσολογίες και υποτροπές.

Στη Δυτική Βιρτζίνια, το 2017 οι θάνατοι από υπερβολική δόση ναρκωτικών που αφορούσαν οπιοειδή αντιστοιχούσαν σε 49,6 θανάτους ανά 100.000 άτομα. Ο Δρ Rezai είπε στο BBC: «Ο εθισμός είναι πολύπλοκος, υπάρχει ένα φάσμα κοινωνικής δυναμικής στο παιχνίδι και γενετικών στοιχείων και μερικά άτομα θα έχουν έλλειψη πρόσβασης στις θεραπείες, οι εγκέφαλοί τους θα αλλάζουν αργά και θα έχουν περισσότερη ανάγκη. Αυτή η θεραπεία είναι για εκείνους που απέτυχαν κάθε άλλη θεραπεία, είτε πρόκειται για φάρμακα, συμπεριφορική θεραπεία, κοινωνικές επεμβάσεις, είναι μια πολύ αυστηρή δίκη με εποπτεία από τους ηθικιστές και τις ρυθμιστικές αρχές και πολλά άλλα όργανα διοίκησης».

Στις ΗΠΑ, οι υπερβολικές δόσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου για άτομα κάτω των 50 ετών. «Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς υποτροπιάζουν», λέει ο Δρ Rezai. «Πρέπει να βρούμε λύσεις επειδή είναι μια κατάσταση που απειλεί τη ζωή και κάτι που έχει αντίκτυπο στην οικογένεια και τους αγαπημένους τους».

Η DBS ή αλλιώς η χειρουργική επέμβαση με βηματοδότη στον εγκέφαλο, περιλαμβάνει εμφύτευση μικροσκοπικών ηλεκτροδίων σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου για να ρυθμίζονται οι δομές που εμπλέκονται στον εθισμό και τον αυτο-έλεγχο της συμπεριφοράς. Σύμφωνα με τα λόγια του Δρ Rezai, είναι ένας «βηματοδότης για τον εγκέφαλο».

Αυτή η μελέτη, η οποία περιλαμβάνει τέσσερις ασθενείς, θα διερευνήσει επίσης τον μηχανισμό του εθισμού στον εγκέφαλο. Ο FDA έχει εγκρίνει DBS για τη θεραπεία ασθενών με νόσο του Parkinson, τρόμο, δυστονία, επιληψία και ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.

 

Καλλιόπη Καγκελάρη- Stagiaire EEB

Πηγή: BioEdge

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Χρήση Ανθρώπινου Βιολογικού στην Έρευνα- Βιοτράπεζες

ΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί στην Αγροτική Καλλιέργεια και την Κατανάλωση: Μια Επικαιροποιημένη Προσέγγιση


Γνώμη

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates