[11-11-2019] Βέλγιο: Γενετικό τεστ ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε το γονίδιο για την έλξη του ιδίου φύλου

Οι συντάκτες μίας επιστολής διαμαρτυρίας επικρίνει τη θεωρία περί «ομοφυλοφιλικών γονιδίων» και κατακρίνουν μια βελγική εταιρεία που εμπορεύεται γενετικό τεστ που παρέχεται άμεσα στον καταναλωτή (Direct-To-Consumer), το οποίο υποστηρίζουν ότι φαινομενικά μπορεί να εντοπίσει αν και κατά πόσο οι καταναλωτές έλκονται από το ίδιο φύλο (Same-Sex Attraction- SSA).

Η GenePlaza, μια γενετική υπηρεσία πρόβλεψης παρόμοια με την 23andMe και την Ancestry, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα προσφέρει στους χρήστες ένα τεστ για τη μέτρηση της γενετικής προδιάθεσης τους ως προς το σεξουαλικό προσανατολισμό τους προς το ίδιο φύλο. Το τεστ, το οποίο σχεδιάστηκε βάσει της τεχνολογίας Insolent AI σε συνεργασία με τον επιχειρηματία της Ουγκάντα ​​Joel Bellenson, βασίζεται στα ευρήματα ενός άρθρου που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, τον Αύγουστο που εξέταζε τη γενετική βάση της έλξης προς το ίδιο φύλο.

Σύμφωνα με το επιστημονικό αυτό άρθρο, η έλξη προς το ίδιο φύλο δεν καθορίζεται από έναν γενετικό παράγοντα, αλλά καθορίζεται από μια σειρά γονιδίων που όλα φαίνεται να παίζουν ένα μικρό ρόλο συμβολής στον προσδιορισμό του σεξουαλικού προσανατολισμού ενός ατόμου. Οι συγγραφείς δήλωσαν, επιπλέον, ότι «εξακολουθούν να διερευνώνται πολλές αβεβαιότητες, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο οι κοινωνικοπολιτισμικές επιρροές στη σεξουαλική προτίμηση μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τις γενετικές επιρροές».

Ωστόσο, σύμφωνα με τους επικριτές, η εφαρμογή ισχυρίζεται ψευδώς ότι είναι δυνατή η γενετική πρόβλεψη για την προσέλκυση ομοφυλοφίλων σε επιμέρους επίπεδο. Οι ερευνητές πίσω από τη μελέτη γενετικής σύνδεσης έστειλαν επιστολή στη GenePlaza, προτρέποντάς τους να καταργήσουν την εφαρμογή. «Η μελέτη μας έδειξε ότι η ατομική πρόβλεψη είναι αδύνατη για τη σεξουαλική συμπεριφορά του ίδιου φύλου», έγραψε ο Benjamin Neale, γενετιστής συμπεριφοράς στο Broad Institute, εξ ονόματος των συγγραφέων της μελέτης και επικριτών της εφαρμογής. «Η προώθηση αυτής της εφαρμογής και, ειδικότερα, των ισχυρισμών που κάνει είναι μια ακατανόητη και επικίνδυνη εσφαλμένη περιγραφή του έργου».

Ο Joel Bellenson έχει υπερασπιστεί το προϊόν λέγοντας ότι δημιούργησε την εφαρμογή με σκοπό «να διασκεδάσει» και να «βοηθήσει τους ανθρώπους να αποδεχτούν τη μοναδικότητά μας ως φυσική». Ωστόσο, οι επικριτές φοβούνται ότι η εφαρμογή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για γενετικές διακρίσεις, ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Ουγκάντα ​​του Bellenson.

«Θα πρέπει να καταργήσουν την εφαρμογή», έγραψε η Neale σε ένα μήνυμα της στην ιστοσελίδα επιστημονικών ειδήσεων «The Scientist». «Είναι ανεύθυνο να χρεώνεται κάτι που απλά δεν λειτουργεί, παράλληλα με τις αποποιήσεις ευθύνης που γίνονται», καθώς το τεστ περιλαμβάνει μια αποποίηση ευθύνης που σημειώνει ότι «αυτή η εφαρμογή ΔΕΝ προβλέπει τα γονίδια για την έλξη του ιδίου φύλου».

Πηγή: BioEdge

Καλλιόπη Καγκελάρη - Stagiaire EEB

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Χρήση Ανθρώπινου Βιολογικού στην Έρευνα- Βιοτράπεζες

ΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί στην Αγροτική Καλλιέργεια και την Κατανάλωση: Μια Επικαιροποιημένη Προσέγγιση


Γνώμη

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates