[26-09-2019] ΗΠΑ: Συνεχείς προσπάθειες καταπολέμησης του Ντόπινγκ

Κατά την περίοδο της απασχόλησής του στη βιοτεχνολογική εταιρία Amgen στην Καλιφόρνια στη δεκαετία του 1990, ο Steve Elliott, συνέβαλε στην ανάπτυξη ενός φαρμάκου με σκοπό την θεραπεία της αναιμίας σε άτομα με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.

Για τους αναιμικούς ασθενείς, το συγκεκριμένο φάρμακο μπορούσε να αποβεί σωτήριο, ενώ για τους ανθρώπους με φυσιολογικό αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων προσφέρει κάτι επιπλέον: την ενίσχυση της σωματικής απόδοσης μέσω της αύξησης της ποσότητας οξυγόνου που μπορεί να μεταφέρει το αίμα στους μύες. «Ήταν φανερό ότι το Arenesp –ουσία φαρμάκου- θα χρησιμοποιηθεί για ντόπινγκ», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Steve Elliott και οι συνεργάτες του.

Όπως είχε ήδη προβλεφθεί, κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2002 στη Salt Lake City της Γιούτα, ορισμένοι αθλητές κατανάλωσαν τη συγκεκριμένη ουσία, αφού είχε προηγηθεί η έγκρισή της από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Η ανίχνευσή της βέβαια, έγινε εφικτή λίγο αργότερα, από ένα εργαστήριο στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας του Λος Άντζελες, με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό τριών σκιέρ.

Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες για την καταπολέμηση του ντόπινγκ, οι αθλητές βρήκαν νέες «εναλλακτικές» στη χορήγηση της συγκεκριμένης ουσίας, με μεταγγίσεις αίματος ή χορήγηση μικροποσοτήτων έτσι ώστε να μην είναι ανιχνεύσιμες ή την έγχυση των ουσιών κατευθείαν στην κυκλοφορία του αίματος κι όχι υποδόρια. Άλλη μέθοδος ήταν ο συνδυασμός της ουσίας με σίδηρο που αυξάνει την αποτελεσματικότητά της, αλλά χορηγείται σε μικρότερη ποσότητα, που δεν ξεπερνάει και πάλι τα όρια.

Καθώς λοιπόν, οι αθλητές πειραματίζονται με τα φάρμακα που προσπαθούν να ενισχύσουν τις επιδόσεις τους με όλο και πιο εξελιγμένο τρόπο, οι ερευνητές από την άλλη, αναπτύσσουν συνεχώς δοκιμασίες και μεθόδους για την ανίχνευση των στοιχείων ντόπινγκ. Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο όπου οι πιο ελκυστικές ουσίες είναι αυτές που βρίσκονται ήδη στο σώμα όπως η αυξητική ορμόνη, τα στεροειδή (όπως η τεστοστερόνη) και, οι μεταγγίσεις αίματος. Για να καταστούν ανιχνεύσιμες βέβαια, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ εισήγαγε το Βιολογικό Διαβατήριο Αθλητών (ABP), όπου παρακολουθεί τους μακροχρόνιους βιοδείκτες στους αθλητές. Ελέγχονται τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης, ερυθρών αιμοσφαιρίων και άλλων σημείων σηματοδότησης ουσιών που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για ντόπινγκ, ενώ διαρκώς προστίθενται νέες μέθοδοι ανίχνευσης, ανάλογα με τα νέα ευρήματα.

Παρά τις μακροχρόνιες και συνεχείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση του φαινομένου του ντόπινγκ, προκύπτουν διαρκώς τα χάσματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι ουσίες αυτές έχουν τη δυνατότητα να μεταβολίζονται και να αποβάλλονται από το σώμα. Συνεπώς, οι εξελίξεις στις ουσίες που χρησιμοποιούνται για ντόπινγκ είναι εξίσου ραγδαίες με τις εξελίξεις στην ανίχνευση αυτών, γεγονός που εκμεταλλεύονται για σύντομες περιόδους όσοι επιθυμούν να αυξήσουν τις επιδόσεις τους μέσω ουσιών. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο διευθυντής της “Partnership for Clean Competition” (PCC), Michael Pearlmutter: «Οι αθλητές συνεχίζουν να γίνονται πιο εξειδικευμένοι στις προσπάθειες ντόπινγκ τους και είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχει το PCC. Εάν το ντόπινγκ ήταν στατικό τότε το αντι-ντόπινγκ θα μπορούσε να είναι στατικό».

 

Πηγή: Τhe Scientist

Καλλιόπη Καγκελάρη- Stagiaire EEB

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Χρήση Ανθρώπινου Βιολογικού στην Έρευνα- Βιοτράπεζες

ΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί στην Αγροτική Καλλιέργεια και την Κατανάλωση: Μια Επικαιροποιημένη Προσέγγιση


Γνώμη

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates