[13-11-2019] Κόσμος: Πολιομυελίτιδας - Θα μπορούσε να είναι η δεύτερη ανθρώπινη ασθένεια που θα εξαλείψουμε;

Η διεθνής προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου του 2023, αποβλέπει στην παγκόσμια εξάλειψη του επιθετικού ιού τύπου 1, βάσει των δηλώσεων της Παγκόσμιας Επιτροπής για την Πιστοποίηση της Εξάλειψης της Πολιομυελίτιδας.

Αλλά η προσπάθεια αντιπόλων έχει μια πρόσφατη ιστορία επιτυχίας ενάντια στις μεγάλες για τον εμβολιασμό. Πολλά είναι τα παραδείγματα ολόκληρων χωρών που αντιμάχονται είτε ιδεολογικά είτε πρακτικά (π.χ. στη Νιγηρία δολοφονήθηκαν οι εμβολιαστές) - το εμβολιαστικό κίνημα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά, το Rotary International και το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates, αντιμετωπίζουν επίσης τρομακτικά εμπόδια. Η πιο ανησυχητική από αυτές είναι η εμφάνιση και η εξάπλωση του ιού της πολιομυελίτιδας τύπου 2 που προέρχεται από εμβόλια, κυρίως στην Αφρική. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της δημόσιας υγείας έχουν αναγνωρίσει το πρόβλημα από το 2000, σύμφωνα με τον Walter Orenstein, ειδικό για τις λοιμώξεις και την πολιομυελίτιδα στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Emory. Ο ζωντανός αλλά εξασθενημένος ιός που χρησιμοποιείται στο εμβόλιο Sabin από το στόμα, μπορεί μερικές φορές να μεταδοθεί από ένα εμβολιασμένο παιδί σε κάποιον που εξακολουθεί να είναι ευαίσθητος στην πολιομυελίτιδα. Στην επακόλουθη αλυσίδα μόλυνσης από άτομο σε άνθρωπο, ο ιός μπορεί να μεταλλαχθεί στο ανθρώπινο σώμα σε πιο μολυσματικές και μεταδοτικές μορφές και να αρχίσει να κυκλοφορεί σαν άγριος ιός πολιομυελίτιδας μεταξύ μη εμβολιασμένων παιδιών.

Ένα άλλο ενδεχόμενο εμπόδιο είναι η κόπωση στο επίπεδο των διεθνών χορηγών. «Γνωρίζουμε ότι το τελευταίο μίλι αποδείχθηκε η πιο δύσκολη φάση της εξάλειψης», λέει ο Michel Zaffran, διευθυντής της εξάλειψης της πολιομυελίτιδας για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Οι άνθρωποι τείνουν να εφησυχάζονται καθώς η επιτυχία ενός εμβολίου τους οδηγεί να ξεχνούν πόσο φοβερή είναι η ασθένεια. «Αλλά η εξάλειψη της πολιομυελίτιδας και η διακοπή αυτών των κρουσμάτων σημαίνει ότι πρέπει να εμβολιάζουμε 400 εκατομμύρια παιδιά ετησίως» συμπληρώνει ο Zaffran, «και στη συνέχεια να εμβολιάζονται τα παιδιά για τουλάχιστον άλλα 10 χρόνια - για να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει εκ νέου εμφάνιση της νόσου». Επίσης, απαιτεί ένα εξελιγμένο δίκτυο για να ελέγχει δείγματα από μεμονωμένους ασθενείς, συστήματα αποχέτευσης και ανοικτά υδατικά συστήματα για οποιοδήποτε σημάδι του ιού.

Τέλος, ο Zaffran αναφέρει μια μελέτη του 2007 που υπολόγισε ότι η μετάβαση από την εκρίζωση στον έλεγχο θα κοστίσει 3.5 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως και θα οδηγήσει σε 200.000 κρούσματα πολιομυελίτιδας κάθε χρόνο. «Αν σταματήσουμε», λέει, «η ασθένεια θα επανέλθει. Θα εξαπλωθεί γρήγορα στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική και ίσως ακόμη και στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως έχουμε δει με την ιλαρά. Πιστεύω πραγματικά ότι τώρα είναι η στιγμή να τελειώσουμε τη δουλειά - και έχουμε όλα τα εργαλεία για να το κάνουμε».

Πηγή: Scientificamerican

Καλλιόπη Καγκελάρη – Stagiaire EEB

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Χρήση Ανθρώπινου Βιολογικού στην Έρευνα- Βιοτράπεζες

ΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί στην Αγροτική Καλλιέργεια και την Κατανάλωση: Μια Επικαιροποιημένη Προσέγγιση


Γνώμη

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates